76

П ри тази конфигурация в парламента, според резултатите от предсрочния вот до момента, има ли шансове за съставяне на правителство или е по-вероятно да има нови избори догодина, обясняват за БТА политолозите Атанас Радев, Иван-Асен Иванов и Страхил Делийски. Според тримата експертно правителство не е добрият вариант.

Ако нямаме правителство с първия проектокабинет и преговори при първия мандат, съм скептичен, че кабинет ще може да се създаде с третия мандат, смята политологът Атанас Радев. Според него първият мандат е критичен и определящ дали ще има правителство и, ако ГЕРБ-СДС не успеят, отиваме на предсрочни парламентарни избори.

„Галъп“: За кого гласуваха младите

Кабинет на малцинството, ясно разписана програма между ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и "Български възход", е възможна формула според него.

Партията на Костадин Костадинов би могла в някакъв кратък хоризонт, например шест месеца, да работи за решаване на конкретните кризи и да не се пипат евротеми, обяснява той. По думите му въпросът е ГЕРБ какви принципи ще постави и какви ценности, на базата на които би се формирала коалиция.

Опцията е кабинет на малцинството ГЕРБ -"Български възход"- "Възраждане", тъй като и трите формации под една или друга форма попадат вдясно, аргументира се Радев.

Партията на Костадин Костадинов е националистическа формация, а ГЕРБ назад във времето са "играли" в подобна конфигурация, "Български възход" са дясна консервативна партия, подчертава експертът. Но при такава наредба математиката не излиза и ще бъде нужна подкрепа на един от останалите субекти - ДПС, БСП, "Продължаваме Промяната" (ПП), добавя той.

Имайки предвид отказа на ПП, на БСП да подкрепят подобно правителство, остава ДПС да застане зад евентуален кабинет с мандата на ГЕРБ. При тази ситуация може да се търси правителство на малцинството с подкрепа от плаващи мнозинства или програмен кабинет с ясен хоризонт и приоритети, смята политологът.

По думите му, като погледнем настоящата ситуация и резултатите, можем да говорим за предсрочни парламентарни избори напролет, но преди това трябва да видим какво ще направят политическите партии, как ще протекат преговорите и връчването на първия проучвателен мандат.

Бихме могли да кажем, че на ГЕРБ ще тежи отговорността за живота на 48-ото Народно събрание, тъй като ПП заявиха, че няма да се коалират и съответно няма да работят за съставяне на правителство, те обявиха, че ще бъдат опозиция, изтъква Радев. И заключава - това означава, че, ако се стигне до връчване на втори мандат, ПП ще го върнат.

ЦИК: Резултати при 100% обработени протоколи

Според политолога Иван-Асен Иванов след изборите тази неделя предизвикателството да се формира стабилно мнозинство в новия парламент изглежда почти невъзможно. Резултатите показват една още по-проблематична фрагментация на вота, обуславяща нуждата от изключително прагматични решения, за които ще бъде необходимо всяка формация, стремяща се да участва в управлението, да преглътне солидни компромиси, смята той.

Към настоящия момент единствената логично изглеждаща коалиция би могла да бъде между ПП, БСП, "Демократична България" (ДБ) и новия играч на парламентарната сцена - "Български възход" на Стефан Янев. Макар и тези политически сили да имат различни становища по редица водещи към момента теми - най-вече войната в Украйна и енергийната политика на страната ни - те все пак биха могли да намерят общ език помежду си, предвид положителните им отношения в миналото и общия стремеж за противопоставяне спрямо ГЕРБ и ДПС, обяснява Иванов.

Но отбелязва, че дори и да приемем подобен формат за работещ, към момента тези четири формации нямат необходимия брой депутати за формиране на мнозинство. Това означава, че сценарий, в който ще се търси подкрепата на индивидуални депутати от други партии, които да пренебрегнат политическата си принадлежност и да подкрепят конфигурация на реформаторско правителство, ще бъде силно вероятен.

Политологът Страхил Делийски коментира, че колкото повече партии има в парламента, толкова повече са и възможностите за коалиция, като във всяко нещо може да се намери политическа логика. "Има възможност за коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ, за която най-вероятно Борисов ще настоява.

Има възможност за коалиция от ГЕРБ, ДПС и БСП като партии от старата система. Има възможност за коалиция между БСП, ДБ, ПП и партията на Стефан Янев. Има възможност за коалиция с участие на "Възраждане", изброява хипотетично той. Въпросът е не толкова каква конфигурация ще се измисли, а какъв ще бъде смисълът на тази конфигурация и какво ще прави, допълва той. 

ЦИК: Това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от 1989 г.

Усещането е, че трябва да има правителство, но без да се възлагат големи надежди на това правителство, коментира политологът. Каквото и правителство да бъде съставено, то ще се ползва с ниска степен на доверие, смята той. По думите му това идва първо от ниската избирателна активност и от невъзможността на дадена партия да доминира сериозно вота.

При около 40% активност, 20% или една пета от по-малко от половината гласували е изключително ниска представителност, посочва Делийски. За мен това беше големият парадокс на тази кампания - аз си мислех, че политическите партии, сегашните политически елити, си дават сметка за тази ситуация и ще направят всичко възможно да отворят и да потърсят подкрепа отвъд техните традиционни избиратели и ядра, именно за да направят по-приемлив следващия кабинет, само че никой не направи това, коментира той. 

Възможен ли е кабинет по линия на евроатлантизма? В него "Възраждане" не биха имали място.

Потенциално математически евроатлантически кабинет може да бъде съставен от ГЕРБ-СДС, ПП, ДБ и ДПС, но имаме много сериозно противопоставяне между самите партии, разсъждава Атанас Радев. Евроатлантизмът, според него, може да бъде обединителен елемент, ако има сериозно изостряне на конфликта в Украйна, но той няма как да реши злободневните теми за цените на електроенергията, газа и т.н. 

В момента се намираме в тежка политическа криза, която не просто засяга единствено и само нашата страна, но буди сериозна тревожност и в стратегическите ни партньори от Европейския съюз и НАТО, които в контекста на крайно напрегната и усложнена международна обстановка, имат нужда от яснота относно позицията на България в ключови за Европа решения, на свой ред изтъква Иван-Асен Иванов.

Процесите, които текат у нас, предполагат липсата на стабилност, визия, експертност и далновидност при изготвянето на политики по належащи проблеми както във външен, така и във вътрешен план, смята политологът.

България избра 48-ото си Народно събрание
България избра 48-ото си Народно събрание Източник: Vesti.bg

Той изтъква, че евроатлантизмът у нас е нещо изключително субективно. ГЕРБ и ДПС в продължение на десетилетие извеждат своята ориентация към Европейския съюз и НАТО като водещ фактор в политическите си програми, но, за жалост, от реалните им действия проличават активности, които до голяма степен улесняват и толерират внедряването на евразийско влияние в България, най-вече чрез подкрепата им за стратегически енергийни проекти, разгръщащи сенчести капитали от Изток.

В този контекст аз изключвам вариант за коалиране на ДБ с ДПС и ГЕРБ, не само заради разликите в разбиранията за евроатлантизъм, но и основно поради базисните противопоставяния между тези формации, що се отнася до казуси като корупция, задкулисие, "завладяна държава" и правосъдна реформа, посочва Иван-Асен Иванов.

Според Страхил Делийски създаването на евроатлантическа коалиция ще е много трудно.

Ако това ще бъде антируска или проамериканска геополитическа коалиция, няма нищо лошо да се нарече така, смята той. Какво значи евроатлантическа коалиция, това някакво знаме ли е, какво е, коментира политологът. Според него една евроатлантическа коалиция трябва да постави в основата създаването на европейска държава, с европейска данъчна система, с европейско разбиране за социална защита. 

Относно евентуално правителство на ГЕРБ, ДПС и ДБ, той посочва, че програмите им, особено в икономическата част, нямат никаква разлика, а и трите партии са с разбирането за пазара над политиката. Така че няма никакъв проблем в това отношение и такава коалиция трябваше доста по-отдавна да се създаде, коментира Делийски. Според него тук очевидно проблемите са "естетически", а и не вярва ДБ повече да се хване да управлява с Борисов.

Вариант ли е експертен кабинет?

За Атанас Радев експертен кабинет не е вариант, защото поставя в сериозно неведение какво се случва и, изваждайки на преден план експерти, не е ясно кой взема управленските решения. Трябва да има експертиза, но това не изключва политическата отговорност и съответно лидерите да поемат отговорност за състоянието и управлението на кризата, посочва той.

Пъзелът е сложен, но има разрешение - да се търси консенсус и диалог. Според него има тенденция към все по-увеличаваща се фрагментация на партийната система, което означава, че има промяна в модела на управление.

От управление на една-две партии в коалиция в момента сме в положение, в което са ни необходими около три-четири-пет партии, за да има стабилно управление, посочва политологът.

За легитимността на 48-ото Народно събрание отговорност има и държавният глава, не конкретно Румен Радев, а институцията, тъй като тя именно внася стабилност в тази ситуация, коментира още специалистът.

Очакваме да видим конструктивно поведение на президента в тази ситуация, не да форсира консултациите за съставяне на кабинет - да се конституира парламентът, да изчака и да проведе адекватни консултации, тъй като той ще е на ход.

От това ще проличи дали има държавническо поведение или гони лични интереси, тенденции, които "Има такъв народ" постави в предизборната кампания за промяна на политическата система и преминаване към друга форма на управление, изтъква Атанас Радев.

Терминът "експертно правителство" се превърна в особено кухо понятие през последните години, тъй като вече на почти всеки гражданин е ясно, че без значение от експертните способности на дадено лице, много по-важно за оценката на неговата дейност, е политическото му позициониране и властовият капитал, който го издига и поддържа на позиции, позволяващи му да взема решения за управлението на страната, смята Иван-Асен Иванов.

Тъкмо това е причината, според него, множество българи със солидни секторни знания и умения да намират участието в политиката за твърде опетняваща и компрометираща дейност. Смятам, казва политологът, че дори да видим формат на експертен кабинет, той ще бъде силно зависим от партиите, готови да му осигурят парламентарна подкрепа.

За жалост, политическият път на България изисква бързото въвеждане на силно политизирани решения спрямо множество кризи, често водещи до остри противоречия между отделните сили в парламента, уточнява Иванов.

Това, по думите му, предполага, че и при най-благоприятния вариант за кабинет, изграден от специалисти и имащ ясен хоризонт, устойчивостта му спрямо евентуален вот на недоверие, ще бъде изключително ниска, особено ако се стигне до реални управленчески дейности, които да адресират геостратегически зависимости, реформиране на правосъдна система и икономическа ориентация. 

Eкспертно правителство е един от технологичните варианти, но нека си представим какво ще стане, коментира Страхил Делийски.

То ще е експертно правителство, в него, да речем, няма да има политически фигури, но при положение, че е излъчено от Народното събрание зад него ще има някаква политическа подкрепа. Без подобен тип политическа подкрепа и свързаните с нея баланси, отношения и зависимости, това правителство не може да работи, посочва той.

Според Делийски е лесно да работи служебно правителство, не само защото няма Народно събрание, пред което да се отчита, а защото няма сложна политическа конфигурация зад него - има президент. По думите му, дори експертно да е правителството, зад него ще има доста политическо напрежение и динамики, с които то трябва да се съобразява.

И такова правителство отново ще се ползва с изключително ниска степен на доверие, смята политологът.

Коментари 76
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

76 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция: Хеликоптерът на Раиси, не е имал включена сигнална система

Турция: Хеликоптерът на Раиси, не е имал включена сигнална система

Свят Преди 1 час

Иран попада в обхвата на Турция за реакция при извънредни ситуации

Състоянието на словашкия премиер Фицо "се подобрява"

Състоянието на словашкия премиер Фицо "се подобрява"

Свят Преди 1 час

След днешното заседание на медицинския съвет състоянието на пациента е стабилно

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Свят Преди 6 часа

Плетенчук коментира информация за повреди на кораба на руския флот "Циклон" в Севастопол

Кортни Кокс разкри, че Матю Пери все още я „посещава“ след смъртта си

Кортни Кокс разкри, че Матю Пери все още я „посещава“ след смъртта си

Любопитно Преди 7 часа

Кортни Кокс беше сантиментална относно покойния си колега от „Приятели“

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 7 часа

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Любопитно Преди 8 часа

Ева Лонгория беше гост на събитието Global Gift Gala, което се проведе на 19 май в Кан

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 8 часа

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Любопитно Преди 8 часа

Актьорът обяви намерение да реализира поредица от четири части

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

България Преди 8 часа

Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса

Илон Мъск

Мъск смени прогнозата си кога ще има хора на Марс

Технологии Преди 9 часа

Той все още мечтае да има цял град на Червената планета

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

България Преди 9 часа

В рамките на акцията текат и проверки на търговски обекти

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Любопитно Преди 9 часа

Дрехите ще бъдат продадени за повече от 12 000 паунда на търг на аукционна къща Kerry Taylor Auctions в Бермондси

Протест: Редица университети не отвориха врати

Протест: Редица университети не отвориха врати

България Преди 9 часа

Размерът на заплатите е сред причините, които взривиха натрупаното напрежение

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

Парламентарните избори и изборите за представители в Европейския парламент ще се проведат на 9 юни

Прокурорът на МНС поиска заповед за арест на Нетаняху

Прокурорът на МНС поиска заповед за арест на Нетаняху

Свят Преди 10 часа

Нетаняху е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа

Апелативният прокурор на София подаде оставка

Апелативният прокурор на София подаде оставка

България Преди 10 часа

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса