12

Т ревожен ръст на престъпленията, свързани с наркотици и извършени от деца. Последният доклад на МВР показва 20% ръст на този тип престъпления. В тази графа влизат и много деца, хванати да пласират дрога, предаде NOVA.

Расте и броят на децата под 14 години, които прекрачват закона. През 2017 година са 1595, а през 2018 година - 1685. Това на практика означава 100 деца повече в конфликт със закона.

Общият брой на децата, задържани за извършено престъпление миналата година, е близо 6000. В  тази графа попадат и кражбите, хулиганските прояви, но най- съществен остава ръстът именно при престъпленията свързани с наркотици.

Като млад Желяз Турлаков има челен сблъсък с дрогата, но се спасява. Днес е клиничен терапевт и част от общност, която се бори с наркотиците. Обиколил с колегите си около 50 училища в България. Тайните им анкети показали, че  40% от децата са пробвали трева.  Около 20-25% - амфетамини.

Желяз Турлаков писал до премиера Бойко Борисов с искане за промяна в правилата.

„Аз мисля, че най-правилното нещо в създадената ситуация е да се въведат тестове в училищата. Нещо, за което говоря повече от 10 години и мисля, че е дошло времето”, обясни той. 

В сектор "Наркотици" в Националната полиция смятат, че тестовете за наркотици в училище, няма да решат проблема.

„Високият процент в нашата статистика се дължи изцяло на нашата денонощна борба в противодействие. Ние денонощно се стараем да намерим тези лица, които са минали по лошия път, да ги заловим, да ги профилактираме и да им покажем с диалог, че това е грешният път”, уточни Бисер Иванов.

За да е успешна тази битка обаче родителите трябва да се научат да виждат знаците, че децата им тръгват по пътя на дрогата. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@