12

З асилени мерки за сигурност предприема МВР в изборния ден. Няколко хиляди полицаи участват в охраната на секциите и ще следят за реда в цялата страна. 

Дежурно звено във Върховната касационна прокуратура ще обобщава информацията за престъпления и нарушения на изборния процес. Граждани и неправителствени организации ще могат да подават сигнали на електронните адреси на прокуратурите в страната, информира БНР.

Междувременно от МВР съобщиха, че нощта преди началото на изборите е преминала без тежки инциденти. До момента няма сигнали за престъпления, които да затрудняват старта на изборния ден в страната.

Към момента няма данни и за нарушаване на сигурността на изборните секции.

Изборният ден в цялата страна започна точно в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Днес гласуваме за президент, вицепрезидент, както и за парламент. По предварителни данни на ЦИК право да гласуват имат 6 708 189 души. 

Стара Загора

В Старозагорска област изборният ден започна, една машина в град Николаево не заработи, каза за БТА председателят на РИК Златина Йовчева. По думите й в Стара Загора се очаква протоколът от СИК номер 2 и РИК ще вземе решение за гласуване с бюлетини. Останалите 519 машини в 27-ми Старозагорски МИР работят. В 346 от секциите са монтирани по две машини. Общият брой на секциите в Старозагорска област е 508. В тях са започнали работа над 4700 души. За петия по големина избирателен регион в страната са разкрити 14 ковид секции в 6 общини. За карантирани избиратели няма да има разкрити секции в общините Николаево, Чирпан, Опан, Братя Даскалови и Павел баня.

Половин час след началото на изборния ден сигнали за нарушения или жалби не са постъпвали в РИК, отбеляза Златина Йовчева.

Сливен

В област Сливен изборите за парламент и президент започнаха нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Минко Стефанов. Всички секции са отворени, в някои от тях членовете се подменят, заради заболели хора. Навсякъде машините са изправни.

В областта имат право на вот 171 532 избиратели, от които 108 776 са в община Сливен, 32 128 - в община Нова Загора, в Котел - 18 903 и Твърдица - 11 725, съобщиха от областната администрация. Те ще могат да дадат вота си в 305 секции, като 4 от тях са подвижни, а 9 - служебни. Секции има в три болници, Дома за стари хора, Женския затвор и подвижна секция за карантинирани. Разкрити са секции в ковид отделенията в болниците МБАЛ "Хаджи Димитър", МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и военна болница в Сливен. Общо 248 секции са с машинно гласуване, като 235 от тях са с по една машина, а 13 - с по две. Само с хартиени бюлетини ще се гласува в 44 секции, където избирателите са под 300 души.
В кандидатските листи за народни представители на 21 МИР са регистрирани 161 души от 27 партии и коалиции. Мандатите в избирателния район са шест.

В охраната на изборния ден ще бъде ангажиран целият състав на ОД на МВР, както и жандармерия, съобщиха от областната полиция.

Разград

Изборният ден в област Разград започна нормално, работят всички 238 секционни избирателни комисии, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Хубан Соколов. Той обясни, че засега не са получени сигнали за проблеми с машините. Без нарушения е преминал и денят за размисъл. В населените места в областта са осигурени 207 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те са разпределени в 167 секции, като най-много са в община Разград. С три подвижни урни ще могат да упражнят вота си карантинирани и хора в изолация, в общините Разград, Исперих и Кубрат. По две секции за пациенти и болни, настанени в ковид отделенията има в болниците в Разград и Исперих.

Кандидатите за народни представители, които се състезават за четирите депутатски мандата от Разградския избирателен район, са 120, издигнати от 27 партии и коалиции. Най-младият кандидат-депутат, който ще се бори за доверието на избирателите в региона, е на 25 години, а най-възрастният - на 79. С право на глас за изборите за президент и за Народно събрание в областта са 132 935 гласоподаватели. Само в община Разград 231 младежи се очаква да гласуват за първи път, а най-възрастният гласоподавател в общината е стогодишна жителка на село Дряновец.

Смолян

В преобладаваща част от изборните секции в област Смолян изборният ден е започнал нормално, според данни на РИК. Данни за началото на вота все още се обобщават в комисията, но засега няма информация за проблеми при отварянето на секциите в планинския регион.

Гласоподавателите в областта са 99 650, според предварителните избирателни списъци. Гласува се в 283 секции, от които 135 са с машинен вот. Общо 8 са подвижните секции за гласуване на хора с увреждания, а 5 - за карантинирани. Избирателни секции функционират в болниците в Смолян, Мадан и Девин.

Пазарджик

В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия Антони Върбев. Всички секции са отворени навреме. На места има неявили се членове на комисии, които в момента се заменят. Общо 238 145 избиратели в областта днес ще могат да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители и за президент и вицепрезидент.

Върбев съобщи още, че с решение на РИК - Пазарджик, в секция 5 в гр. Стрелча вместо машинен, вотът ще бъде с хартиени бюлетини, тъй като при инсталирането на машината вчера устройството не е проработило. Така броят на секциите в областта, в които ще се гласува с бюлетини, става 31. В останалите 319 вотът ще е машинен, а в 84 от тях - са разположени по две машини, уточни говорителят на РИК-Пазарджик.

Над 600 служители на МВР ще следят за нормалното протичане на изборния ден в региона, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пазарджик. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, мобилни екипи за проверки на сигнали, групи за осъществяване на ефективен информационен обмен с МВР, ДАНС, РИК, областната и общинските администрации, с окръжната и районната прокуратура в областта.

Търговище

Изборният ден в област Търговище започна в нормална обстановка. Отворени са и работят всичките 271 секционни избирателни комисии на територията на петте общини в региона. Общо 117 792 граждани на областта имат право на глас за редовните президентски и предсрочните парламентарни избори, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ адвокат Диана Игнатова. В 164 от секционните комисии се гласува със специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), а в 22 секции има по две машини. Сформирани са осем подвижни избирателни секции, четири от които ще обслужват жители на община Омуртаг. В останалите общини ще има по една подвижна секция.

Разкрита е една стационарна секция за гласуване на заразени с ковид граждани, разположена в COVID-отделението на МБАЛ - Омуртаг. Други три са мобилни, - на разположение на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация.

За първи път своето право да гласуват могат да упражнят и 524 младежи, навършили 18-годишна възраст след извънредните парламентарни избори от 11 юли т.г.

В област Търговище 272-ма служители на МВР са ангажирани с външната охрана на местата за гласуване. В Областната дирекция /ОД/ на МВР е създадена организация и са предприети комплекс от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 1 час

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 1 час

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 2 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 10 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 11 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 12 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 12 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 13 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 14 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 15 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 15 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 16 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 16 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 16 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров