112

Д епутатите приеха окончателно оттеглянето на проектокабинета на "Има такъв народ". Желанието на Пламен Николов да не е премиер беше уважено със 105 гласа "за" при 166 гласували. 

В пленарната зала отново не влязоха депутатите от ИТН, но този път от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват "против". Така вотът получи 60 отрицателни гласа и един въздържал се.

"Искаме процедура за прегласуване, но ще помоля да обясним защо го искаме. Ако няма прегласуване и ако тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза. Намираме се в абсурдна ситуацията. Тук липсва мандатоносителят, заради когото сме в тази ситуация. Липсва кандидатът за премиер, който се отказа по лично причини. Ние много лесно, в този момент, можехме да стоим и да потриваме ръце, както и да ви вкараме в ситуация, от която е много трудно излизането. Ние няма да направим така. Ние ще гласуваме против това решение, за да може то да бъде приключено. След това да се приключва с втория и третия мандат и очевидно да се отива към нови избори", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Според него 46-тото народно събрание се проваля, така както предишното, в момент, в който страната е изправена пред редица кризи – здравна, мигрантска, политическа.

След гласуването на решението и края на точката, ПГ на "Има такъв народ" се върна обратно в пленарната зала.

Какво се случи по-рано днес в пленарната зала

Още сутринта гласуването на решението, с което да приеме отказа на депутата от "Има такъв народ" Пламен Николов да е премиер, удари на камък.

Депутатите гласуваха единодушно със 105 гласа, но решението не беше прието, тъй като не беше събран кворум. И обявиха 15-минутна почивка.

А до това се стигна, след като депутатите от "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала. Те заявиха, че не желаят  "да участват в този фарс". 

От ГЕРБ – СДС също решиха да бойкотират гласуването и да не подадат своя глас.

"При тези условия не искам да приема този мандат вече". Това заяви Пламен Николов в кулоарите на парламента.

"След тази процедура, аз вече не знам премиер ли съм или не съм. Питайте тях защо направиха така. Нали чухте декларацията сутринта, това е, което искаме да кажем. Всеки човек има право на волеизявление", добави Николов.

Депутатите гласуват оттеглянето на Пламен Николов

"Спрете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решението. Но това явно ще се случи на следващите избори", заяви по-рано от парламентарната трибуна Ивайло Вълчев.

"Едва ли има гражданин, който да не видя какво се случи при преговорите. Едва ли има гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". Тъй като те не ни подкрепиха и го заявиха публично, ние направихме това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно и какъв е проблемът”, каза той.

Защо се правите, че не разбирате, че с отказването на Николов, практически мандатът не е изпълнен? Защо сте се вторачили в „Има такъв народ”, след като имате 3/4 от парламента и всички сте заедно. Вашето минало го доказва. Едва ли помните толкова малко. БСП бяха с ДПС, Манолова беше от БСП и беше заедно с ДПС, Татяна Дончева също. Христо Иванов беше министър на Бойко Борисов. Подкрепата на ДПС беше публична тайна, те гласуваха толкова закони заедно, че практически бяха в коалиция. Всичко това са факти, а поведението ви е, че това не се е случвало. Изумително”, каза още Вълчев.

„Налице е проблем в конституционната процедура. Той беше създаден от ИТН. Той беше създаден не защото има важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици". Това заяви от трибуната на Народното събрание Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Смятам за проява на изключителна детинщена и инфантилност вчера председателят на парламента цял ден да съставя акта, който днес прочете г-н Хаджигенов, а тази сутрин на председателки съвет да каже, че няма да го подпише”, каза още Дончева.

"Всичко е изчерпано като разговори. Какво още има да се изговори? Само да се упражняват по реторика от парламентарната трибуна ли искат? Предстои много по-важен разговор. Важно е сега да се сформират комисии, защото без тях нито един законопроект на може да мине. Има хора, които живеят със 170 лв. Те какво си мислят, когато гледат тези депутати?", попита Пламен Данаилов от ИТН в кулоарите на парламента след напускането на пленарната зала.

"Парламентът е този, който прави законите и политиката - каквото реши той, това трябва да изпълни правителството. Те вкарват други точки и променят дневния ред на НС, а той трябва да е изцяло за проблемите на хората и бизнеса. Имаме да свършим много неща, но това зависи и от времето, което ще ни отреди президентът", добави той.

Депутатът от „Има такъв народ” Филип Станев пък по-рано заяви, че отговорността от тук нататък вече е на „Демократична България”, Мая Манолова и другите политически сили.

"Направихме всички възможни усилия да съставим кабинет, това не се случи”, допълни той. 

„Когато сте разговаряли на принципна основа за програми с някого и не сте се разбрали, и после той отново ви предложи разговори, за какво да си говорите с него? Ако продължаваме да се крием зад думи, като "пътна карта", "антикризнисно правителство", "правителство на спасението в името на Майка България", това са не само клишета, но според мен зад тях се крият нездрави интереси", каза още Станев.

На влизане в в парламента тази сутрин председателят на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме" Мая Манолова заяви:

"Смятам, че все още има мостове, които не са изгорени и че не всичко е загубено. Нормален политически разговор без диктат и без упражняване на сила и инат би довело до едно положително решение".

"Министрите трябва да извършат промяната, която хората от площадите очакваха. Ясно сме представили причините заради които няма да подкрепим предложението на ИТН. Днес е важно разговорът да бъде насочен към бъдещето. Затова ще представим пътна карта за реализиране на третия мандат", уточни Манолова, цитирана от NOVA.

По думите й той няма как да бъде реализиран, ако няма разбирателство между ИТН, ДБ, БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме!". 

"Има една велика мисъл на един американски президент: "Великите умове обсъждат идеи, глупавите – хора". Ето това постигнаха", коментира по-рано днес от своя страна Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Според него ситуацията е патова, а виновните за нея са партиите, с които от ИТН водиха преговори, защото са започнали да обсъждат хора.

"С кого ще подпишат споразумение – има четири партии, потенциални носители на третия мандат. Попитайте всеки един с кого ще подпише споразумение и какво ще съдържа то. Нека видим какво ще предложат и кои политически сили ще го направят", заяви Данаилов.

Той е на мнение, че  чисто математически т. нар. партии на статуквото могат да вземат управлението в ръце.

Ето как ще решат прецедента с кабинета на ИТН

Какво решение взе Председателският съвет за оттеглянето на ИТН

Янев: В политиката няма нищо невъзможно

Слави Трифонов: „Има такъв народ“ е истинският опонент на ГЕРБ и ДПС

"Има такъв народ" посочи защо се провалиха преговорите

Коментари 112
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

112 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 минути

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 3 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 3 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 4 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 4 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор