10

С лужебният здравен министър Стойчо Кацаров предава на спецпрокуратурата материали, свързани с нарушения при строежа на Националната детска болница, съобщи NOVA.

Пред депутатите в пленарната зала той изброи хронологично какво нарушения са били извършвани и как те са нарушили закона. Той обясни, че тази поредица от законови нарушения, са го довели до ситуация да търси 9 млн. лв. 

„Няма изрично решение на МС за определяне на това място за изграждане на детска болница. На 9 юли 2019 г. министърът на здравеопазването обявява обществена поръчка, в която е посочено, че МЗ разполага с незавършен строеж, в който трябва да се извършат строително-възстановителни дейности. Допуснато е предварително изпълнение на поръчката. На 27 август е създаден консорциум „Детско здраве” от три компании на „Главбулгарстрой”. На 2 април 2020 г. е сключен договор за инженеринг между МЗ и създаденото дружество. До този момент не е извършено никакво действие. На 27 май 2020 г. Камарата на инженерите адресира лично до Бойко Борисов и министъра на здравеопазването, в което се казва, че е подписан договор, без да е доказана експлоатационната възможност за функционално преустройство на съществуващите сгради, без да е ясно как е определена цената, защото няма проект. В писмото си те недвусмислено заявяват, че начинът, по който е обявена за изпълнение обществената поръчка и по който е формирана цената, са индиция за корупция и липсва на защита на огромен обществен интерес, провокиран от нуждата от такава болница”, посочи Кацаров.

На 21 юли същата година, вместо да последва строителство, министерски съвет учредява еднолично акционерно дружество с капитал от 100 млн. лв. Месец по-късно е вписана в търговския регистър.  В началото на септември управителния съвет на тази компания вписва ново дружество със същото наименование, но вече не е държавно предприятие, а е еднолично дружество. То е вписано със същите учредителни документи. Тези две дружества съществували в правния мир и до днес.

„Това се е случило, продължава и до днес. На 1 октомври е сключено споразумение за заместване – правен абсурд. Министерството на здравеопазването се отказва от позицията си на възложител  и прехвърля правата си на едно от двете акционерни дружества. Направени са и други промени в договора. Отменени са всички разпоредби, свързани в с финансирането на финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Защото първоначално е планирано да се плати по този начин. Изведнъж МЗ се отказва от тези пари. На същата дата новият възложител получава фактора от изпълнител за 9 млн. лв. Седмица по-късно тези средства са преведени на изпълнителя”, обясни Кацаров.

Според сключения договор това е авансово плащане за строително-ремонтни дейности, което е втори етап. Първият е проектиране, което липсва. Инвестиционната компания и МРРБ разменят помежду си серия от писма. Кацаров подчерта, че тези действия са се случвали, докато министър на здравеопазването е проф. Костадин Ангелов.

„Въпреки, че няма виза, не могат да се извършат никакви действия по изпълнение на проекта. На 22 февруари държавното дружество провежда обществена поръчка за избор на инвеститорски контрол и за строителен контрол. Те са проведени успешно. На 5 юли т.г. МРРБ окончателно уведомява компанията, че не може да се издаде виза за проектиране, нито да се промени подробният устройствен план, тъй като тази сграда не съществува в него от 2011 г. и който и да е министър не може да върне времето назад. Не може да се извърши реконструкция  на част от сграда, която не съществува в устройствения план”, обясни той и посочи, че Детска болница е можело да се построи, единствено ако се разруши съществуващото скеле и се започне строителство на нова сграда.

Според Кацаров, това е било известно и на премиера Борисов, и на здравните министри, но не знае, защо това не е било взето предвид. Има доклад от предварително обследване, но в него липсва заключителната част и отговор на въпроса за статута на скелето. Кацаров е на мнение, че това е така, защото в противен случай вероятно е нямало да се стигне до обществена поръчка.

Предвид всички тези констатирани нарушения, ние сме изпратили всички материали по делото на спецпрокуратурата за извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса – тогавашния премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, и членовете на директорите на двете дружества, свързани със строежа на детската болница.

"На дружеството, собственост на МЗ, са дадени категорични указания да предприемат действия за връщане на авасновите суми, тъй като срещу тях няма извършени никакви действия, както и предписания за прекратяване на договора. Това е фактическата ситуация - грозна картина. Аз съм сигурен, че ние ще намерим тези пари и ще ги върнем на държавата. Не можем да върнем загубеното време. Ако започнем наново, опитахме да намерим подходящ терен за тази болница, областните управители на София ни казаха, че не могат да намерят такъв терен, но дори и да се намери, това ще отнеме 6-7 години", посочи Кацаров.

Според него възможното решение е да не се чака толкова дълго време. Той предложи на депутатите да помислят необходима ли е правителствена болница. Според Кацаров това е подходът и механизъм, който е най-възможен, дори и като временно решение.

Какво заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов в отговор на обвиненията на Стойчо Кацаров.

„Слушайки нещата от трибуната, разбирам едно, че наистина сте специалист по някакъв тип организация на здравеопазването, която ние, които сме мениджъри, не разбираме. Със сигурност не разбирате от медицина и спазване на българското законодателство. По отношение на детското здравеопазване и детската смъртност – за последните 10 години това е показателят, който за бележи тенденция за намаляване”, коментира Ангелов.

Според проф. Ангелов щетите от дейността на Кацаров загробвали здравеопазването на България за години напред, а изказванията му за детската болница били поредното доказателство, че осквернява здравната система.

Сигналът на д-р Стойчо Кацаров е получен по компетентност в Специализираната прокуратура и незабавно е разпределен на случаен принцип на прокурор.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на комплексна проверка от страна на органите на АДФИ и КПКОНПИ.

„Договорът за реконструкцията се превърна в политически проблем, зад който прозират сериозни финансови интереси. И министърът знае за това, и аз знам. Радвам се, че сте изпратили сигнали в прокуратурата, там ще кажат кой искаше да прекрати договора, за да получи 8 млн. лв. за проектиране”, добави проф. Ангелов.

Той посочи, че познава закона и е стартирал не една и две поръчки. Ангелов е категоричен, че действията на МЗ са били абсолютно законни по отношение на детската болница.

„Но днес вие имахте една цел - да създадете усещане, че нещо незаконно е извършено, някой е взел пари и някой е пострадал. Единственият пострадал ще са децата. Прекратявате договор на каква база? Какви са аргументите, имате ли терен или отново пожелания и виждания? Или просто прекратявате процедурата, без да си давате сметка че нови ще отнемат близо десетилетия? Как ще обясните изгубените милиони, колко време и пари трябва да бъдат пропилени”, попита депутатът от ГЕРБ и добави, че болница „Лозенец” е еднолично акционерно дружество, което е собственост на здравното министерство.

„Имате право да го преобразувате, а не само да правите послания. Действате с пагубен размах за системата на здравеопазването. Посегнахте на всичко важно и изконно, сега посягате и на здравето на децата”, каза още проф. Ангелов.

По-рано днес в кулоарите на парламента Стойчо Кацаров призова народните представители да приемат актуализацията на бюджета.

В противен случай, по думите му, който и да е служебен или редовен министър на здравеопазването ще бъде изправен пред огромни трудности.

Окончателно: Приеха оттеглянето на проектоправителството на ИТН

Той добави, че ако НС приеме актуализацията, разреши да се дадат вече събраните пари, то тогава и по-тежки противоепидемични мерки да бъдат наложени, ще могат да бъдат приложени по-гладко и хората няма да останат без нищо.

Ако се прилагат мерки, няма да са от днес за утре, а отсрочено с четири-пет дни, за да могат хората да реагират, да се включат в програмите, обясни министърът. Целта ни е максимално да ги облекчим, но си даваме сметка и за обратната страна, няма да допусна претоварване на болниците и картини, на които бяхме свидетели - да умират хора на улиците или пред болниците, увери Кацаров.

Заповедта за оранжевата зона ще бъде издадена, когато имаме такава ситуация, отговори той на въпрос.

Според него протестът на ресторантьорите вчера е бил предварително планиран. Те протестираха срещу налагането на ограничителни мерки, каквито в момента няма, не са дискриминирани, посочи той.

И поясни, че тези мерки се отнасят за всички мероприятия на закрито, че има план. Кои са основанията за искане на оставка, за това, че си си свършил работата, не искам някой да остане без работа, затова сме направили този план, тези мерки, подчерта Стойчо Кацаров.

И отбеляза, че за разлика от преди сега имаме конкретен план и може да се предвиди какво ще се случи, подготвени са мерки за обезщетение, ако се наложат ограничения, има възможност при определени условия тези мероприятия да продължат да се изпълняват в сегашния си вид без ограничения, при режим на пропуск на ваксинирани.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Пътуване във времето и телепортация: Да, възможно е</p>

На теория: Осем научно фантастични концепции, които са възможни

Любопитно Преди 2 минути

Може ли да наистина да има пътуване във времето и телепортация

Володимир Зеленски

Много от номинираните за Нобелова награда за мир са свързани с войната в Украйна

Свят Преди 8 минути

Имена, свързани с конфликта в Украйна, доминират сред номинираните за Нобелова награда за мир за 2023

Елтън Джон

Рекорд: Прощалното турне на Елтън Джон е най-печелившото в историята

Любопитно Преди 1 час

Прощалното турне на Елтън Джон "Yellow Brick Road Tour" е най-печелившото в историята

Памела Андерсън

Памела Андерсън разкрива себе си в "Памела, една любовна история"

Любопитно Преди 1 час

Документален филм дава шанс на Памела Андерсън да разкаже увлекателно собствената си история

.

Снежни блокади и силен вятър в Румъния (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

През последните часове в столицата Букурещ вали без прекъсване

Рекорден скок в търсенето на злато по света

Рекорден скок в търсенето на злато по света

Свят Преди 1 час

През втората половина на 2022 г. регулаторите са увеличили покупките до исторически нива

.

"Tumblr феминизъм": Идва ли краят на цензурирането на гърдите в Instagram и Facebook

Любопитно Преди 1 час

Женската гръд отдавна е табу за социалните мрежи и особено за платформата Instagram

Снимката е илюстративна

ЕС се зарече "никога повече такава трагедия", но какво се промени?

Свят Преди 2 часа

Почти нищо не се е променило десет години след трагедия, която ЕС се зарече да не се повтори "никога повече"

20 г. затвор за убийство с нож в Борисовата градина

20 г. затвор за убийство с нож в Борисовата градина

България Преди 2 часа

Престъплението е извършено през ноември 2019 г.

Жена е убита в дома ѝ във Враца

Жена е убита в дома ѝ във Враца

България Преди 2 часа

Има задържан

Пол Маккартни

Пол Маккартни сподели "неиздавано и нечувано досега" сътрудничество с Джеф Бек

Любопитно Преди 2 часа

В "Why Are They Cutting Down the Rainforest?" влиятелният китарист Бек говори за обезлесяването и животновъдството на фона на психеделичен рок ритъм

Авария на водопровод затвори един от входовете към метростанция „Витоша“

Авария на водопровод затвори един от входовете към метростанция „Витоша“

България Преди 3 часа

За отстраняване на аварията временно е ограничено движението в една от лентите на бул. „Черни връх“

.

Трудната задача с първото жилище: Топ съвети и неочаквани капани

Любопитно Преди 3 часа

Закупуването на ново жилище може да се превърне в трудно начинание

Памела Андерсън: Сега си спомням коя съм

Памела Андерсън: Сега си спомням коя съм

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата се появи на премиерата на документалната лента за живота ѝ в ослепителна червена рокля

Прелестна в червено: Кейт прикова погледите в Лондон (СНИМКИ)

Прелестна в червено: Кейт прикова погледите в Лондон (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Тя присъства на събитие за представяне на кампанията "Shaping Us", която има за цел да повиши осведомеността на обществото за уникалното значение на развитието на децата под пет години