17

Х ората, които имат информация за укриващия се затворник Радослав Колев и застреляния преди два дни Владимир Пелов, да съобщават на полицията, а не на медиите. За това призова заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов пред Дарик във връзка с разпространената информация, че Колев и Пелов са се укривали 40 дни в апартамент в Ботевград.

През целия ден в медиите се публикуват различни истории на хора, които са помагали на двамата затворници да се укриват, да си пазаруват или дори да излизат свободно вечер. Всички истории останаха с анонимни източници, а Балабанов беше категоричен, че не вярва на публикациите.

Днес стана ясно, че освен застреляният във вторник късно вечерта Владимир Пелов в жилището с експлозивите в Ботевград се е укривал и другият избягал рецидивист от Централния софийски затвор Радослав Колев, съобщи NOVA.

За разлика от Пелов, за Колев не е имало подавани сигнали в полицията, че е виждан в града, вероятно никой не го е разпознал, тъй като и той като Пелов е променял външността си.

Пелов се укривал в жилището с експлозивите

Борисов за убийството на Пелов: Много се накарах на МВР

Двамата са пребивавали в жилището около 40 дни, като са дошли на 25-26 април. Преди около 10 дни рецидивистите напускат апарамента, а само Пелов се върнал за малко в деня на убийството си.

От Радослав Колев няма и следа.

В апартамента в блока на бул. „България" в града е намерена раница с експлозиви и граната. Жилището е собственост на най-добрия приятел на Пелов, Нико Петков, арестуван за двойно убийство, самоубива се в следствения арест. В тристайния апартамент живеели съпругата на Петков и двете им деца - дъщеря на 13 години и син на 21-22 години. Жената на Петков и Пелов преди години имали интимна връзка.

Не е ясно къде са били Пелов и Колев от деня на бягството от затвора, 3 април, до момента, когато са се скрили в апартамента в Ботевград. Когато са отишли обаче там са се грижили доста добре с тях, но най-вероятно принудително. Не са ги издали, защото са се чувствали заплашени.

Жената Веселка Петкова и децата ѝ се грижели за прехраната на затворниците и са им купували голямо количество алкохол. Децата са били предупредени да не казват кой се крие у тях. Не е ясно откъде Пелов и Колев са имали пари.

За местонахождението на затворниците е знаел синът на Владимир Пелов.

За всичко останало около укриването имали грижа приятели на сина на Пелов - двама братя Тодор и Борис Ерменкови. Те давали информация на укриващите се и може би са осигурявали телефони, подозират от МВР. Предполага се, че те са следили Марио Панчев, мъжът, прострелян от Пелов. Борис Ерменков е задържан вчера за 24 часа и днес е бил освободен, като и двамата с брат му не пожелаха да отговрят на журналистически въпроси. Синът на Пело е извикан днес в полицита, за да даде отново показания.

За мястото, на което са се укривали Радослав Колев и Владимир Пелов, са знаели поне седем души, но никой не е съобщил в полицията.

Във вторник след 23 часа в центъра на Ботевград, зад музея, беше застрелян Владимир Пелов, избягал от затвора в началото на април. Криминално проявеният Марио Панчев и издирваният опасен рецидивист Владимир Пелов откриват стрелба един срещу друг. Марио Панчев оцелява с куршум в тялото. Основната версия са неуредени финансови отношения. Според техни съграждани пък спорът бил за жена. Панчев свидетелствал срещу него за убийството на двама роми и затова Пелов искал да отмъсти - е друга версия. Панчев е в много тежко състояние. 

Властите са разполагали оперативна информация, че от около месец Пелов се намира на територията на Ботевград. Всеки получен сигнал е бил проверяван. Владимир Пелов е бил с променена външност – с брада, облечен със суитшърт с качулка и шапка.

Владимир Пелов избяга заедно със съучастника си Радослав Колев през централния вход на Софийския затвор, след като стреля с пистолет по охраната. А на 2-ри юни в Ботевград бе проведена полицейска акция в търсене на избягалия затворник. Последният сигнал, че Пелов се крие в Ботевград, е подаден преди 3 дни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@