10

Н ов скандал след трагедията в Хитрино. Кметът на общината поиска пострадали след взрива жители да връщат пари за ремонти. Причината: първо на полуразрушените им къщи е сложена нова дограма, а след това къщите са съборени, за да се построят нови.

Решения, взимани от различни комисии към общината,

информира NOVA. Ето и конкретен случай – мъж от Хитрино трябва да върне дограмата или да плати 3406 лв. Това при условие, че той никога не е бил уведомяван, че е длъжен да пази и съхранява дограмата, а домът му е съборен преди повече от година.

В свое разследване преди година NOVA показа как на полуразрушени къщи в Хитрино е слагана дограма, след това къщите са съборени, а дограмата, платена с държавни пари – изхвърлена, защото никой не е знаел, че трябва да я пази. Сега кметът е изпратил ултиматум на пострадалите – парите или дограмата. Един от хората, получили такова уведомление е Турхан Хасан. Искането към него 11 квадрата дограма или 3400 лв., до 21 декември.

ВИЖТЕ В СНИМКИ ХИТРИНО СЛЕД ВЗРИВА И ДНЕС

Хитрино - преди 2 години и днес

„Бях осведомен само, че трябва да си напусна къщата, да си прибера каквото има вътре и …даже

когато са съборили къщата мен ме нямаше бях на работа“,

обяснява Турхан Хасан.

Подобно покана да се възстанови дограмата или нейната стойност е получила и Айнур Сали, която живее в съседната къща. Тя също изнесла покъщнината си и се преместила да живее в съседното село Трем. Когато се дошла до Хитрино видяла вече съборената сграда. „Питах майсторите къде остана дограмата. Те казаха: Никой нямаше и ние я хвърлихме“, казва Айнур Сали.

Йонка Делева също дължи дограма или пари от старата си къща. На нея обаче се обадили от общината, за да ѝ кажат, че сменените прозорци и врати трябва да се приберат. С това се заел синът ѝ. Тя обяснява как той намерил друга фирма, чиито работници дошли, свалили дограмата, обадили се в съвета и питали къде да я оставят. Отговорили им: „Където намерите място, сложете я“. Йонка и синът ѝ казали на работниците да я сложат под сайванта. Мислели, че е изпълнено. В един момент разбрали, че я няма.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил твърди, че се касае за

4 подобни случая, а общата сума е около 8 хил. лв.

Това че собствениците не са били известени да запазят дограмата, кметът отчита като недоглеждане от страна на администрацията.

„Би трябвало и те да бъдат заинтересовани в опазването на тази дограма. Ето в последствие излиза, че е двойно финансиране. И ние искаме или сумата, или дограмата да се възстанови, защото това е виждането и на фонд „Социална закрила“, коментира кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@