13

Д нес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест, позната повече като болестта на пушачите. Пулмологът д-р София Ангелова обясни какво означава това и какви са симптомите на тази болест в „Здравей, България“ по NOVA.

„Обикновено болестта започва с тютюнджийската кашлица и в един момент се появява задух,

който пречи на пушачите да изминат и 100 крачки. Тогава те търсят нашата помощ и ние доказваме ХОП“, обяснява тя.

„Има две заболявания – хроничен бронхит и белодробен енфизем, които протичат с обструкция на дихателните пътища. Затова нашето послание е всяка кашлица, която трае повече от 4 седмици да се потърси помощ от белодробен специалист“, добавя д-р Ангелова.

По данни на Европейската комисия по здравеопазване,

България е сред страните, в които между 10 и 15% от населението е болно от ХОП,

съобщава експертът: „ Ако приемем, че по тази статистика в България има 500 хил. пациенти с ХОП, тревожното е, че в края на 2017 г. по данни на НЗОК само 75 хил.се лекуват от заболяването. Това означава, че има една ниша в ранната диагностика на ХОП и в активната профилактика”.

Славейчо Йовчев е с тази болест от години. Той е пушач повече от 50 години. „С времето не чувствах нищо, но с напредването на възрастта, получавах задух и умора при ходене", споделя той.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@