11

„София прайд” ще се проведе на 8 юни. Въпреки че се провежда за 12 поредна година, парадът продължава да разделя мненията за това дали трябва да го има и какви са целите му. Според ВМРО този парад е политическа акция.

„София прайд” е политическа акция. Това са политическите искания на едни хора на улицата. Когато едно малцинство излезе на улицата и поиска някаква промяна, очевидно има някакъв проблем с цялата демокрация.

Когато имаш политически искания, мястото ти не е на улицата, а в Народното събрание”,

заяви Александър Сиди в ефира на „Здравей, България” по NOVA.

„Аз като заместник-председател на Комисията за взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите не съм получил нито един сигнал от тези хора, че има някакъв проблем, който трябва да бъде решен. Ако имаме някакъв проблем, той не трябва да е демонстриран на улицата, а трябва да бъде поставен там, където му е мястото в една парламентарна република”, каза още Сиди.

Симеон Василев от Фондация „GLAS” потвърди, че парадът е с политически искания и поясни: „Демократичното общество е това, което дава права на всички български граждани, а не само на мнозинството.

„Прайд” е шествие за мирни права и то има политически послания

и те са за защита от дискриминация в Наказателния кодекс, за право на свиждане на болен партньор, за право на кредит, който могат да изтеглят заедно. Права, които са недостъпни за нас като български граждани, просто защото обичаме човек от същия пол”.

Тази година парадът е с рекордна подкрепа, обяви Василев. „Тази година той е на 8 юни с рекордна подкрепа от страна на бизнеса. Това са международни компании, които са инвестирали милиони левове в България и са открили много работни места. Тези имена застават открито зад „София прайд”, обясни Василев.

По думите му

в България над 300 права са недостъпни за хомосексуалистите.

„България е една от 5-те страни в ЕС, която не предоставя никаква защита на еднополовите партньорства”, добави Василев.

Според него опонентите на прайда стават все по-малко с всяка година. „Има неразбиране на думата „парад” в българското общество. Парад е военният парад, а това е шествие за мирни права с политически искания. Парад е един парад, който виждаме за 6 май. Това е парад, който е финансиран от държавата и който е

хетеронормативен парад, който аз като гей човек се съгласявам със съществуването му и не казвам, че това е парадиране в лицето ми”,

каза още Василев.

Според него не е вярно, че няма хетеропарад, защото според него, този за 6 май е точно такъв. „Това е едно мачо доминиращо събитие, едно събитие, което показва силата на нашата армия”, категоричен е той.

На всичко това Алекандър Сиди отговори: „Това твърдение е толкова абсурно, че не знам как да го коментирам. В българската армия отдавна има и жени, които участват в парада, така че е абсурдно да смятаме и

да разглеждаме парада за Гергьовден през призмата на сексуалността на хората. Абсурдно е!”.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@