340

К андидатите за президент на България Румен Радев (който се бори за втори мандат) и Анастас Герджиков се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат по БНТ преди балотажа на изборите, който ще се проведе в неделя (21 ноември).

Вотът е неделя ще определи кой ще бъде държавен глава на страната ни. На първия тур двойката Румен Радев/Илияна Йотова получиха 49.41% от гласовете, а Анастас Герджиков/Невяна Митева-Матеева – 22.82%. Избирателната активност обаче беше много ниска и това налага провеждането на балотаж.

ЦИК: Резултати при 100% обработени протоколи

Битката за „Дондуков“ 2 ще се реши на балотаж

Политика

В началото на разговора и двамата кандидати се обединиха около надеждата, че този път ще бъде съставен редовен кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Относно ролята на президента в ази ситуация Герджиков заяви: "Работата на президента е да намери онези обединителни неща, ако партиите не ги намират". Румен Радев обаче опонира с думите, че президентът не е "архитект на коалиции", а има за задача да създаде условия за добри преговори между партиите.

Попитан дали подрепата, която ГЕРБ заявиха към него преди изборите на 14 ноември е довела до по-ниския му резултат на първия тур, Герджиков отговори: "Миналата неделя получих 80% от гласовете на ГЕРБ и 10% на всички останали. Тогава повечето формации бяха издигнали собствен кандидат. Сега има само двама кандидати и хората могат да се ориентират по-лесно какъв президент търсят и с каква визия".

Относно твърденията за това, че "Продължаваме Промяната" е негова партия, настоящият президент Румен Радев коментира: "Не се занимавам с политическо инженерство нито с партийно строителство. Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебното правителство. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Петков разкри редица порочни схеми на предишното управление. После решиха да скочат в партийната политика. Това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създавам партия, ще застана отпред".

Попитан дали се припознава в профила на кандидата за президент, подкрепен от ДПС, Анастас Герджиков каза, че е чул, че трябва да бъде обединител на нацията, да бъде стожер на Конституцията, да бъде лице на държавността, да бъде лице на държавата пред света. "Г-н Радев, не се ли разпознавате и Вие в това описание", попита Герджиков опонента си.

"В Конституцията няма обединител, президентът олицетворява единството на нацията", каза от своя страна Радев. "Президентът не е политически неутрален, той има право и е длъжен да има мнение и политическа оценка и изявления", добави Радев.

За Конституцията

"Трябва да обмислим дали въобще ни трябва промяна на Конституцията. Ако има такава, трябва да се преценят най-важните неща. По-плашещото за мен е, че г-н Радев на няколко пъти спомена, че има готов проект. Явно Конституцията не може да ви спре", обърна се Герджиков към Радев.

"Дали този проект изменя или променя Конституцията и променя парламентарния режим, каза още Герджиков. Той посочи, че съдебната реформа може да се ускори и с прилагането на закона. Съдии има на всички нива. Според него тук става дума за персонализиране на проблема.

"Опасно е да въведем президентска република в крехка демокрация като нашата. Не е нужно да имаме президентска република, за нас тя е опасна", каза Герджиков.

За проекта на конституция, Радев припомни, че имаше такъв, внесен от ГЕРБ. "Той беше срам за правото, той беше отречен веднага, моят проект, той е на голям екип от хора, част от академичната общност на СУ също участва, НПО, експерти, граждани.

Този проект няма плашещи постановки за демокрацията, този проект започва от гражданските права, има нужда от разширяването им, достъп до конституционно правосъдие, разширяване възможността на гражданите да участват в законодателен процес. Очаквам създаване на устойчиво парламентарно мнозинство и ще внеса проекта си за конституция в парламента", заяви Румен Радев.

За РС Македония

"Продължават спекулации, че ще допусна компромис с отваряне на вратата за членство на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС преди да сме получили ясни гаранции", каза Румен Радев.

"Гарантирам, че България не може да каже "да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре системната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо наследство", категоричен е той.

С "не" действащият президент отговори на въпрос дали трябва да бъде свикан референдум по темата за РСМ.

Герджиков от своя страна заяви: "Нужен е друг подход, но той е изцяло от страна на РС Македония. България иска единствено да се спазва Договора за добросъседство, да се спазват правата на българите, да се спре езика на омразата, да се подобри транспортната свързаност. Ние сме изградили линията до границата. Има системен проблем от македонска страна.

За COVID кризата

"Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее, на обществения, на културния живот в страната да могат да функционират. Другият вариант беше пълен локдаун, това ли предпочитахте. Зелен сертификат - да, не е приятен, но това е свобода на избор", заяви кандидаът за втори президентски мандат Румен Радев.

Румен Радев коментира, че решенията по отношение справяне с пандемията са взети, те са в ход, служебното правителство ги изпълнява. Той посочи, че парите на медицинските специалисти са увеличени, болниците този път имат медикаменти, има 130 млн. лв. допълнително от НЗОК, за първи път се раздават безплатни лекарства. "Да, тежка е кризата, това е много по-тежка вълна", посочи Радев.

Той посочи, че от днес данните, обявени от агенция Ройтерс, показват, че България е на първите места в Европа по спад на брой на заразените от коронавирус. Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията и това, което казват всички специалисти, което статистиката показва е, че броят на починалите от COVID е право пропорционален на неваксинираните, отбеляза Радев.

"Въвеждането на зеления сертификат беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират", заяви Анастас Герджиков. Не съм съгласен с розовата картина, която Радев рисува за коронавируса. Трябваше да бъдат взети мерки много по-рано, заяви Герджиков и призовава всички да се ваксинират.

"Лекарите искат да си получат парите, искат стимулиране, искат да се помогне на здравната система. Консултативният съвет трябва да се свиква на всеки три месеца, вие не го бяхте свиквали 18 месеца", продължи Герджиков. Двамата влязоха в размяна на реплики. Според Герджиков не е вярно, че има материали, лекарства и че са си получили парите лекарите. Лекари, директори на болници не са съгласни с това.

За икономиката

"През септември можеше да осигурим средствата за бизнеса, който се задъхваше. Можеше да се възползваме и от Плана за възстановяване и развитие, който вие забавихте. При актуализацията на бюджета можехме да намерим пари за фирмите, които страдат от високите цени на тока", каза Герджиков по темата икономика и показваща се инфлация.

"Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара. Бизнесът не е получил компенсация. Бизнесът казва, че ако получи тази компенсация след 2 месеца – тя вече няма да му трябва, защото ще е фалирал. Всички мерки са измислени на масата на бързо", каза Герджиков.

"Българският бизнес загива в момента. Не знам вие в какви болници и предприятия сте били, аз бях в такива, в които ми се оплакват", каза кандидатът за президент. "Изпуснахме нещата, както с ковид кризата. Изпадаме от едната криза в другата и в третата", репликира Герджиков.

"Да не спекулираме с инфлацията, има я навсякъде по света, отбелязват рекордна инфлация, България е сред водещите страни, инфлацията е породена от повишението на цените на горивата и тока", каза Радев. "Това, което направи служебното правителство е най-голямата компенсация в Европа – 110 лв. В България има енергийно бедни хора, правителството разшири техния обхват, и те си получиха парите, декември ще получат още пари", коментира още Радев.

"Знаете съпротивата на парламента да приеме актуализацията на бюджета, въпреки това тя се прие. Нито една държава в ЕС не е спряла износа си, ние сме част от енергийния пазар в Европа. България изнася около 1500 мегавата ток всеки ден, проблемът е, че всички малки потребители са хвърлени на свободния пазар от предишното правителство", каза Радев.

За отношенията с Русия

"Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС-Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС", коментира Радев.

"Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия - в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея", заяви Герджиков.

"Ако в ЕС се създаде мнозинство, което прецени, че проблемите с Русия са разрешени, трябва и България да подкрепи отпадането на санкциите. Трябва да опазим свободата и европейските ценности", заяви Герджиков.

"Във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма", отговори Радев.

За мигрантската криза

"Ние не можем да не приемаме никакви бежанци. Това са хора в беда. Покрай тях идват мигрантите, а те често нямат нищо общо с бежанците. Става въпрос за трафик на хора. Това е игра с човешки съдби. Затова трябва да има ясна система за спирането на потока. Единият начин е да го направим сами, със собствени сили, а другият е да бъдем в добри отношения със съседите", заяви Герджиков.

"България е държава на първа линия. Винаги убеждавам нашите партньори, че не можем да приемаме повече бежанци. Рискът за нас е много по-голям, отколкото за другите държави. През нас минава целият поток. Трябва ни оперативен план, в който да бъдат ангажирани всички държави от ЕС. Трябва да пазим границите си", категоричен беше Радев.

Размяна на въпроси

Герджиков попита Радев дали има поет ангажимент за срок за затваряне на комплекс "Марица-Изток".

"По Плана за възстановяване и устойчивост - срокът е 2038 г. - 2040 г. и ние ще ги отстояваме. Работните места трябва да бъдат запазени. Площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например", отговори Радев.

Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, магистралите и кюлчетата.

"През цялото време водихте кампания срещу мен. Шкафчетата не са мои. Обаче вашите провали, в разделението на обществото, са си лично ваши. В тази кампания трябваше да кажете какво сте постигнали за пет години. Опитвате се да ме прикачите към други хора. Един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Трябва да мисли за други неща. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор. Ако не си върши добре работата, нека да бъде сменен", коментира Герджиков.

Герджиков попита Радев защо никога не признава, че греши.

"Винаги съм си признавал грешките, ако допускам такива. Достатъчно медиите на статуквото ме затрупваха с всякакви провали, не подминаха и моето семейство", отговори Радев.

Радев попита Герджиков как ще обедините мафията с жертвите на мафията.

"Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза", отвърна Герджиков.

Блиц въпроси

  • И двамата кандидат-президенти обявиха, че най-добрият им съветник е съвестта.
  • Като своя най-голяма грешка, Герджиков определи работохолизма и смесването на работата с личния живот.
  • Радев определи като своя грешка, че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима „Борисов“.
  • Като свое най-силно качество, Радев посочи целеустремеността си, а най-слабо – предоверяването.
  • Герджиков заяви, че най-силното и най-слабото му качество е доверието му в хората.
  • И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.
  • Герджиков заяви, че най-голямото постижение в живота му е намирането на общ език с всички.
  • Според Радев най-голямото му постижение са децата му.

Финални послания

Анастас Герджиков:

"Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи".

Румен Радев:

"Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!"

Коментари 340
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

340 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гюлсим Али - българската звезда от турските сериали

Вижте коя е българката - звезда в турските сериали!

Любопитно Преди 8 минути

Тя е почти непозната у нас, но за сметка на това адски популярна в Турция, Франция и ОАЕ

д

Русия отблъсна ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 1 час

Същевременно боевете в Харковска област продължават

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 3 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 3 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 3 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 12 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

<p>Бени Ганц заплаши Бенямин Нетаняху</p>

Ганц заплаши Нетаняху: Ако изберете пътя на фанатиците ще бъдем принудени да напуснем

Свят Преди 12 часа

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим

<p>Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър, ето защо&nbsp;</p>

Фалшива тревога: Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър

Свят Преди 12 часа

Според пресслужбата на Болшой театър всичко е наред и спектакълът е възобновен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Свят Преди 13 часа

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението"

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 13 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 13 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 13 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 13 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 14 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 14 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях