12

И мало ли е умишлени фалити на предприятията на семейство Баневи? Бившият техен съдружник Борис Бояджиев поиска право на отговор в предаването „Здравей, България” по NOVA във връзка с гостуването на Мария Николова.

Тя е бивш адвокат и пълномощник на семейството. В предаването миналата седмица разказа подробности за периода, в който е работила с Баневи. Намеси и името на Бояджиев в неофициална сделка между него и Николай Банев във връзка с предприятието „Елма” и намеренията им то да бъде фалирано.

„Тези твърдения са абсурдни.

Г-жа Николова, освен че е била адвокат на Банев, е изпълнявала и други функции в предприятия, собственост на фамилия Баневи.

В това число е изпълнявала и функцията на изпълнителен директор на „Елматех“ АД – също фирма на Николай Банев, също фирма, работеща в сферата на производството на електромотори на териротията на „Елма“ Троян.

Юрист на Баневи: Не платиха заплати, купиха си кола с парите

Тези нейни внушения са поредни действия от една многоактова пиеса със сценарий, писан в град Троян. Това са изцяло неверни твърдения, лъжи и клевети. Адвокатите ми са подготвили документи и тя ще бъде съдена за клевета”, заяви Борис Бояджиев.

„Това, което тя казва е абсурдно. Оборотът на нашите фирми е публично известен, нашите печалби са публично известни, публикуваме своите отчети в Търговския регистър, всеки, който има интерес, може да провери това“, категоричен е той.

Бояджиев поясни, че

никога не е бил близък с Николай Банев.

„Механизмът е много ясен, пришивайки те към Банев ти трябва да получиш неговия публичен образ, „ореол и слава“. Образ, който е ясен на бълграския народ, той е мразен, ненавиждан от много хора в България. Само че Борис Бояджиев е Борис Бояджиев, зад него стоят неговите дела. Аз съм познат на моите служители, приятели, семейство и това е причината да искам право на отговор във вашето предаване“, обясни той.

„Мотивът на г-жа Николова е да прикрие действие или бездействие на други хора, в това число и на себе си. Банев може да е всякакъв, но той не е шесторъката Шива. Той, ако е правил определени престъпления и нарушения на закона, не ги е правил сам, а с помощта на хора, които са били около него. Един от тях е самата Николова, тя си го призна във вашето предаване”, каза бизнесменът.

„Важното за тези проблеми за несъстоятелността на „Елма“ е неговото (бел. ред. на Банев) публично изявление в репортаж на сайта „Бивол“, в което той твърди, че дълги години е ползвал адвокат Момчил Мондешки за негов съветник по процесите на несъстоятелност на „Полимери“. Това може да се намери в архива на въпросния сайт.

Банев може да е рязал много предприятия, но

не е нарязал основните машини и съоръжения, инструменти и технологично оборудване. Това оборудване, тези машини в момента се ползват от Младен Мондешки,

собственик на фирма с такъв предмет на дейност, без правно основание. Това е станало с помощта на синдика на „Елма“ в несъстоятелност Росен Милошев, който последователно, методично, напълно съзнателно прави така, че едно имущество за, поне според мен, не по-малко от 2 млн. лв. да премине в ръцете на фамилията Мондешки.

Аз съм подал сигнал до окръжна прокуратура в град Троян, както и до Специализираната апелативна прокуратура в София по тези проблеми. Засега действията се развиват доста бавно. Твърдя, че това е в ръцете на Мондешки без правно основание, имам редица документи, които мога да представя, имам снимки.

През 2011 г. Николай Банев, контролирайки „Елма“ в несъстоятелност, то тогава все още не е в несъстоятелност, продава с два договора, които мога да покажа, всички основни машинни съоръжения на друга своя фирма – на „Елматех“ АД, чийто директор по онова време е г-жа Николова и тя е много добре запозната с този факт“, обяснява Борис Бояджиев.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

ВИЖТЕ ДОМЪТ НА БАНЕВИ - ЛУКС, БИЖУТА, ОРЪЖИЕ

Домът на Николай и Евгения Баневи отвътре

Евгения и Николай Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. На 6 декември те бяха екстрадирани в България. Прокуратурата им повдигна обвинения за 7 престъпления - за източване и присвояване на пари от приватизирани от тях предприятия, за неплащане на данъци и пране на 1 милиард лева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@