23

Р ешението как да продължим с управлението на COVID кризата ще бъде взето до края на седмицата.

Това заяви в предаването "Здравей, България" по NOVA служебният министър-председател Стефан Янев.

Ангел Кунчев предложи нови ограничителни мерки срещу COVID-19

"Многократно съм казвал, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравният министър, епидемиологичният съвет и доц. Ангел Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация", посочи Стефан Янев.

"В здравният съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата", допълни Янев.

"Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази", каза премиерът.

"Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост, те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни", посочи Янев.

"Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите. Направено е плаващо работно време", обясни премиерът в отговор на въпросите на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

Той добави, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват. "Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия", обясни Янев.

"Има държави, които въведоха задължителната ваксинация за определени групи от обществото. Ние нямаме такова намерение и не предвиждаме такъв тип мерки. Ваксината е единственият разумен довод даден от науката. Дори и да не те предпази на 100% от заболяването, то тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко", заяви министър-председателят.

"В болниците и социалните домове процентът на ваксинираните служители е достатъчно висок. Разбира се говорим за относителност на значението на думата "достатъчно". Там има и случаи на хора, които не могат да се ваксинират поради болест или други проблеми. Създава се една среда на говорене и критика към различните. Нека да бъдем по-спокойни по темата и да търсим аргументите. Фактите са по-добри от емоциите", каза Янев.

"Темпът на ваксинация у нас не е висок и всички знаем този факт. Кампаниите, които провеждаме, разчитат единствено на доброто отношение на хората. Разчитаме, че с предстоящото начало на учебната година хората ще се възползват от възможностите, които предлага нашата здравна система. Ние се намираме в много добра ситуация, в която можем да избираме между 5 ваксини. Много държави нямат този избор", каза служебният премиер. 

По повод парите за компенсации на бизнеса и медицинските работници, Стефан Янев заяви:

"Всички тези средства са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, който беше внесен от служебното правителство. Самият процес по актуализацията му е в парламента и там депутатите ще решат дали тя ще се случи и в какъв вид. Те могат да променят много от параметрите", обясни Янев.

"Здравното министерство е оценило реално труда на хората, които са на първа линия в борбата със заразата. Смятаме, че така се постига пълна справедливост между хората, които са 24 часа в отделението и тези, които имат по 2-3 пациента дневно", посочи той.

По темата за сценариите за изборите, служебният премиер посочи:

"Ако е необходимо, мога да изпълнявам ролята на премиер и в едно следващо служебно правителство. Все пак това е решение на президента", каза Янев.

"Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2в1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2в1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени", посочи министър-председателят.

По повод политическата криза, гостът на телевизията заяви: "Не можем да бъдем сигурни в нищо към този момент. Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза. Кризата е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти", обясни Янев.

По темата за евентуалното участие на Асен Василев и Кирил Петков в нов политически проект, Стефан Янев коментира:

"Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек", каза Янев.

"Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим", добави Янев.

По повод списъка "Магнитски", служебният премиер заяви: "По отношение на този акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. "Българският списък" е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изигра ролята”, каза Янев.

За мигрантската вълна, Стефан Янев коментира: "Взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. Тази готовност е 24 часа. От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита, НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари, и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат", каза още той.

"Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки", обясни премиерът.

Алибегов за предложението на Кунчев: 700-800 хиляди остават без работа

Ръст на новите случаи на COVID-19 у нас

Болниците в Русе пред колапс, критично е и в Бяла

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 5 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 5 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 5 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва