12

З асилени мерки за сигурност предприема МВР в изборния ден. Няколко хиляди полицаи участват в охраната на секциите и ще следят за реда в цялата страна. 

Дежурно звено във Върховната касационна прокуратура ще обобщава информацията за престъпления и нарушения на изборния процес. Граждани и неправителствени организации ще могат да подават сигнали на електронните адреси на прокуратурите в страната, информира БНР.

Междувременно от МВР съобщиха, че нощта преди началото на изборите е преминала без тежки инциденти. До момента няма сигнали за престъпления, които да затрудняват старта на изборния ден в страната.

Към момента няма данни и за нарушаване на сигурността на изборните секции.

Изборният ден в цялата страна започна точно в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Днес гласуваме за президент, вицепрезидент, както и за парламент. По предварителни данни на ЦИК право да гласуват имат 6 708 189 души. 

Стара Загора

В Старозагорска област изборният ден започна, една машина в град Николаево не заработи, каза за БТА председателят на РИК Златина Йовчева. По думите й в Стара Загора се очаква протоколът от СИК номер 2 и РИК ще вземе решение за гласуване с бюлетини. Останалите 519 машини в 27-ми Старозагорски МИР работят. В 346 от секциите са монтирани по две машини. Общият брой на секциите в Старозагорска област е 508. В тях са започнали работа над 4700 души. За петия по големина избирателен регион в страната са разкрити 14 ковид секции в 6 общини. За карантирани избиратели няма да има разкрити секции в общините Николаево, Чирпан, Опан, Братя Даскалови и Павел баня.

Половин час след началото на изборния ден сигнали за нарушения или жалби не са постъпвали в РИК, отбеляза Златина Йовчева.

Сливен

В област Сливен изборите за парламент и президент започнаха нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Минко Стефанов. Всички секции са отворени, в някои от тях членовете се подменят, заради заболели хора. Навсякъде машините са изправни.

В областта имат право на вот 171 532 избиратели, от които 108 776 са в община Сливен, 32 128 - в община Нова Загора, в Котел - 18 903 и Твърдица - 11 725, съобщиха от областната администрация. Те ще могат да дадат вота си в 305 секции, като 4 от тях са подвижни, а 9 - служебни. Секции има в три болници, Дома за стари хора, Женския затвор и подвижна секция за карантинирани. Разкрити са секции в ковид отделенията в болниците МБАЛ "Хаджи Димитър", МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и военна болница в Сливен. Общо 248 секции са с машинно гласуване, като 235 от тях са с по една машина, а 13 - с по две. Само с хартиени бюлетини ще се гласува в 44 секции, където избирателите са под 300 души.
В кандидатските листи за народни представители на 21 МИР са регистрирани 161 души от 27 партии и коалиции. Мандатите в избирателния район са шест.

В охраната на изборния ден ще бъде ангажиран целият състав на ОД на МВР, както и жандармерия, съобщиха от областната полиция.

Разград

Изборният ден в област Разград започна нормално, работят всички 238 секционни избирателни комисии, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Хубан Соколов. Той обясни, че засега не са получени сигнали за проблеми с машините. Без нарушения е преминал и денят за размисъл. В населените места в областта са осигурени 207 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те са разпределени в 167 секции, като най-много са в община Разград. С три подвижни урни ще могат да упражнят вота си карантинирани и хора в изолация, в общините Разград, Исперих и Кубрат. По две секции за пациенти и болни, настанени в ковид отделенията има в болниците в Разград и Исперих.

Кандидатите за народни представители, които се състезават за четирите депутатски мандата от Разградския избирателен район, са 120, издигнати от 27 партии и коалиции. Най-младият кандидат-депутат, който ще се бори за доверието на избирателите в региона, е на 25 години, а най-възрастният - на 79. С право на глас за изборите за президент и за Народно събрание в областта са 132 935 гласоподаватели. Само в община Разград 231 младежи се очаква да гласуват за първи път, а най-възрастният гласоподавател в общината е стогодишна жителка на село Дряновец.

Смолян

В преобладаваща част от изборните секции в област Смолян изборният ден е започнал нормално, според данни на РИК. Данни за началото на вота все още се обобщават в комисията, но засега няма информация за проблеми при отварянето на секциите в планинския регион.

Гласоподавателите в областта са 99 650, според предварителните избирателни списъци. Гласува се в 283 секции, от които 135 са с машинен вот. Общо 8 са подвижните секции за гласуване на хора с увреждания, а 5 - за карантинирани. Избирателни секции функционират в болниците в Смолян, Мадан и Девин.

Пазарджик

В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия Антони Върбев. Всички секции са отворени навреме. На места има неявили се членове на комисии, които в момента се заменят. Общо 238 145 избиратели в областта днес ще могат да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители и за президент и вицепрезидент.

Върбев съобщи още, че с решение на РИК - Пазарджик, в секция 5 в гр. Стрелча вместо машинен, вотът ще бъде с хартиени бюлетини, тъй като при инсталирането на машината вчера устройството не е проработило. Така броят на секциите в областта, в които ще се гласува с бюлетини, става 31. В останалите 319 вотът ще е машинен, а в 84 от тях - са разположени по две машини, уточни говорителят на РИК-Пазарджик.

Над 600 служители на МВР ще следят за нормалното протичане на изборния ден в региона, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пазарджик. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, мобилни екипи за проверки на сигнали, групи за осъществяване на ефективен информационен обмен с МВР, ДАНС, РИК, областната и общинските администрации, с окръжната и районната прокуратура в областта.

Търговище

Изборният ден в област Търговище започна в нормална обстановка. Отворени са и работят всичките 271 секционни избирателни комисии на територията на петте общини в региона. Общо 117 792 граждани на областта имат право на глас за редовните президентски и предсрочните парламентарни избори, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ адвокат Диана Игнатова. В 164 от секционните комисии се гласува със специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), а в 22 секции има по две машини. Сформирани са осем подвижни избирателни секции, четири от които ще обслужват жители на община Омуртаг. В останалите общини ще има по една подвижна секция.

Разкрита е една стационарна секция за гласуване на заразени с ковид граждани, разположена в COVID-отделението на МБАЛ - Омуртаг. Други три са мобилни, - на разположение на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация.

За първи път своето право да гласуват могат да упражнят и 524 младежи, навършили 18-годишна възраст след извънредните парламентарни избори от 11 юли т.г.

В област Търговище 272-ма служители на МВР са ангажирани с външната охрана на местата за гласуване. В Областната дирекция /ОД/ на МВР е създадена организация и са предприети комплекс от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 27 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 29 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 52 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Любопитно Преди 2 часа

На 28 март църквата почита паметта на свети Боян-Енравота и на преподобните Иларион и Стефан Изповедник

<p>Лют пипер и вериги: Майка изтезава двете си деца в &quot;паник стая&quot;&nbsp;</p>

Лют пипер, метални вериги и белезници: Психотерапевт и майка изтезавали две деца в "паник стая"

Свят Преди 2 часа

Месеци наред Руби и Хилдебранд принуждавали най-малките деца да работят на знойна горещина

Опасна инфекция плъзна в Япония, смъртността е около 30%

Опасна инфекция плъзна в Япония, смъртността е около 30%

Свят Преди 3 часа

Става въпрос за бактерия от тип А, която предизвиква стрептококов токсичен шок (STSS)

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Свят Преди 3 часа

Четирима работници все още са в неизвестност, като 18 часа след инцидента бе обявено, че се предполага, че смъртта им вече е настъпила