8

П олицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и започна проверка срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев за източване на НЗОК чрез фалшиви сертификати. Образувано е досъдебно производство.

По информация на NOVA става въпрос за злоупотреби в особено големи размери. Нещо повече. След журналистическото разследване започна и проверка за това как можеш да си купиш болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?

От няколко седмици Икономическа полиция в Пазарджик проверява лечебното заведение, а в медиите тече скандал затова как управителят д-р Жеко Чешмеджиев е в схема за източване на пари от НЗОК.

Документите са удостоверения и сертификати за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев-управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и д-р Иванка Русева.

Д-р Чешмеджиев има удостоверение от пловдивския Медицински университет за завършен курс по „Остеоденситометрия“ в катедрата по „Образна диагностика“. Истинско ли е ?

„Оказа се, че удостоверение или сертификат по тази тема в катедрата по образна диагностика на това лице не се откри. Няма налична документация, която да удостовери, че лицето е участвало в такъв курс или индивидуално обучение към онзи момент. Нито в катедрата по „Образна диагностика“, нито в отдела за „Следдипломно обучение”. Такъв курс е бил проведен през май месец 2017 година в катедрата по „Образна диагностика”, но участниците са други”, обясни професор д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ в Пловдив.

Прави впечатление, че удостоверението е на бланка, която иначе от университета използват за сертификат.

От документите става ясно също, че доктор Чешмеджиев, който по образование е ортопед, през 2009 г. е завършил професионален курс по „Ортопедия и травматология” и е придобил правоспособност  по „Сухожилни пластики и мускулни транспозиции и хирургия на ръката” в МУ в София. Три години по-късно отново в същия университет е получил квалификация по „Артроскопия“.

От Медицинския университет в София не смятат така обаче. В отговора на ректора на университета ясно е посочено, че д-р Чешмеджиев е преминал индивидуални обучения за повишаване на квалификацията, но годините и датите  са други, както и самите специалности. Още повече, че свидетелството от 2009 г. е под номер, на който отговаря друг човек. Освен това от ръководството на университета изрично подчертават, че „проведените обучения не дават професионална квалификация  за високоспециализирана дейност в медицината“.

От отговора на ректора на МУ в София разбираме още, че сертификати не са издавани и на двамата лекари –д-р Фарук и д-р Русева.

Къде е трябвало да послужат тези удостоверения ? Според разследващите за различни клинични пътеки за източване на  НЗОК.

„Mоите удостоверения,  аз съм бил на много курсове. По специалност съм ортопед. Бил съм в Горна баня, при професор Милев съм изкарвал, при д-р Мазнеков още навремето. Бил съм в Пловдив при професор Ставрев,  имам много документи и най-различни курсове“, обяснява д-р Жеко Чешмеджиев, управител на МБАЛ-Велинград.

Всъщност до разплитане на това дали са истински, или не документите, се стига след като д- р Осман Фарук, който след 8-годишна работа като педиатър в общинската болница решава да напусне. Кандидатства за работа в друга болница и така разбира, че има удостоверение за след дипломна квалификация по „Неонаталогия”. Според МУ в София документът също не е издаван при тях.

"В момента, в който напуснах, когато подавахме документите към Здравна каса, тогава от Касата сами се сезираха и ме попитаха защо аз не подавам дадения сертификат. И аз за пръв път виждам дадения сертификат в Пазарджик в Следствието. Просто Касата си има някакви изисквания, като без този курс няма как да се изпълняват дадени пътеки. Най-глупавото е, че аз съм дал 10 години от живота си да завърша медицина и за някакъв курс, който е от 15 дни да ходя да се излагам. Не знам какви са били интересите на д-р Чешмеджиев, че започва да обвинява мен и колегите. Мисля, че те нещата са достатъчно ясни, че неговите сертификати са също фалшиви”, разказва д-р Мустафа Фарук.

Разследващите  са установили, че и сертификатът на д-р Русева не е фалшифициран от нея. Тя също е педиатър, а документът е за същата специалност. Прави впечатление обаче, че курсът е бил през 2019 година, когато д-р Русева  е била на 76 години. Пред полицаите тя обяснила, че по време на провеждането на курса е била в тежко здравословно състояние и физически не би могла да присъства. Става ясно също, че зад напускането на д-р Фарук стои именно това, че сам е трябвало да се справя с куп задължения, тъй като д-р Русева не ходила на работа.

В момента д-р Чешмеджиев не си спомня „кой какви курсове е изкарал“ или е добре посъветван от юристите си да забрави. Затова преди няколко дни пуснал молба до Здравната каса, с която желае да оттегли удостоверенията, за които два университета отричат, че са издадени от тях.

По информация на NOVA само за 2017 г. с тези удостоверения на  д-р Жеко Чешмеджиев  са усвоени над 50 000 лева от Здравната каса, а  със сертификатите на д-р Русева и д-р Фарук  получените пари по клинични пътеки от НЗОК са 223 000 лева.

Оказа се, че освен чрез фалшиви удостоверения и сертификати във велинградската болница имат и други начини за усвояване на пари от НЗОК. В лечебното заведение има добре отработена схема за издаване на фалшиви болнични и настаняване на фиктивни пациенти.

Става лесно бързо и евтино. Цената на болничен за 1 месец е 50 лева. Схемата работи безотказно и екипът на NOVA решава да я пробваме не с едно, а с две подставени лица. В рамките на три дни те купуват два болнични листа, а едното подставено лице дори е настанено в болницата за лечение, само че на хартия.  По документи нашият човек не само, че  е прегледан, но и са му взети кръвни изследвания от началничката на лабораторията, която замества управителя на болницата д-р Жеко Чешмеджиев, който е в отпуск. И така този фиктивен пациент, в случая наше подставено лице, когато бъде изписан от болницата, ще бъде отново за сметка на Здравната каса. Д-р Оман Мустафа, от който два пъти си купихме болничен е задържан с белязани пари. 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 12 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 12 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба