39

И зборният ден у нас започна в 7:00 часа и вече приключи.

Последните данни от ЦИК за избирателната активност в страната са към 16:00 ч. Тогава тя е била 27,27%.

А според данни от EXIT POLL на агенция „Тренд” към 20.00 ч. избирателната активност е била 37,1%. Избирателната активност към 20.00 ч. е 37,4%, според EXIT POLL на агенция "Галъп". 

Проучванията на социологическите агенции "Галъп" и "Тренд" са направени по поръчка и финансирани от NOVA.

  • Благоевград

Изборният ден в област Благоевград приключи, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград Антоанета Богданова. 
От Областна администрация – Благоевград съобщиха, че избирателната активност в област Благоевград в края на изборния ден е 38,97 процента. По данни от официалния сайт на Централната избирателна комисия към 20 часа на предходните парламентарни избори от 2 октомври 2022 г. избирателната активност в област Благоевград е била 37,27 процента. 

Най-висока е избирателната активност в днешния ден в община Белица, където към 20 часа е 60,77 процента, следвана от община Симитли с 60,58 процента и община Якоруда с 59,53 на сто. 

Избирателната активност към 20 часа в община Банско е 51,40 процента, в община Разлог е 50,39 процента, в община Гърмен е 48,83 процента, а в община Сатовча 44,83 на сто от избирателите са гласували на днешния парламентарен вот. 

В община Кресна избирателната активност е 42,39 процента, в Хаджидимово изборният ден приключи с 40,75 процента активност, а в община Гоце Делчев 40,09 на сто от избирателите са упражнили правото си на глас. 

Изборният ден в община Сандански завърши с 35,53 процента избирателна активност, в Струмяни активността е 32,79 на сто, а в Петрич – 32,74 процента. 

Най-ниска е избирателната активност в община Благоевград, където 30,93 на сто от избирателите са гласували на днешните парламентарни избори. 

Общо 27 сигнала са постъпили в РИК – Благоевград, каза на пресконференция председателят на комисията Антоанета Богданова. В последните минути на изборния ден е постъпил сигнал, свързан с твърдение, че едно лице е било заплашвано. Сигналът е препратен към прокуратурата, посочи Богданова. 

От Областната дирекция на МВР в Благоевград съобщиха, че изборният процес във всички секции на територията на областта е приключил, като няма данни за възникнали сериозни инциденти. От дирекцията посочват, че е създадена организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК – Благоевград.

През днешния ден звената „Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР – Благоевград са издали общо 31 удостоверения. 

  • Бургас

С 38,49 на сто избирателна активност приключи изборният ден в Бургаско. Към 20:00 часа гласувалите са 138 628 от имащите право на глас в областта 360 153, съобщиха от Районната избирателна комисия в Бургас. 

Най-активни са били гласоподавателите в община Руен. Там са гласували 48,14 процента. Най-ниска е активността в община Камено - 28,76 на сто.

В Бургас са гласували 39,22 процента от имащите право на вот днес.

  • Варна

Изборният ден във Варна приключи, съобщи председателят на РИК в града Велин Жеков. По неокончателни данни активността към 20:00 часа е 41,82 процента.

Най-много избиратели са гласували в община Аврен. Там до урните са отишли близо 47 процента от хората с право на глас. Най-ниска е активността в Белослав – около 30 процента.

Жеков уточни, че в около 60 секции днес е имало проблеми с машините и отпечатването на бюлетините от тях. По думите му в близо 10 от комисиите дефектите са били сериозни и се е преминало изцяло към гласуване с хартиени бюлетини.  

Председателят на РИК допълни, че е направен тест на сайта за видеонаблюдение и не е констатиран случай секционните комисии да не спазват правилата.

Областният управител на Варна Марио Смърков изрази задоволство, че изборният ден е преминал спокойно. Той изрази благодарност към всички, допринесли за добрата организация на вота. 

Активността във Варненския регион на предишните предсрочни парламентарни избори през октомври 2022 г. беше малко по-ниска – 40,65 на сто. През юли 2021 г. своя вот за избор на народни представители дадоха 42,94 процента от хората с право на глас в областта. През ноември 2021 г. активността падна на 39,69 на сто.

  • Велико Търново

С малко повече от два пункта се е увеличила избирателната активност във Великотърновска област спрямо предишните избори. Днес, към 16:00 часа, активността е 28,18 процента, каза пред журналисти Десислава Йонкова – председател на Районната избирателна комисия (РИК) във Велико Търново. На втори октомври миналата година, към този час активността е била 26,07 процента.

Най-много избиратели са гласували в община Сухиндол - 34,2 процента, следвани от избирателите в най-голямата от десетте общини – Велико Търново, където в следобедните часове активността е достигнала до 30,7 на сто. Продължава да бъде най-нисък броят на избирателите в Горна Оряховица, към отчетения период те са 25,9 процента от имащите право на глас.

В следобедните часове, с решение на РИК, изцяло е преустановено машинното гласуване в три избирателни секции - две във Велико Търново и една в Лясковец, но това не е попречило на изборния процес, който е преминал изцяло на хартиено гласуване, причините са от технически характер, посочи Йонкова.

По отношение на края на изборния ден, тя посочи, че са сформирани помощни екипи от бивши членове на РИК, които ще съдействат за своевременното приемане на документите от секционните комисии, за да няма забавяне заради новите моменти в изборното законодателство, свързани с видеозаснемането и видеоизлъчването след 20:00 часа, когато в секциите ще започне броенето и подписването на протоколите.

В сградата на областната администрация е създадена организация, чиято цел е да улесни чакащите членове на комисиите при предаването на изборните книжа.

  • Враца

РИК Враца обяви край на изборния ден във врачанско. „Нямаше закъснение при затварянето на секционните избирателни комисии, нямаше опашки за гласуване след 20 часа пред секциите. До момента само от 71-ва СИК се обадиха, че не са успели да стартират видеонаблюдението. От Информационно обслужване са отишли да съдействат и да отстранят проблема“, обясни говорителят на РИК Враца Силия Иванова. Тя обяви, че избирателната активност към 20 часа за област Враца е 38,93%. За сравнение на предишните парламентарни избори на 2.10.2022 г. активността е била 36,67%.

По общини активността е следната:

Борован – 49,28%

Бяла Слатина- 47,04%

Враца – 37,22%

Козлодуй – 38,33%

Криводол – 42,73%

Мездра – 40,19%

Мизия – 39,80%

Оряхово – 35,07%

Роман – 45,28%

Хайредин – 39,56%

Според Иванова изборният ден е преминал спокойно, отначало е имало проблеми с новите ролки на машините. Ситуацията се е нормализирала след решението на ЦИК как да се действа в тази ситуация. Няколко сигнала за нарушения са получени в РИК, не са били потвърдени при проверките. Най-интересният сигнал е бил за банера с нецензурно съдържание, намиращ се в близост до жп гарата в града. Банерът бе свален от представители на Община Враца още преди обяд.

От Областната дирекция на МВР Враца също обявиха, че изборният ден е преминал в спокойна обстановка, без нарушения и инциденти. Звената на сектор „Български документи за самоличност“ на територията на област Враца са издали 18 удостоверения на граждани, изгубили или повредили личните си карти.  

След приключване на работата на секционните комисии, полицейски служители ще съпроводят и охраняват  транспортирането  на  протоколите от  секционните комисии, до предаване им в съответните пунктове, се посочва още в информацията от ОД на МВР до медиите.

  • Габрово

Изборният ден в Габровско е преминал без сериозни нарушения на избирателния закон и на обществения ред. Това съобщи за БТА председателят на комисията Мария Недева.

Последната избирателна активност, която РИК обяви днес, беше към 16:00 часа – 27,14 на сто.

В Седми избирателен район - Габровски право на глас имаха 102 357 души. В областта бяха разкрити общо 228 секционни избирателни комисии.  В 156 секции в областта се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина, а в 64 секции гласуването се проведе само с хартиена бюлетина. 

Общо 220 служители на Областната дирекция на МВР и Пожарна безопасност се грижиха за сигурността на изборните секции, казаха за БТА от пресцентъра на ОД на МВР Габрово. 

Създадена е организация за охрана на изборните книжа при транспортирането им до спортна зала „Орловец“.
За периода от 27 март до 2 април служителите от звената „Български документи за самоличност“ към МВР са издали общо 8 удостоверения.

  • Добрич

Районната избирателна комисия в Добрич обяви край на изборния ден в 20:28 часа, гласи съобщение в сайта ѝ.

Към 20:00 часа правото си на глас са упражнили 54 308 лица, или 31,48 процента от пълнолетните жители на областта, което е с 1,41 пункта повече спрямо вота на 2 октомври миналата година.

Най-висока се е запазила избирателната активност в община Шабла – 34,89 на сто, а най-ниска – в община Тервел с 24,83 процента. В областния център до урните са отишли 26 898 гласоподаватели от общо 80 827, или 33,28 на сто, което е с 1,2 пункта повече от предходните избори. Избирателната активност в останалите пет общини към 20:00 часа е както следва: Добричка –32,66%, Балчик – 31,31%, Крушари – 30,67%, Каварна – 30,09% и Генерал Тошево – 29,41 процента.

Днес право на глас имаха общо 172 490 жители на Добрички изборен район, или с около 900 по-малко спрямо 2 октомври м.г.

  • Ловеч

Изборният ден в Ловешка област приключи във всички 263 секционни избирателни комисии (СИК), съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Валентина Недялкова. По думите ѝ днешният ден е преминал спокойно, без сериозни нарушения на изборния процес.

Както БТА съобщи, по данни на прокуратурата е образувано едно досъдебно производство за купуване на гласове в Ловешко. Няма задържани, извършват се процесуално-следствени действия.

В Областната администрация, където се намира РИК - Ловеч, вече се очакват и първите протоколи.

От областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха още, че изборният ден е преминал спокойно. Над 400 служители на МВР се грижиха за реда и нормалното протичане на вота в Ловешка област.

В днешния ден са издадени шест удостоверения за гласуване на граждани без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас.

Гласоподавателите в областта избираха четирима народни представители от общо 120 кандидати, издигнати от 14 политически партии, седем коалиции и един инициативен комитет.

Припомняме, че към 16:00 часа от имащите право на глас в Ловешка област до урните са отишли 27,35 процента. 

  • Кърджали

Изборният ден в 9-и МИР приключи, обяви председателят на Районната избирателна комисия Павел Гатев. 

Минути след обявения финал пред сградата на театъра в Кърджали, където ще бъдат приемани изборните книжа, бяха пристигнали и първите подвижни секции. Право на глас на днешния предсрочен парламентарен вот имаха според избирателните списъци 260 960 избиратели. Те гласуваха в 497 стационарни избирателни комисии, в четири лечебни заведения и 39 подвижни секции. С машини се гласуваше в 351 от секциите.

На предходните предсрочни парламентарни избори, на 2 октомври м.г., в 9-и МИР право на глас имаха 262 115 избиратели според избирателните списъци, като правото си на глас упражниха 70 199 от тях.

В охраната на изборния процес се включиха 450 служители на МВР от всички структурни звена в областта. Сектор „Български документи за самоличност“ в Кърджали и паспортните звена в региона работеха от 8:30 до 19:00 часа. От началото на тази седмица до изборния ден в тях са издадени 429 лични карти и 18 удостоверения за гласуване, посочиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Кърджали.

Изборният 2 април приключи с пет жалби в Районната избирателна комисия (РИК), един задържан и една изпратена жалба в Районната прокуратура, за разглеждане по компетентност. Павел Гатев коментира, че една от жалбите, които РИК не е уважила със свое решение, ще бъде обжалвана пред Централната избирателна комисия. 

Припомняме, че към 16:00 часа избирателната активност в област Кърджали бе 20,45 процента.

  • Кюстендил

Приключи изборният ден в Кюстендилска област, каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Кюстендил Венцеслав Механдийски. Не е обобщена обаче справката за окончателния брой на избирателната активност. Припомняме, че избирателната активност в Кюстендилска област към 16:00 часа бе 24,45 процента, съобщиха от РИК

От Областната дирекция (ОД) на МВР в Кюстендил посочиха, че изборният ден в областта е завършил в спокойна обстановка. В областната дирекция не са постъпили сигнали за сериозни инциденти. Създадена е и организация за транспортирането на изборните материали от секционните избирателни комисии до РИК – Кюстендил.

В сектор „Български документи за самоличност“ (БДС) – ОДМВР и в районните управления на областта са издадени общо 18 удостоверения на граждани, чиито документи са били изгубени, повредени или с изтекъл срок на валидност, за да могат да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди изборите за Народно събрание в сектор БДС – ОДМВР Кюстендил са издадени по ускорена процедура и връчени на граждани от областта 309 лични карти, уточниха още от там.

  • Монтана

До края на изборния ден в област Монтана са гласували 42,80 на сто от избирателите - 50 706 души от общо 118 471 имащи право на глас, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана.

Най-висока избирателна активност са проявили жителите на най-малката община от региона Георги Дамяново - 62,29 на сто, следват Чипровци - 59,65 на сто, Брусарци - 58,64 на сто, Бойчиновци - 47,74 на сто, Медковец - 47,54 на сто, Вълчедръм - 47,37 на сто, Якимово - 45,94 на сто, Вършец – 45,45 на сто, Монтана - 41,00 на сто, Берковица - 39,28 на сто и Лом - 37,80 на сто.

В сравнение с последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година активността в област Монтана се е увеличила с 2,7 на сто.

  • Пазарджик

Изборният ден в Пазарджишка област приключи във всички 369 секции, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Антони Върбев.

Избирателната активност в региона е 34,73 процента, което с 1,2 на сто повече от предишните парламентарни избори, когато е била 33,53 на сто. 

Днес правото си на глас в Пазарджишко са упражнили 81 846 избиратели от общо 235 657 имащи право на вот.

Най-активни са жителите на община Сърница, където до урните са отишли 64,34 процента от гласоподавателите. Следват община Батак - 48,91 на сто и община Белово - 41,64. Най-ниско участие във вота е отчетено в община Пещера - малко под 31 процента.

В областния център избирателната активност е 31,61 на сто.

През днешния ден в РИК - Пазарджик са постъпили 17 жалби и сигнали. Част от тях са свързани с параваните в "тъмните стаички" и издаването на дефектна бюлетина от машините за гласуване. Две жалби са уважени и са предприети съответните действия за отстраняване на нередностите.

В общо осем секции в областта се премина на гласуване с хартиена бюлетина поради неизправности в машините. Пет от тях са в община Септември, две - в община Брацигово и една - в община Пазарджик. 

В 349 секции в областта са разположени устройства за видеонаблюдение на отчитането на бюлетините.

От страна на РИК е създадена организация за приемането на протоколите на два потока - един за община Пазарджик и един за останалите 11 общини. Целта е да не се допусне струпване на членове на секционни комисии пред сградата на община Пазарджик и да се оптимизира работата на РИК.

  • Перник

Избирателната активност към 20:00 часа в 14-и Многомандатен избирателен район (МИР) - Перник е 40,5 процента. Това съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК).

Жителите на областта, упражнили правото си на глас днес, са 42 900. На парламентарния вот през миналата година активността към този час е била 38,7 процента или 41 256 гласували.

Най-висока е активността в община Ковачевци - 68,2 процента, следвана от Земен - 57,5 процента; Брезник - 41,9 процента; Трън - 40,6 процента; Перник - 39,9 процента. Най-ниска е активността в община Радомир - 38,7 на сто.

Изборният ден в Пернишко е приключил без нарушения и инциденти, коментираха от Областната дирекция на министерство на вътрешните работи (ОДМВР). От структурата са създали необходимата организация за транспортирането и охраняването на изборните книжа, и материали от секционните избирателни комисии до РИК. От полицията са в готовност и за ескортиране на бюлетините до ЦИК.

Шест удостоверения са издадени от звено "Български документи за самоличност" към ОДМВР в областния град. Общият брой на документите от началото на седмицата до днес е дванайсет. 

В 14-и МИР - Перник, който обхваща шест общини, кандидатите за народни представители са 108 и са представители на 21 партии и коалиции. Те се състезават за четири места в Народното събрание.

  • Плевен

Изборният ден във всички секции на територията на област Плевен е приключил към 20:30 часа. Това съобщи за БТА Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия (РИК). 

Няма данни за възникнали сериозни инциденти, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен. Оттам добавят, че е създадена необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до Районната избирателна комисия. Звената "Български документи за самоличност" в област Плевен са издали от 28 март до днес 26 удостоверения, от които в изборния ден 14.

По-рано от полицията съобщиха за един задържан по подозрение за купуване на гласове в Плевенска област. Той е на 68 години от село Горни Дъбник и е с мярка за задържане до 24 часа.

Към момента няма данни за избирателната активност към 20:00 часа. Припомняме, че към 16:00 часа избирателната активност бе 23,86 процента. Подадените в РИК в Плевен жалби за нарушения на изборния процес са шест, публикувани на сайта на комисията. От тях четири са обявени за неоснователни.

  • Разград

Изборният ден в област Разград приключи с избирателна активност от 33,24 процента, съобщиха от областната администрация. Правото си на вот са упражнили 43 721 гласоподаватели. За сравнение изборният ден през октомври миналата година приключи с избирателна активност от 32,26 на сто. До урните тогава отидоха 42 724 избиратели от общо имащите право на глас 132 454 жители на областта. 

Най-висока на днешните избори е активността в община Лозница, където делът на гласувалите е 40,23 на сто. Най-нисък е процентът на упражнилите правото си на глас в община Разград. Там до урните са отишли 29,90 на сто от избирателите. В община Исперих активността е 34,39 на сто. Правото си на глас в община Кубрат са дали 33,79 процента от избирателите. Изборният ден в община Завет приключи с активност от 33,86 процента. В община Самуил вота си упражниха 40,18 на сто от гласоподавателите, а в община Цар Калоян бюлетина пуснаха 31,39 процента от имащите право на вот. Броят на избирателите в област Разград е 131 548. Те имаха право да упражнят гласа си в разкритите 227 секционни комисии.

За БТА председателят на Районната избирателна комисия Жоро Чобанов каза, че изборният ден е протекъл сравнително спокойно, без съществени нарушения. Получени са шест жалби и сигнали за нарушения, като повечето от тях са оставени без уважение.

От Областната дирекция на МВР в Разград съобщиха, че през изборния в полицията са постъпилите осем сигнала за изборни нарушения. Всички са отработени и материалите са изпратени по компетентност в прокуратурата.

  • Русе

Изборният ден в Русенско приключи спокойно и без съществени нарушения, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова.

По думите ѝ членовете на секционните комисии все още броят бюлетините. "Вече минаха по-малките секции, които нямат грешки. Сега очакваме членовете на по-големите секции. Една от причините за бавното приключване е противоречивите указания по какъв начин да бъдат допускани избирателите да гласуват заради проблемите с машините, които отпечатваха дефектни, намачкани или срязани бюлетини", обясни Хинкова.
"Ако всичко е нормално, вероятно окончателни резултати ще има в края на утрешния ден", каза Хинкова. 

Първите чували с бюлетини от големите секционни избирателни комисии пристигнаха в мултифункционалната зала "Арена Русе" към 21:00 часа, видя репортер на БТА.

Председатели на секционни избирателни комисии коментираха пред БТА, че са се справили два пъти по-бавно с обработката на протоколите и с приключването на изборния ден в сравнение с предходните избори.

Председателят на секционна комисия в Русе Анислав Яков заяви, че в секцията изборният ден е протекъл нормално. Гласували са 185 избиратели от общо около 720. "Нямаше проблеми, но броенето на бюлетините ни забави два пъти повече в сравнение с предишните избори", коментира Яков.

Нели Петкова - секретар на друга секционна избирателна комисия в крайдунавския град, обясни, че броенето на бюлетините ги е забавило много - почти два пъти в сравнение с предишните избори. В тяхната секция от 739 избиратели са гласували 129.

Милена Хинкова каза, че през деня е имало сигнал за агитация в няколко села в областта, като той е препратен към прокуратурата. 

Областният управител на Русе Анатоли Станев заяви, че изборният ден е приключил нормално и спокойно. "По данни на Русенската окръжна прокуратура днес няма образувани досъдебни производства, няма задържани лица и няма повдигнати обвинения", каза Станев. 

Регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева каза, че изборният ден е преминал в спокойна обстановка. Не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, произшествия или инциденти.

Служителите от звената на сектор "Български документ за самоличност" при областната дирекция на МВР в Русе са издали общо 13 удостоверения за гласуване и са връчили 16 лични карти.

Припомняме, че избирателната активност в Русенско към 16:00 часа бе 27,33 процента.

  • Силистра

Изборният ден в област Силистра приключи с 38,4% избирателна активност, каза за БТА председателят на Районна избирателна комисия (РИК) – Силистра Марияна Чобанова. До урните са отишли 43 036 от имащите право на глас.

Това е повече спрямо изборите през октомври, когато за народни представители бяха гласували 36,86 на сто от избирателите в региона.

„По моя преценка изборният ден протече спокойно. Повечето оплаквания бяха свързани с принтирането на бюлетините от машините за гласуване. Предполагам, че хартията не е пасвала добре към принтиращото устройство. За щастие само в една секция се наложи да прекратим машинното гласуване“, каза Чобанова.

Тя допълни, че очаква забавяне при броенето на бюлетините заради сложността при попълване на секционните протоколи.

В област Силистра най-висока беше избирателната активност в община Главиница, където през днешния изборен ден са гласували малко над 43 на сто от имащите право на глас. 

Сред 7-те общини в областта най-ниска е активността в община Кайнарджа – 33 на сто, следвана от Дулово – с 34,9 процента избирателна активност.

До края на изборния ден в РИК – Силистра са депозирани няколко жалби и сигнали. Те са разгледани от комисията и са обявени за неоснователни.

  • Сливен

В края на изборния ден избирателната активност в област Сливен е била 30,27 процента, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) - Сливен Даниела Василева. От общо 170 308 имащи право на глас своя вот са упражнили 32 770 избиратели.

Тя е по-висока в сравнение с тази на изборите през октомври, когато са гласували 28,69 процента от избирателите.

В РИК е постъпил сигнал, че в сливенското село Гергевец има проблем с видеозаснемането. Там днес бе единственото място в областта, където машинното гласуване бе преустановено.

Единайсет секции вече са предали изборните си книжа.

  • Смолян

С 43.51 процента избирателна активност приключи изборният ден в област Смолян, съобщи председателят на РИК – Смолян Росица Чакърова.  В общините Борино, Рудозем и Мадан са гласували над 50 на сто от избирателите. В община Смолян са упражнили правото си на вот 39.82 процента. 

Пет жалби и сигнали от политически партии и коалиции са внесени в РИК в деня на вота.  Една от жалбите, отнасяща се за твърдения за неправомерна агитация в община Доспат е препратена към Районната прокуратура в Смолян. 

  • София-област

Изборният ден в София област приключи без груби нарушения и навреме, казаха пред БТА от 26-та Районна избирателна комисия (РИК). 

Към 20:00 часа правото си на глас са упражнили 40,71 процента от избирателите.

Най-голяма е била активността в Долна баня - 60 процента, както бе и през целия ден. Най-ниска е активността в община Антон - около 35%. В Самоков избирателната активност е 37 на сто.

През изборния ден шест секционни избирателни комисии (СИК) в Софийска област са преминали към гласуване само с хартиена бюлетина, се посочва в решения на 26-та Районна избирателна комисия.

Избирателната активност в Софийска област към 16:00 часа бе 30,25 процента, по-рано към 11:00 часа - 11,16%.

Секционните избирателни комисии в областта са 417, а пълнолетните граждани – 194 594.

  • Стара Загора

Няма данни да има проблем при затварянето на секциите в 27-и многомандатен избирателен район (МИР) Стара Загора. Това съобщи за БТА Теодора Крумова, председател на Районната избирателна комисия в Старозагорско.

Тя каза, че от достъпното онлайн видеонаблюдение се вижда, че секционните избирателни комисии вече броят изборните бюлетини. 

Както БТА писа част от машините в секционните избирателни комисии (СИК) в 27-и МИР Стара Загора създаваха проблеми през целия изборен ден. 

Припомняме, че към 16:00 часа избирателната активност в Старозагорска област бе 28,44 на сто.

  • Търговище

Изборният ден в област Търговище приключи. Затворени за гласуване са всичките 265 секционни избирателни комисии, разкрити в петте общини на областта. Продължава работата на членовете на СИК, каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) адвокат Диана Игнатова.

В 28-и МИР – Търговище денят премина в спокойна обстановка. В РИК в края на деня има подадени още два сигнала за „присъствие в изборното помещение на кмета и зам.- кмета на с. Стеврек" и за „наличие на кабина, вместо параван, в секция 282400011 в община Попово“. И на двете места са изпратени за проверка членове на РИК от различни партии. Не са установени нарушения на Изборния кодекс, каза адвокат Игнатова.

Както БТА съобщи по-рано днес, в две секции - в Търговище и в село Дългач, машинното гласуване бе преустановено и се премина изцяло към хартиен вот.

Припомняме, че активността в област Търговище към 16:00 часа бе 23,85 процента.

  • Шумен

Всички избирателни секции в Шуменско са приключили работа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР.  Това потвърди за БТА зам.-председателят и говорител на Районната избирателна комисия (РИК) Мариела Иванова. 

Заради проблем с машините в избирателни секции в селата Развигорово, Единаковци, Каменяк, Длъжко в община Хитрино, както и за секция номер 34 в шуменския квартал „Дивдядово“, днес бе взето решение там да се гласува с хартиени бюлетини, отбеляза Иванова. 

По думите ѝ в РИК-Шумен днес са постъпили два сигнала. Единият е оставен без уважение, а в момента се проверява друг – за липсата на указателни табели за секция в болницата в областния град.  

Охраната на полицията продължава до предаването на изборните материали до РИК - Шумен. Не са получавани сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред в областта днес, отбелязват от пресцентъра на ОД на МВР. 

Автомобилите, транспортиращи бюлетините и протоколите от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията. Създадена е организация за охрана на помещенията по време на предаване на изборните материали от секционните избирателни комисии в Районната избирателна комисия след приключване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК - Шумен до ЦИК, допълват от пресцентъра на полицията в областния град.

Припомняме, че избирателната активност в Шуменско към 16:00 часа бе 23,93 процента.

  • Пловдив-град и област

Изборният ден в Пловдив-град и област приключи. Няма данни за възникнали сериозни инциденти на територията на Пловдивска област, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в града. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до 16-та и 17-та РИК, които се помещават в палати 2 и 11 на Международния панаир. Звената „Български документи за самоличност" са издали общо 36 удостоверения.

Общият брой на избирателите в град Пловдив съгласно списъците за секционните избирателни комисии за вота днес бе 302 226. Най-много са гласоподавателите в район "Южен" - 67 473, а най-малко - в "Западен" - 32 890. Избирателните секции в община Пловдив са 471.

Избирателната активност в Пловдив-град на изборите от 2 октомври миналата година бе 39,53 на сто. От 301 761 души с избирателни права вотът си бяха дали 119 289 избирателя.

Изборният ден в Пловдив-област приключи с активност 33,93 на сто. Най-активни са били гласоподавателите в община Брезово, където са гласували 39,83 от имащите право на глас, а най-малко са гласували в община Кричим - 24.22 на сто.

По окончателни данни на ГРАО на предсрочните парламентарни избори днес в Пловдив-област право да гласуват имаха 290 415 души. От 17-те общини в областта, без Пловдив, с най-много гласоподаватели е Асеновград - 57 769, а Съединение е с най-малко - 7 921. Избирателните секции са общо 542.

Изборният ден на 2 октомври миналата година в 17-ти МИР Пловдив-област приключи с активност 32,14 на сто. От 290 621 души с право на глас до урните отидоха 93 405.

  • Ямбол

Без сериозни нарушения приключи изборният ден в област Ямбол. Гласуването е преустановено в 20:00 часа във всички 238 секции. Започна вече предаването на протоколите от секционните избирателни комисии в спортна зала „Диана“ в Ямбол, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Ани Канева.

Към момента няма обобщени данни за окончателна избирателна активност в 31-ви МИР Ямбол, но в 16:00 днес тя беше с един пункт нагоре спрямо предходния парламентарен вот на 2 октомври 2022 година. Тогава изборите в Ямболска област приключиха с 32,49 на сто избирателна активност.

Органите на реда не са констатирали нарушения, няма криминални прояви в изборния ден, няма и сигнали за поставени взривни устройства, информираха от Областната дирекция на МВР. 

От РИК прогнозираха забавяне в отчитането резултатите от вота, поради многото смени на членове на комисии, включително минути преди началото на изборния ден. Част от новите членове не са преминали обучение, коментира заместник-председателят РИК Мариана Гърдева. 

  • Хасково

Изборният ден на територията на 29-ти Многомандатен избирателен район - Хасково приключи. Всички 477 секции вече са затворени. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Добромир Якимов. По негови думи все още няма данни за окончателната избирателна активност в региона, тъй като две общини още не са подали данни към изборната администрация.

Общо подадените жалби и сигнали към РИК през деня са 25, като шест от тях бяха счетени за основателни и се предприеха съответните действия от РИК, обобщи Якимов. От съоръжените с машини за гласуване 345 секции 11 не можаха да започнат или продължат с машинния вот поради отказ на устройствата.

Междувременно първите протоколи започнаха да пристигат в зала "Дружба" още в 20:10 часа и приемането им и преброяването на резултатите започна, видя репортер на БТА. Първа бе подвижната секция №151 от областния център, следвана от "леки" секции с малко избиратели - лечебни заведения и следствения арест.   

Припомняме, че избирателната активност в област Хасково стигна до 27,54 процента по данни от 16:00 часа.

  • Видин

Районната избирателна комисия (РИК) обяви в 20:30 минути изборния ден във всички 254 секции в Пети видински избирателен район за приключил. Това съобщи за БТА Даниел Боянов, председател на РИК Видин. Той допълни, че изборният ден е приключил без нарушения и е протекъл в спокойна обстановка.

Днес правото си на глас са упражнили 31 153 избиратели, което представлява 37,57 на сто от имащите право на глас 82 919 гласоподаватели, каза още Боянов. За сравнение на парламентарния вот на 2 октомври м.г. гласуваха 29 727 избиратели, което представляваше 35,71 на сто от имащите право на глас 83 234 гласоподаватели, показа справка на БТА в официалната страница на Районната избирателна комисия. На приключилите днес избори активността на избирателите е по -висока от тази за 48-ото Народно събрание с 1,86 на сто.

Най-висока е била активността в община Бойница - 58,25 на сто, над 55 на сто от избирателите са гласували в общините Брегово (55,43%) и Макреш (54,55%), над 50 процента са гласували в Грамада - 54,01%, Ружинци - 51,78%, Чупрене - 51,51% и Ново село 50,72%. Най-ниска е избирателната активност в община Видин - 32,22 на сто.

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 35 минути

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 36 минути

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 11 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 13 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 14 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова