20

Б лизо 960-те жители на българското селце Бръщен, сгушено в горите и хълмовете край гръцката граница, обикновено не обръщат особено внимание на международната политика.

Но смутът около Брекзит тук е осезаем, защото най-големият работодател в Бръщен е една ферма намираща се на близо 2 500 км., в британското графство Кент.

Всяка пролет поне 350 човека напускат домовете си, за да берат плодове във Великобритания, твърди кметът на Бръщен, Кемил Кочаков. Селото е било трансформирано, благодарение на парите, които са изпратени у дома.

Но тазгодишното заминаване съвпада с датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС.

„Всички са притеснени”, казва 29 годишната Емине Караяланска пред агенция „Франс прес” в кафене в центъра на селото.

Тя е завършила публична администрация в Софийския университет и се е подготвяла да замине и тази година въпреки несигурността.

„Ние гледаме телевизия и слушаме новините през цялото време, за да разберем какво ще се случи, защото това засяга нас”, казва тя.

Рано или късно кризата свързана с Брекзит ще завърши и тя ще се отрази и на собственика на фермата в Кент – Тим Чеймбърс.

В последните две десетилетия все повече и повече българи идват да работят за него, като много от тях са от Бръщен.

През лятото във фермата работят 1 400 човека, като малко над 1 000 от тях са българи.

Въпреки първоначалното емоционално усещане, че Великобритания вече не е гостоприемно място след референдума през 2016 г., Чеймбърс казва, че много от тях продължават да идват.

Парите, които те са изкарали на неговото поле, продължават да се връщат в Бръщен, като в селото се наблюдават много реновирани къщи, които се отличават с новите си стени.

Колите с десен волан, които са закупени от Великобритания може да бъдат забелязани по улиците на Бръщен, както и друго още по-необичайно нещо за българската провинция – деца.

Заплатите от Кент са окуражили много двойки да създадат семейства и да предпазят селското училище от закриване.

„През 2000 г. и 2001 г. имаше само по едно дете родено в Бръщен, но през 2015 г. имахме родени 15 деца, а през 2016 г. още 14 деца – данните сами говорят за себе си”, отчита кметът Кочаков.

Докато хората от селото отиват да работят за лятото, децата биват оставени най-често при бабите или други роднини.

Паричните преводи от българи, работещи в чужбина са най-големият дял от чуждестранните инвестиции, които се вливат в България. Парите от емигрантите са около 1,1 милиарда евро годишно.

Първият работник от Бръщен, дошъл в Кент преди 19 години е бил Салих Ходжуков. Сега той е мениджър във фермата и казва, че работниците имигранти са критични за успеха на бизнеса.

„Ще бъде тъжно ако ги изгубим, но… ние сме безсилни”, казва той.

Вероятно изненадващо, Чеймбърс всъщност е гласувал „за” излизане от ЕС по време на референдума през 2016 г.

„Не гласувах непременно спрямо моето собствено положение. Смятах, че ЕС е геополитическа организация, която се разпада”, казва той.

Чеймбърс не смята, че излизането без сделка може да бъде „нерешим проблем”, но смята, че правителството трябва да разшири програмата си за даване на визи на сезонни работници, като към момента са предвидени само 2 500 места.

Британските фермери подчертаха, че програмата не може да задоволи настоящата нужда от чуждестранни работници, тъй като много ферми са увеличили производството си.

Очакваното поевтиняване на британския паунд след Брекзит също така ще направи по-трудно набирането на работници, казва Чеймбърс.

Противно на стереотипа, той хвали етиката, която българските работници са донесли във фермата и се оплаква от очевидното нежелание на британското министерство на вътрешните работи да подкрепи по-либералния режим за имигрантите след Брекзит.

Обратно в Бръщен има стоицизъм за това какво може да донесе британската политическа драма. Хората почват да търсят възможности за работа в други държави от ЕС.

„Ако работим в България, няма да можем да издържаме семействата си”, признава 53 годишният Сафет Джурелов, чиито билети за Кент тази година са били запазени за първоначалната дата на Брекзит – 29 март. „Ние се трудим на полето и това няма да се промени”, допълва той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@