12

"В Хитрино необхванати щети няма, заяви на пресконференция кметът на селото Нуридин Исмаил. В Хитрино се направи много, дори и в повече. Не считам за коректно, появявайки се за два-три часа в Хитрино, да се хвърлят такива обвинения пред цяла България".

Повод за пресконференцията е последното посещение в селището на омбудсмана Мая Манолова, след което тя поиска проверка на разходваните публични средства за пострадалото село.

Исмаил посочи, че жалбите, за които тя говори, още не ги е виждал.

За пореден път той заяви, че няма да допусне някой да се възползва неправомерно при възстановяване го на селото след влаковата катастрофа.

"Имам информация, че жалбите са писани от екипа на Мая Манолова, от един ваш колега, от един активист на една партия", каза още Исмаил.

Преди две седмици Мая Манолова отиде при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на селото.

Повод за това станаха множеството жалби от жители на селото, които на място в мобилната приемна на омбудсмана на 18 септември 2018 г. потърсиха съдействие, заради съмнения за злоупотреби.

С цел публичност и прозрачност на разходваните средства омбудсманът и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров са предали на Сотир Цацаров и всички документи от работата на Националния обществен съвет по благотворителната кампанията на БЧК за с. Хитрино с настояване за пълна проверка на усвоените до момента суми.

От своя страна кметът на Хитрино покани всеки, който желае, да дойде и да обиколи селото, за да види какво се е направило там. Дори заяви, че ще плати транспортните разходи и ще ги нагости.

Без прецедент: Мая Манолова ще съди кмета на Хитрино

Машинистите от "Хитрино" не се признаха за виновни

Какво става с парите след трагедията в Хитрино

Съдят машинистите на влака-убиец от Хитрино

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@