10

С лужебният здравен министър Стойчо Кацаров предава на спецпрокуратурата материали, свързани с нарушения при строежа на Националната детска болница, съобщи NOVA.

Пред депутатите в пленарната зала той изброи хронологично какво нарушения са били извършвани и как те са нарушили закона. Той обясни, че тази поредица от законови нарушения, са го довели до ситуация да търси 9 млн. лв. 

„Няма изрично решение на МС за определяне на това място за изграждане на детска болница. На 9 юли 2019 г. министърът на здравеопазването обявява обществена поръчка, в която е посочено, че МЗ разполага с незавършен строеж, в който трябва да се извършат строително-възстановителни дейности. Допуснато е предварително изпълнение на поръчката. На 27 август е създаден консорциум „Детско здраве” от три компании на „Главбулгарстрой”. На 2 април 2020 г. е сключен договор за инженеринг между МЗ и създаденото дружество. До този момент не е извършено никакво действие. На 27 май 2020 г. Камарата на инженерите адресира лично до Бойко Борисов и министъра на здравеопазването, в което се казва, че е подписан договор, без да е доказана експлоатационната възможност за функционално преустройство на съществуващите сгради, без да е ясно как е определена цената, защото няма проект. В писмото си те недвусмислено заявяват, че начинът, по който е обявена за изпълнение обществената поръчка и по който е формирана цената, са индиция за корупция и липсва на защита на огромен обществен интерес, провокиран от нуждата от такава болница”, посочи Кацаров.

На 21 юли същата година, вместо да последва строителство, министерски съвет учредява еднолично акционерно дружество с капитал от 100 млн. лв. Месец по-късно е вписана в търговския регистър.  В началото на септември управителния съвет на тази компания вписва ново дружество със същото наименование, но вече не е държавно предприятие, а е еднолично дружество. То е вписано със същите учредителни документи. Тези две дружества съществували в правния мир и до днес.

„Това се е случило, продължава и до днес. На 1 октомври е сключено споразумение за заместване – правен абсурд. Министерството на здравеопазването се отказва от позицията си на възложител  и прехвърля правата си на едно от двете акционерни дружества. Направени са и други промени в договора. Отменени са всички разпоредби, свързани в с финансирането на финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Защото първоначално е планирано да се плати по този начин. Изведнъж МЗ се отказва от тези пари. На същата дата новият възложител получава фактора от изпълнител за 9 млн. лв. Седмица по-късно тези средства са преведени на изпълнителя”, обясни Кацаров.

Според сключения договор това е авансово плащане за строително-ремонтни дейности, което е втори етап. Първият е проектиране, което липсва. Инвестиционната компания и МРРБ разменят помежду си серия от писма. Кацаров подчерта, че тези действия са се случвали, докато министър на здравеопазването е проф. Костадин Ангелов.

„Въпреки, че няма виза, не могат да се извършат никакви действия по изпълнение на проекта. На 22 февруари държавното дружество провежда обществена поръчка за избор на инвеститорски контрол и за строителен контрол. Те са проведени успешно. На 5 юли т.г. МРРБ окончателно уведомява компанията, че не може да се издаде виза за проектиране, нито да се промени подробният устройствен план, тъй като тази сграда не съществува в него от 2011 г. и който и да е министър не може да върне времето назад. Не може да се извърши реконструкция  на част от сграда, която не съществува в устройствения план”, обясни той и посочи, че Детска болница е можело да се построи, единствено ако се разруши съществуващото скеле и се започне строителство на нова сграда.

Според Кацаров, това е било известно и на премиера Борисов, и на здравните министри, но не знае, защо това не е било взето предвид. Има доклад от предварително обследване, но в него липсва заключителната част и отговор на въпроса за статута на скелето. Кацаров е на мнение, че това е така, защото в противен случай вероятно е нямало да се стигне до обществена поръчка.

Предвид всички тези констатирани нарушения, ние сме изпратили всички материали по делото на спецпрокуратурата за извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса – тогавашния премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, и членовете на директорите на двете дружества, свързани със строежа на детската болница.

"На дружеството, собственост на МЗ, са дадени категорични указания да предприемат действия за връщане на авасновите суми, тъй като срещу тях няма извършени никакви действия, както и предписания за прекратяване на договора. Това е фактическата ситуация - грозна картина. Аз съм сигурен, че ние ще намерим тези пари и ще ги върнем на държавата. Не можем да върнем загубеното време. Ако започнем наново, опитахме да намерим подходящ терен за тази болница, областните управители на София ни казаха, че не могат да намерят такъв терен, но дори и да се намери, това ще отнеме 6-7 години", посочи Кацаров.

Според него възможното решение е да не се чака толкова дълго време. Той предложи на депутатите да помислят необходима ли е правителствена болница. Според Кацаров това е подходът и механизъм, който е най-възможен, дори и като временно решение.

Какво заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов в отговор на обвиненията на Стойчо Кацаров.

„Слушайки нещата от трибуната, разбирам едно, че наистина сте специалист по някакъв тип организация на здравеопазването, която ние, които сме мениджъри, не разбираме. Със сигурност не разбирате от медицина и спазване на българското законодателство. По отношение на детското здравеопазване и детската смъртност – за последните 10 години това е показателят, който за бележи тенденция за намаляване”, коментира Ангелов.

Според проф. Ангелов щетите от дейността на Кацаров загробвали здравеопазването на България за години напред, а изказванията му за детската болница били поредното доказателство, че осквернява здравната система.

Сигналът на д-р Стойчо Кацаров е получен по компетентност в Специализираната прокуратура и незабавно е разпределен на случаен принцип на прокурор.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на комплексна проверка от страна на органите на АДФИ и КПКОНПИ.

„Договорът за реконструкцията се превърна в политически проблем, зад който прозират сериозни финансови интереси. И министърът знае за това, и аз знам. Радвам се, че сте изпратили сигнали в прокуратурата, там ще кажат кой искаше да прекрати договора, за да получи 8 млн. лв. за проектиране”, добави проф. Ангелов.

Той посочи, че познава закона и е стартирал не една и две поръчки. Ангелов е категоричен, че действията на МЗ са били абсолютно законни по отношение на детската болница.

„Но днес вие имахте една цел - да създадете усещане, че нещо незаконно е извършено, някой е взел пари и някой е пострадал. Единственият пострадал ще са децата. Прекратявате договор на каква база? Какви са аргументите, имате ли терен или отново пожелания и виждания? Или просто прекратявате процедурата, без да си давате сметка че нови ще отнемат близо десетилетия? Как ще обясните изгубените милиони, колко време и пари трябва да бъдат пропилени”, попита депутатът от ГЕРБ и добави, че болница „Лозенец” е еднолично акционерно дружество, което е собственост на здравното министерство.

„Имате право да го преобразувате, а не само да правите послания. Действате с пагубен размах за системата на здравеопазването. Посегнахте на всичко важно и изконно, сега посягате и на здравето на децата”, каза още проф. Ангелов.

По-рано днес в кулоарите на парламента Стойчо Кацаров призова народните представители да приемат актуализацията на бюджета.

В противен случай, по думите му, който и да е служебен или редовен министър на здравеопазването ще бъде изправен пред огромни трудности.

Окончателно: Приеха оттеглянето на проектоправителството на ИТН

Той добави, че ако НС приеме актуализацията, разреши да се дадат вече събраните пари, то тогава и по-тежки противоепидемични мерки да бъдат наложени, ще могат да бъдат приложени по-гладко и хората няма да останат без нищо.

Ако се прилагат мерки, няма да са от днес за утре, а отсрочено с четири-пет дни, за да могат хората да реагират, да се включат в програмите, обясни министърът. Целта ни е максимално да ги облекчим, но си даваме сметка и за обратната страна, няма да допусна претоварване на болниците и картини, на които бяхме свидетели - да умират хора на улиците или пред болниците, увери Кацаров.

Заповедта за оранжевата зона ще бъде издадена, когато имаме такава ситуация, отговори той на въпрос.

Според него протестът на ресторантьорите вчера е бил предварително планиран. Те протестираха срещу налагането на ограничителни мерки, каквито в момента няма, не са дискриминирани, посочи той.

И поясни, че тези мерки се отнасят за всички мероприятия на закрито, че има план. Кои са основанията за искане на оставка, за това, че си си свършил работата, не искам някой да остане без работа, затова сме направили този план, тези мерки, подчерта Стойчо Кацаров.

И отбеляза, че за разлика от преди сега имаме конкретен план и може да се предвиди какво ще се случи, подготвени са мерки за обезщетение, ако се наложат ограничения, има възможност при определени условия тези мероприятия да продължат да се изпълняват в сегашния си вид без ограничения, при режим на пропуск на ваксинирани.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Митничари на смяна. Минава велосипедист - на багажника на колелото кара кутия “Марлборо”. Митничарите го гледат и се ядосват: - Контрабандист! Да го спрем! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джерард Бътлър

Само за жени: коя е твоята холивудска половинка

Любопитно Преди 1 час

За всяка от нас си има един определен красавец, който ще ни подхожда най-много според нашата зодия

<p>Шефът на Toyota отново &bdquo;скочи&rdquo; срещу е-колите</p>

Шефът на Toyota: преходът към електромобили може да е катастрофален за Япония

Технологии Преди 1 час

Стратегията за постигане на СО2-неутралитет трябва да е по-мека и гъвката, смята Акио Тойода.

Apple iPhone 13 Pro

Apple работи по пети, по-евтин модел на iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията планира и сгъваем смартфон, но най-рано през 2024 г.

Приключенците с първа победа на териториална битка

Приключенците с първа победа на териториална битка

Любопитно Преди 9 часа

Станислава каза “сбогом” на “Игри на волята: България”

ООН: Светът стремглаво върви към бедствие

ООН: Светът стремглаво върви към бедствие

Свят Преди 9 часа

Затопляне на атмосферата над 1,5 градуса ще бъде катастрофално

Белият дом предупреди за икономическа катастрофа

Белият дом предупреди за икономическа катастрофа

Свят Преди 11 часа

САЩ никога не са изпадали в невъзможност да покриват задълженията си

Как партията на Путин печели изборите в Русия, съмнения за измами

Как партията на Путин печели изборите в Русия, съмнения за измами

Свят Преди 12 часа

"Единна Русия" е получила почти 50 процента от гласовете

Рояк пчели уби 63 пингвина

Рояк пчели уби 63 пингвина

Любопитно Преди 13 часа

Обикновено пингвините и пчелите съществуват съвместно

Това е прогнозата за COVID епидемията в България

Това е прогнозата за COVID епидемията в България

Теми в развитие Преди 14 часа

Над 90-95% от хоспитализираните са неваксинирани

Жертви и ранени, тежка катастрофа край Разлог

Жертви и ранени, тежка катастрофа край Разлог

България Преди 15 часа

Сигналът за инцидента е подаден малко след 14 часа днес

Огромен скандал, Франция отзова посланика си в САЩ

Огромен скандал, Франция отзова посланика си в САЩ

Свят Преди 16 часа

Има увеличаване на броя на гласовете за излизането на Франция от НАТО

Адел

Най-забавното нещо: Вижте как Адел туърква

Любопитно Преди 17 часа

Певицата показа танцовите си умения на дансинга на звездна сватба

Изкоп на строеж уби човек в София

Изкоп на строеж уби човек в София

България Преди 17 часа

Следствен отдел към Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство

Роди се ново кралско бебе

Роди се ново кралско бебе

Любопитно Преди 17 часа

Принцеса Беатрис роди дъщеря - 12-ото правнуче на кралица Елизабет II

7 загадъчни обекта, които объркват дори учените

7 загадъчни обекта, които объркват дори учените

Любопитно Преди 18 часа

Често нашите далечни предци озадачават археолозите

ваксина

МЗ обяви какви реакции са докладвани след ваксина срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 19 часа

СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини (VAERS)