73

Т ази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас", съобщи ТАСС.

Президентът Румен Радев определи като "абсолютно недопустима"

руската военна операция в Украйна, след като проведе извънредна среща с правителството, председателя на парламента и службите заради ситуацията там.

"Както знаете, в ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-и век, в Европа, да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти и да нанасят удари по суверенна държава. Категорично недопустимо", заяви президентът, цитиран от правителствената пресслужба.

"Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха

за сигурността на република България. Но има редица рискове, като цяло ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален  мащаб вече са тотално променени", добави президентът. Повече за изказването му вижте ТУК.

Ето как реагираха и други политици:

Премиерът Кирил Петков заяви, че приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна. Той увери, че ще бъде създадена специална организация между министерствата на транспорта и туризма, за да бъде евакуирани нашите сънародници, които са заявили желание за това.

На този етап те са около четири хиляди души,

обясни Петков, цитиран от БТА. "Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори с един глас с Европейския съюз и НАТО", заяви премиерът.

По-рано днес Петков осъди действията на Русия и в профила си в Туитър:

"Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна. Използването на военна сила срещу суверена държава е неприемливо в XXI век", пише Петков. 

В Министерството на външните работи се събра Кризисният щаб, който следи ситуацията около Украйна. Това съобщиха по-рано от МВнР.

А министърът на външните работи Теодора Генчовска осъди "военната агресия на Русия срещу Украйна"

в изявление в профила си в Туитър.

"Категорично осъждам военната агресия на Русия срещу Украйна. Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и представлява тежко нарушение на международното право", заяви Генчовска в профила си в Туитър.

Външният ни министър разпореди на дипломатите от мисиите на България в Полша, Румъния и Молдова

да отидат на граничните пунктове и да оказват съдействие на нашите сънародници, които желаят да напуснат Украйна, съобщиха още от Министерството на външните работи. Очаква се да започне сухопътна евакуация. Българските граждани могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера:

Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; Embassy.Kiev@mfa.bg

Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: Consulate.Odessa@mfa.bg

А ето как коментира темата министърът на отбраната Стефан Янев:

"Военната интервенция от страна на Руската федерация в Украйна е абсолютно неприемлива",заявява на страницата си във Фейсбук министърът на отбраната.

"Действията на руските власти не само продължават линията на грубо погазване на международното право, но имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи. Подобна агресия е недопустима. Системата на международните отношения трябва да генерира мир, стабилност и просперитет. Ако наличните механизми за това не са ефективни, то трябва да се търсят решения за тяхното прецизиране, но по пътя на диалога и дипломацията, а не по пътя на войната", заявява министър Янев.

"В ситуация, в която има война, ние не можем да очакваме нищо добро,

така че единственото, което се молим, е това да бъде за кратко и да приключи, дипломацията и разумът да надделеят, за да няма война. В ситуация, в която в Черно море има военни кораби, ние няма как да очакваме туристи". Това коментира пред журналисти министърът на туризма Христо Проданов, цитиран от БТА.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "в днешния ден трябва да демонстрираме единство".

На извънреден брифинг в централата на партията той заяви, че парламентът по-скоро трябва да излезе с обща декларация за конфликта Русия-Украйна. Отправи критика към управляващите, че са се забавили, а и че "се пазарят" дали в декларацията да има думата "санкции". 

"Войната е факт и ние настояваме не само да се приеме декларацията,

а да бъдем и много единни", призова Борисов. "Смятайте докъде сме се довели като лоялен член на НАТО и Европейския съюз, възмути се той. "Както и да се опитват днес да наричат – военна операция, инвазия, това си е война", коментира той. "Да се опитваш да изкараш това военен конфликт, е все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и да кажем, че това е някаква си военна операция. Това е война по цялата територия на суверенна държава", настоя още лидерът на ГЕРБ-СДС. 

Той апелира да се направи коридор и да се помогне на българите в Украйна. Борисов изрази надежда дипломацията за намаляване ескалацията на напрежението да продължи. Изказа съжаление, че в 21 век говорим за война.

"Който сее ветрове, жъне бури.

Посятото от САЩ в Косово, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и още много други държави назад във времето се жъне от Русия днес в Украйна". Това написа председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.

"България трябва категорично да се изправи в защита на нашите сънародници и съграждани в Украйна и да направи и невъзможното животът и здравето им да бъдат гарантирани и от двете страни в конфликта. Ако това не е възможно, България трябва да отвори границите си за всички българи от Донбас, Таврия, Одеска област и Бесарабия, които биха желали да потърсят убежище у нас!", посочва Костадин Костадинов.  

"В Украйна живеят 500 хиляди българи, те трябва да са държавен приоритет в момента",

заявяват от ВМРО-БНД в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията. "Във връзка със започналите военни действия на територията на Украйна и реалната опасност за живота и здравето на близо половин милион българи, които живеят на територията на държавата, се обръщаме към всички парламентарни групи в 47-ото Народно събрание (НС) с призив да приемат спешно карта "Българин". Това е крайно належащо в настоящата международна обстановка", посочват от ВМРО и прилагат своя законопроект, който са изготвили в 44-то НС.

"Документът ще даде възможност на всички хора, които имат български корени, но поради изискването на украинското законодателство нямат българско гражданство, да пребивават, учат и работят безпроблемно на територията на Република България", допълват от партията.

А лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа следното в профила си във Фейбсук:

"Живеем в 21 век - модерен свят, човечеството е постигнало неща, за които мечтае от началото на своето съществуване. Европа съвсем логично е най-богатият континент. И пак съвсем логично - голямата част от Европа живее в условията на свобода, демокрация и абсолютното спазване на човешките ценности. Започването на война в Европа е безумие. Ще се изразя и по друг начин - това е ненормално и е удар върху всичко, към което се стремят нормалните хора. И ЕС, и целият свят трябва безапелационно да се противопостави на това чудовищно начинание. И всички български институции трябва да проявят сила, морал и единство, за да представят достойно позицията на българските граждани", пише Трифонов.

 

Темата за ескалацията на напрежението в Украйна беше водеща и в парламента тази сутрин.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов смята, че проблем и за България има в създалата се ситуация. Той отбеляза налагането на санкциите и посочи, че страната ни е зависима в енергетиката от Русия. Според Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ трябва да се разчита на дипломацията. Той смята, че защита на българските граждани в този момент е най-важна. Елена Гунчева от „Възраждане“ смята, че България има много по-сериозни проблеми, които не са свързани с Русия, Украйна или САЩ.

"Българската държава трябва да се погрижи за българите в Украйна".

Това каза бившият външен министър Даниел Митов (ГЕРБ-СДС) във връзка с военните действия в Украйна. Митов посочи, че е необходимо да има подготовката и инфраструктурата за приемане на бежанския поток от Украйна. Той коментира, че очаква създаването на кризисни щабове и междуинституционални ведомствени координационни механизми за бързо реагиране за справяне с бежанския поток и оценка на икономически последствия. Относно доставките на руски газ Митов отбеляза, че сега, за разлика от преди години, те минават по съвсем друг маршрут. „Не мога да си представя как президентът Путин ще спре доставките на газ на Ердоган, или на България, Сърбия, или Унгария. По това трасе президентът Путин е заложил много приятелства“, коментира Митов.  

Депутатът от управляващото мнозинство и член на ПГ на „Демократична България“ Мартин Димитров

коментира, че това е била ненужна и непредизвикана агресия от страна на Русия. „През цялото време Русия говореше, че има едва ли не мироопазваща мисия и тренировъчна мисия – видяхте, че днес е имало обстрелване на територии в Украйна. Имам сериозни опасения как това ще се отрази на европейската енергийна система“, коментира депутатът. Според него нито Европа, нито България е подготвена и има достатъчно надеждни алтернативни източници. Димитров бе категоричен, че със санкциите трябва да покажем, че Европа не приема тези агресивни действия на Русия. Санкциите са задължителни, те работят и трябва да бъдат категорични, допълни депутатът. 

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 1 час

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 16 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 16 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини