14

К ъщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител.

Справка в регистъра на публичните продажби на интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. "Г. С. Раковски“ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева.

От обявата става ясно, че с продажбата се занимава частният съдебен изпълнител Мирослав Колев, а търгът трябва да приключи на 16 ноември т. г.

Източник: БГНЕС

Или общината, или държавата да купи къщата на поета и революционер. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът на столицата обяви, че след новината за продажба на къщата на Яворов, която е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник, тя е разговаряла с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият.

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов”, убедена е Фандъкова.

Къщата от десетилетия е частна собственост. "Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко”, каза още Фандъкова.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г.

и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

Наскоро сградата претърпя спешен ремонт, за да може да се включи в инициативата "Нощ на музеите“.

Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост. Причината тя да бъде обявена за публична продан е неуредени финансови отношения.

До приключване на процедурата длъжник може да погаси задължението си по всяко едно време.

Навършват се 140 години от рождението на Пейо Яворов

По стъпките на Лора и Яворов в Рила с Мира Радева

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@