23

О стри критики към МВР направи ген. Румен Миланов след стрелбата в Ботевград, при която загина рецидивистът Владимир Пелов.

„Фактите показват, че полицията не си е свършила работата”, категорично заяви пред NOVA бившият директор на НСБОП.

Пелов се укривал в жилището с експлозивите

Борисов за убийството на Пелов: Много се накарах на МВР

„Този бяга от затвора, никой не може да го застреля, там не може да бъде задържан. После го издирваме, не можем да го намерим. Твърде логична е постъпката му да се прибере там, където има връзки. Имало е сигнали”, посочи Миланов.

Той определи пропуските по издирването на рецидивиста като „системна грешка”.

„Полицията е загубила качеството си да работи ефективно. Това е един процес - от дълги години са пренебрегнати много принципи в развитието на полицейската дейност и те водят до подобни грешки”, смята Миланов.

По думите му е нормално, че „ние като граждани искаме да имаме една ефективна полиция”, но „за да се възстанови, да има висока ефективност, трябва един дълъг процес”.

„Деленето на „наши - ваши” води до ниско качество на полицейската продукция”, поясни Миланов.

Според него е имало редица индикации за това, че двамата избягали от Централния софийски затвор рецидивисти са били в апартамента  в Ботевград, като увеличеното потребление на семейството живеещо там.

„Сега какво - оставка на министъра, добре ще си подаде оставка и ще дойде друг. Той ще бъде в същото състояние. Ако не се промени системата и Господ да дойде няма да се оправят нещата”, посочи Миланов. „Ще има следващ и по-следващ Пелов”.

Експертът подчерта, че „да си полицай е занаят” и че всичко започва от кадровата политика.

Според него системата на МВР трябва да започне да се променя, следвайки примера на по-развитите в това отношение държави.

„Пелов е можел да го застреля от скрито място, явно това е била среща” добави Румен Миланов за престрелката с Марио Панчев, при която последният беше тежко ранен.

Психологът Росен Йорданов, изработил психопрофила на Владимир Пелов, пък коментира, че не е очаквал рецидивистът да се върне в родния си град.

„За мен е изненада, че толкова продължително време е бил в Ботевград, защото предния път го бяхме заловили чрез близките и роднините му”, посочи Йорданов.

„Проблемът е, че издънките на полицията станаха доста”, заяви психологът и добави, че заради това хората в Ботевград ги е било „страх повече от Пелов”.

„Този човек бе решителен, безкомпромисен и находчив. Но факт е, че полицията не показва подобен потенциал и капацитет. Нито е решителна, нито достатъчно интелигента и това е поредната ѝ издънка”, каза Йорданов.

Той подчерта, че полицията трябва да открие другия избягал от Софийския централен затвор рецидивист Радослав Колев „жив или мъртъв”.

Като „изключително нелепо” определи Йорданов твърдението на окръжния прокурор на София Наталия Николова и гл. комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”, че Пелов не е бил открит, защото променил външния си вид – „с брада, облечен със суичер с качулка и е носел шапка”.

Според психолога представителите на полицията и прокуратурата „трябва да са по-отговорни и да стоят по-компетентно пред медиите”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@