29

Т ази вечер в 20 часа френският президент ще направи обръщение към нацията. Повод е все по-засилващото се напрежение и протестите в Париж, които се превърнаха в метежи – щетите вече се изчисляват на 10 млрд. евро.

Бившият външен министър на България Ивайло Калфин коментира случващото се във Франция в предаването „Здравей, България“ по NOVA, а относно протестите в България сподели, че не очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

„Вероятно президентът на Франция Еманюел Макрон ще поиска още политическо време, за да изпълни обещанията си.

В крайна сметка той беше избран, за да промени едн

а система, от която хората не бяха доволни“, каза той.

Протестът във Франция в събота завърши с над 100 ранени и над 1700 арестувани, а министърът на финансите Бруно Люмер определи ситуацията като катастрофална и каза, че Франция се намира в невиждана по размерите си икономическа, политическа и социална криза.

„Вече се говори и за напрежение между премиера Едуар Филип и президента, напрежение има в редиците на протестиращите, където пък няма лидери и те не могат да формулират конкретни искания. Така вълната от недоволство се надига, всички започват да искат всичко, а ситуацията изглежда няма овладяване“, разказа кореспондентът на телевизията във Франция Петя Желева.

Калфин не очаква напрежението във Франция да се прехвърли и към други държави в Европа,

но напомни, че обикновено натрупаното социално напрежение избива чрез избори и избиране на популисти.

„Такива вълнения имат ефект донякъде. В един момент се поставя въпроса дали това правителство знае какво прави или чака да му кажат нещо от улицата и тогава вече се стига до оставка на правителството. Самият президент Макрон дойде на основата на отрицанието на политическите сили във Франция и на практика разби политическия модел. Сега хората видяха, че няма магически решения и продължават да настояват с исканията, което не мисля, че предвещава много дълъг живот на правителството”, коментира Калфин.

По повод протестната вълна у нас,

бившият министър каза, че не вижда предпоставки за извънредни избори. „В момента проблемите на правителството идват отвътре. Не виждам опозиция, която да генерира някакви процеси. Трябва да свикваме с мисълта, че като изберем някого, ще трябва да го търпим 4 години, за да знаем как да гласуваме на следващите избори“, допълни Калфин.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@