15

Няма наркотик в лютеницата - това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните, ден, след като от асоциация "Активни потребители" съобщиха, че в 1 от 12 тествани партиди и марки е открито опасно упойващо вещество.

Освен това, от лабораторията на БАБХ опровергаха и информацията, че веществото олеамид, намерено в един вид лютеница, е опасно. Вероятно то е попаднало в продукта при загряване на слънчогледово олио или зехтин.

Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла, обясняват от БАБХ.

Става дума за „Класик лютеница" 550 гр., произведена от „Идеал Продукт"ООД, става ясно от преписка на Софийската Районна прокуратура, постъпила в Пловдивската Районна прокуратура днес. От асоциацията отказаха да съобщят вчера марката, но името стана ясно от съобщението на пловдивското обвинение.

От фирмата производител са отказали коментар, съобщи NOVA

Изследването на марките е извършено от независима лаборатория „Център по биология на храните" ЕООД. 

По случая незабавно е разпоредена предварителна

проверка за срок от три дни на органите на полицията,

съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества, става ясно още от съобщението.

Съмнителното вещество е изпитвано като антидепресант

от фармацевтичната индустрия. То има и сънотворно действие и действие подобно на това, което има марихуаната. Това обясни д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” в "Здравей, България" по NOVA.

Веществото е олеамид, то не било силно отровно, посочи д-р Иванов. Обикновено това вещество се съдържа в пластмаси или лубриканти. Ефектът му върху хората обаче не е изпитван достатъчно.

Вижте и как мрежата реагира на новината за наркотик в лютеницата, 

както и най-смешните постове в нашата галерия

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка

на въпросната  лютеница, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа.

„Не казваме марката по чисто юридически причини. Ставаме открити за съдебни атаки”, заяви д-р Иванов.

По думите му количествата, открити в лютеницата, са твърде големи, за да идват от опаковката.

„Около сто пъти повече е, минимум”, обясни д-р Сергей Иванов.

Има съмнение и за други марки, в които да има същото вещество, но те още не са изпитани

Според токсиколози олеамидът се съдържа в много предмети, които използваме в ежедневието си, като пластмасовитте чашки за кафе, например. Веществото обаче не било опасно, твърдят специалистите. БАБХ също е започнала проверка, като резултатите се чакат днес. Ако агенцията установи, че лютеницата със съдържание на олеамид е опасна, тя ще бъде изтеглена от пазара.