1

Х епатит А се разпространи в над 20 училища и детски градини в София. Данните, разпространени в петък от Министерството на здравеопазването, са за периода от 5 юли до 5 ноември. Има ли бум на хепатит А в столицата?

На този въпрос отговори проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, който заяви в „Здравей, България“ по NOVA: „Не става въпрос за бум на заболявания. Има епидемични взривове в отделни училища.

За цялата страна се отчитат 900 случая по-малко в сравнение в миналата година”.

Той обясни, че хигиената на ръцете е от особена важност. Хубаво е и да не ходим с външните си обувки вкъщи. „Това са двете най-важни неща. Който има икономическа възможност е добре да се ваксинира и да постави ваксина и на децата си“, препоръча специалистът.

Относно симптомите проф. Кантарджиев поясни, че при децата до 2-годишна възраст няма пожълтяване. От 10 деца, жълти стават само две. „Много малко държави поставят ваксини срещу Хепатит А на гражданите си. Израел например преди 7-8 години предприе такава ваксинация и сега там проблемът Хепатит А го няма“, разказа той.

От СЗО алармираха за прекомерна употреба на антибиотици.

От там прогнозираха, че до 2050 г. антибиотичната резистентност ще е по-честа причина за смърт, отколкото онкологичните заболявания.

„Тенденцията на резистентността е такава, че ако не се вземат мерки за умна употреба на антибиотиците, през 2050 г. 10 млн. европейски граждани ще умират”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му от държава, износител на антибиотици, България е станала страна-вносител.

„Мотивацията на лекаря да изпише антибиотик невинаги е само медицинска”,

допълни той.

Ето защо всяка година от Националния център по заразни и паразитни болести дават инструкция, по която всяка болница трябва да направи собствена антибиочна политика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@