14

К метът на район „Северен” в Пловдив Ральо Ралев изнудвал месеци наред строителен предприемач и му искал 60 хил. лв. за да му издаде разрешително за строеж, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг.

„Гражданин-строител депозира сигнал до министър-председателя, който сочи, че от него са искани пари, за да бъдат одобрени строителни книжа за строеж на обект в район „Северен” град Пловдив. След това тази жалба е изпратена от г-н Борисов към КПКОНПИ. В рамките на ден беше докладвана тази жалба. Беше докладвано и на главния прокурор. Образувано е досъдебно производство”, отбеляза Гешев.

„Това е дело, което следва да се разследва от следователи. Започват да се събират доказателства за неща, които твърди строителният предприемач”, обясни той и добави, че от страна на КПКОНПИ се извършват отделни мероприятия, за да подпомогнат дейността. По думите му в рамките на няколко часа се е организирала успешна сработка.

„С тези служби българските граждани трябва да се гордеят,

твърдя го съвсем сериозно. За мен това е голям успех”, заяви той.

„В резултат на събраните доказателства в четвъртък беше решено да се задържат определени лица в Пловдив. Беше задържан кметът на район „Северен” и още едно лице „посредник” при получаване на парична сума”, поясни той. Гешев обясни, че ситуацията се развива от началото на миналата година.

Строителят има имот, на който възнамерява да направи блок и през декември 2018 г. внася документи в район „Северен” за издаване на разрешително за строеж. От админисрацията са констатирали забележки, но те са били отстранени в срок. Според Гешев обаче,

въпреки че документите са изрядни, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

„Кметът, мотивиран по една или друга причина взима проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на неговите правомощия”, посочи зам.-главният прокурор.

Според Гешев забавянето на разрешителното е водело до финансови загуби за строителя. „Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира”, уточни той. Вследствие на това строителят е извършвал разговори с различни хора от Общината, като от тях е получавал отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 хил. лв.

„При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака.Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта”, добави Гешев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@