1

Н ационалната овцевъдна и козевъдна асоциация подготвя протест за днес в 12 часа пред Министерския съвет.

Преди това в студиото на "Здравей, България"  заместник-председателят на асоциация "Обединени български животновъди” Дарина Шишкова и Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, и един от организаторите на протеста, влязоха в спор заради организирания протест и исканията в него.

Част от тези искания на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са "поемане на отговорност и отстраняването на съответните лица от Министерството на земеделието и храните, отговорни за кризата с чумата Странджанско, както и на заместник-министъра Цветан Димитров".

"Тези хора с некомпетентната си работа от много години насам, допринесоха за състоянието на сектора в момента. Не виждаме никаква политика по отношение на фермерите. Искаме всички да сме равни пред държавата”, коментира Тодоров.

Той заяви, че ситуацията със сериозните зарази по животните се повтаря всяка година и въпреки това не се взимат никакви превантивни мерки.

По думите му "секторът е натикан в ъгъла и стои най-ниско в йерархията по приоритети на държавата".

Заместник-председателят на асоциация "Обединени български животновъди” Дарина Шишкова обяви, че организацията няма да подкрепи протеста и, че под прозорците на властта ще излязат представители на само четири организации, три от които получават държавни субсидии. А организациите в областта на овцевъдството у нас били общо 20.

Камъкът на раздора е спорната Наредба 3, отнасяща се за за директните плащания. Съдът отмени член 23 от нея за обвързаното подпомагане за овце-майки и кози-майки.

По думите на Деан Тодоров тези промени са дали привилегия на автохтонните животни, каквито животновъдите от организацията на Дарина Шишкова отглеждат, и накрая се получава ситуацията, в която "всички фермери взимат пари, но едните трябва да доказват с фактури производството си, а другите взимат средствата без нищо".

Дарина Шишкова отговори:

"Автохтонните породи са бижуто на България. Те винаги са били локомотива на нашето земеделие. Това са слабопродуктивни животни, компенсации за което получават стопаните, защото продукцията, която произвеждат, е малко като количество. Няма как да бъдат доказани 70-120 литра мляко. Исканията на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация няма да доведат до нищо добро", обясни Шишкова.

Още от дискусията вижте във видеото. 

Имитиращите продукти ще се продават на отделен щанд

Розопроизводители се вдигнаха на протест и блокираха пътища

Птичият грип не касае човешкото здраве, успокои проф. Кантарджиев

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@