35

Т ази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас", съобщи ТАСС. Путин каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.).

Последваха реакции от световната общност.

Европейският съюз ще държи  Москва отговорна за  "неоправданата" ѝ атака срещу Украйна, заяви днес председателката на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца,

които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си", заяви тя в Tуитър.

"Ще потърсим отговорност от Кремъл", добави фон дер Лайен.

Ердоган: Турция подкрепя борбата на Украйна за защита на териториалната цялост

Турция подкрепя борбата на Украйна за защита на териториалната цялост и разглежда атаката на Русия като тежък удар върху регионалната стабилност и мир, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като отново призова за разрешаване на кризата чрез диалог, предадоха световните агенции и турските медии.

Тази стъпка, която ние разглеждаме като стъпка, насочена срещу международното право, е тежък удар върху регионалния мир, хармония и стабилност, каза той, като добави, че е изразил подкрепата си за президента на Украйна Володимир Зеленски в телефонен разговор днес.

Ердоган посочи, че Турция, която граничи по море и с Украйна, и с Русия, разглежда двете страни като „приятелски“. Той добави, че е искрено натъжен заради това, че Москва и Анкара са в конфликт. 

Черна гора осъди действията на Русия и оттегли посланика си от Украйна

Черногорското министерство на външните работи осъжда агресивната акция на Русия, която представлява грубо нарушение на международното право, застрашава живота на гражданите на Украйна и опасно подрива европейската сигурност, се казва в съобщение на министерството, цитирано от вестник Виести.

В тези тежки и сложни времена е неприемливо поставянето в опасност на невинни цивилни, деца и жени, които се страхуват за живота си, съобщават от министерството.

Европейската комисия ще предложи днес на извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на войната в Украйна, нови мащабни санкции срещу Москва, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Санкциите ще засягат стратегически области от руската икономика,

ще включват спиране на достъпа на Русия до ключови пазари и технологии, както и запор на руско имущество, уточни Фон дер Лайен. Това ще бъдат най-силните санкции, налагани някога от ЕС, добави Борел.

Борел определи новините за руското нападение срещу Украйна като "най-тъмните часове"

от края на Втората световна война. Той заяви, че за Русия предстои "невиждана изолация".

ЕК, посланиците от НАТО и ръководството на Европейския парламент ще заседават днес извънредно. Довечера в Брюксел е насрочено извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, на което ще бъдат обсъдени предложенията на комисията за разширяване на санкциите срещу Москва.

Британският премиер Борис Джонсън

заяви, че е възмутен от ужасния развой на събитията в Украйна. Той добави, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят следващи стъпки, предаде Ройтерс.

"Президентът Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението, като предприе непредизвикана атака срещу Украйна", заяви премиерът в "Туитър".

САЩ заявиха, че те и техните съюзници ще отговорят единно и решително

на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна. "Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", се казва в изявление на американския президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрухата,

които тази атака ще донесе. Светът ще държи Русия отговорна", добави той.

Байдън ще разговаря с колегите си от Групата на седемте днес, за да набележат по-строги мерки срещу Русия.

Вчера Вашингтон засили натиска върху Путин, като наложи санкции на фирмата, която изгради струващия 11 млрд. долара  газопровод "Северен поток 2", и на нейните корпоративни ръководители, стъпка, от която в продължение на месеци Байдън се беше въздържал.

Във вторник Германия замрази процедурата за одобряване на газопровода, който е изграден, но все още не е пуснат в експлоатация, на фона на опасения, че той може да позволи на Москва да използва като средство за натиск енергийните доставки за Европа.

Следващите стъпки вероятно ще включват санкции срещу още руски банки, мерки за забрана американски финансови институции да обработват транзакции за големи руски банки, както и контрол върху износа на американски и чуждестранни стоки, от електроника и компютри до полупроводници и части за самолети.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди Русия заради предприетата "безразсъдна" атака срещу Украйна, предаде ДПА.

"Категорично осъждам Русия за безразсъдната атака срещу Украйна, която излага на опасност живота на безброй мирни граждани. Това е голямо нарушаване на международното право и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност", написа той в "Туитър".

Той добави, че съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да обсъдят как да постъпят спрямо новата руска агресия.

А украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще въведе военно положение на цялата територия на Украйна

"Ръководството на Русия одобри крачка напред за руските войски, струпани по границите на Украйна. И тази крачка може да стане начало на голяма война на Европейския континент". Това заяви Зеленски в обръщение към гражданите на Русия, предаде украинската агенция УНН.

Премиерът Кирил Петков коментира ситуацията в Украйна в профила си в Туитър. Той написа, че осъжда действията на Русия.

"Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна.

Използването на военна сила срещу суверена държава е неприемливо в XXI век", пише Петков. 

Министърът на външните работи Теодора Генчовска осъди "военната агресия на Русия срещу Украйна".

"Категорично осъждам военната агресия на Русия срещу Украйна. Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и представлява тежко нарушение на международното право", заяви Генчовска в профила си в Туитър.

Генчовска отмени и посещението си в Украйна.

Тя трябваше да проведе разговори с украинските власти заедно с външните министри на Литва, Латвия и Естония и мисия на ОССЕ. Причина за отмяна на дипломатическата мисия на министър Генчовска е напрегнатата ситуация в Украйна и съпътстващите я рискове, съобщиха от външно министерство, цитирани от БГНЕС.

От МВнР уточниха, че има план за евакуацията на българите от Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц

осъди нападението на Русия срещу Украйна и го определи като необосновано и крещящо нарушение на международното право. Той допълни, че Берлин ще се консултира с партньорите от Г-7, НАТО и ЕС, предаде Ройтерс.

"Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа", заяви Шолц.

Той е разговарял с украинския президент и го е уверил в солидарността на Германия, съобщи правителствен говорител.

Нападението на Русия срещу Украйна е "варварски акт на агресия" и Чехия ще отговори заедно със съюзниците си,

заяви днес външният министър Ян Липавски, предаде Ройтерс.

"Решението на Кремъл да започне напълно непровокирано нападение, е неприемливо и в противоречие с международното право", заяви той в Tуитър. "Заедно със съюзниците си ще отговорим на този варварски акт на агресия."

Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес за незабавна реакция

на агресията на Русия в Украйна, като поиска "възможно най-жестоките" санкции.

"Трябва незабавно да отговорим на престъпната агресия на Русия в Украйна", написа Моравецки в Tуитър. "Европа и свободният свят трябва да спрат Путин. Днес Европейски съвет трябва да одобри възможно най-жестоките санкции. Нашата подкрепа за Украйна трябва да бъде реална".

Министърът на външните работи на Унгария заяви, че "войната е най-лошият сценарий". В допълнение към това говорителят на правителството Пьотър Мюлер подчерта:" Сега е време за укрепване на източния фланг на НАТО. Очакваме такива решения да бъдат взети".

"Задачата сега, както винаги, е да се гарантира сигурността на унгарския народ", заяви външният министър Петер Сиярто на официалната си страница във Фейсбук."Нашето посолство в Киев работи и е готово да помогне на унгарците, които се намират в Украйна в момента".

Премиерът на Словакия Едуард Хегер  осъди "по възможно най-силен начин" атаката на Русия

срещу Украйна. "Във времена, когато демократичният свят иска да живее в мир, Русия иска война. Готови сме и ще действаме обединени", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон осъди военните действия на Русия срещу Украйна и призова Москва незабавно да ги прекрати, съобщи Ройтерс. Тази сутрин Макрон е провел телефонен разговор с украинския си колега Волододимир Зеленски.

Италия квалифицира нападението на Русия срещу Украйна като "неоснователно и неоправдано"

и работи с европейските си съюзници и съюзниците си от НАТО, за да отговори незабавно с единство и решителност на инвазията, гласи изявление на италианския премиер Марио Драги.

По думите на норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре "Русия носи пълната и цялостна отговорност

за хвърлянето на Европа в тази много мрачна ситуация". Членката на НАТО Норвегия граничи с Русия в Арктика. Отделно норвежкото външно министерство заяви, че премества посолството си в Украйна от столицата Киев в град Лвов в западната част на страната.

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че страната му категорично осъжда едностранните действия на Русия

след появата на информации, че руските сили са изстреляли ракети по няколко украински града. Кишида заяви, че е инструктирал съответните японски власти да направят всичко възможно, за да гарантират безопасността на японските граждани в Украйна.

Испанският премиер Педро Санчес също осъди действията на Русия и потвърди, че е в контакт със съюзници от НАТО за координиране на ответни действия.

Междувременно премиерът на Латвия Артурс Кришянис Каринш призова за консултации по чл. 4 от Северноатлантическия договор.

Той гласи: "Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях".

Във връзка с действията на Москва по отношение на Украйна китайското външно министерство каза,

че Русия е независима страна и може да взима решения, основаващи се на собствените ѝ интереси, съобщи Ройтерс. Пекин призова страните в конфликта да проявят сдържаност и отхвърли определянето на чуждестранни журналисти на действията на Русия като инвазия. Също така говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин посочи, че някои страни вървят по стъпките на САЩ в разпалване на конфликта в Украйна.

Междувременно посолството на Китай в Украйна призова своите граждани там да останат по домовете си. Ситуацията в Украйна рязко се влоши и рисковете за сигурността нараснаха, като е възможно да се наруши социалният ред, да се стигне до хаос, предупреди посолството, но не препоръча на китайските граждани да обмислят възможността да напуснат страната.

Австрия осъжда остро руското нападение над Украйна.

Федералният президент Александър Ван дер Белен призова президентът Владимир Путин да спре моментално нападението и да се върне на масата на преговорите.

Ван дер Белен осъди най-остро нападението на Русия и ако Путин не го спре, „използването на военна сила на европейския континент ще промени за десетилетия отношението към съседна Русия“, предупреждава Ван дер Белен.

„Трябва да се направи всичко възможно, за да бъде предотвратена по-нататъшна ескалация и да се защитят човешки животи“, продължава президентът. „Ще направим всичко, което Австрия като неутрална страна трябва да направи, за да допринесем за мира. Мирът трябва да бъде поставен на първо място“, заявява президентът. За всички страни трябва да е отворен пътят към масата за преговори.

Федералният канцлер Карл Нехамер заяви в декларация:

„В последните часове Руската федерация отново наруши тежко правата на народите, което ние категорично отхвърляме и осъждаме.“ Федералният канцлер заяви: „ЕС ще реагира бързо, обединено и съвършено ясно. Ние се координираме с нашите европейски партньори и с партньорите, с които сме на едно мнение какви са по-нататъшните мерки, които ще предприемем срещу Русия“. По-нататък той подчерта, че е в постоянен контакт „с кризисния кабинет на федералното правителство, с федералния президент и с представените в парламента партии“. Нехамер е категоричен: „Безграничната ни солидарност е с Украйна. В тези тежки часове мислите ни са при нейния народ“. Ясно е, че тази нова агресия срещу териториалната цялост и суверенитета на Украйна няма да остане без отговор, продължава Нехамер, призовавайки Русия да преустанови агресията.

Външният министър Александър Шаленберг написа в "Туитър": „Най-лошите ни очаквания са действителност“.

Ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия и председателка на парламентарната комисия по външна политика Памела Ренди-Вагнер написа в "Туитър", че днес е „тъмен ден за света“.

Израел осъди днес действията на Русия в Украйна и призова световните сили бързо да уредят кризата, предаде Ройтерс.

"Руското нападение срещу Украйна е тежко нарушение на международния ред. Израел осъжда нападението", каза израелският външен министър Яир Лапид в изявление по телевизията.

"Все още има време за спиране и връщане към масата за преговори и за уреждане на различията по мирен път с посредничеството на световните сили. Израел има отдавнашни, задълбочени и добри отношения както с Русия, така и с Украйна. В двете страни има десетки хиляди израелци, в двете страни има стотици хиляди евреи, тяхната безопасност е наш основен приоритет", заяви той.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 1 час

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 16 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 16 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 16 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 16 часа

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 17 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер