22

И зборният ден в страната започна нормално, но на места има секции, в които машините са дефектирали и се преминава изцяло на хартиено гласуване, съобщиха от ЦИК.

Към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и в тези секционни избирателни комисии се преминава на гласуване изцяло с хартиени бюлетини.

Това заяви пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, предаде БТА.

Тя обясни, че причините са различни – неразчитане на смарт карти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината, без да може да започне работа. Причините са различни, но изводът е един – с тези машини няма да се гласува, посочи Матева.

В чужбина вотът също протича нормално, отбеляза Нейкова. Имаше информация за една секция с повреда в машина, но към момента се отстраняваше тази повреда, отбеляза тя. 

По думите на Матева жалбите към 13:10 ч. са две. Сигналите са 37.

Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии, като според избирателите приканват някои от тях за машинно гласуване. Имаше един сигнал, че не е възможно избирател, който е гласувал с машина, да поправи вота си, но това не е така, посочи Матева и припомни, че когато избирател предпочете да гласува с машина, може да променя вота колкото пъти иска. 

Имаме няколко сигнала за публикуване на социологически проучвания и предварителни изборни резултати, ще се вземе съответното решение от ЦИК в следващите части на заседанието днес, добави Матева.

За параваните е имало жалба до РИК, каза тя и поясни, че оплакването е, че се използват кабини. 

За сравнение, на предходните парламентарни избори от 2 октомври 2022 г. Росица Матева съобщи тогава, че към 13:30 в ЦИК са постъпили шест жалби, като две са за нарушения в работата на СИК, другите са за агитация и социологически проучвания. На изборите миналата година тя добави още, че по това време в избирателната комисия са постъпили и 35 сигнала, като 17 са за агитация в социалните мрежи, и отбеляза, че машинното гласуване е преустановено в 23 секции.

На територията на 29-и многомандатен избирателен район - Хасково

девет са неработещите машини. Това съобщи по-рано на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Добромир Якимов. Най-голям е проблемът в община Ивайловград, където седем от устройствата за гласуване не са сработили, уточни той. Извън строя е и машина в село Долно Ботево, община Стамболово, и в Хасково.

Проблем с четири от машините - три в Ивайловград и в село Долно Ботево имаше още вчера при пробния пуск. Техниците не са успели да отстранят повредите. Сезирали сме ЦИК за наличие на форсмажорни обстоятелства и след тяхно и наше решение изборният процес продължава изцяло с хартиени бюлетини, посочи Якимов.

Той добави, че от сутринта в областния център Хасково има и две жалби за паравани, които наподобяват тъмни стаички, но те са счетени за неоснователни.

В област Стара Загора изборният ден стартира без проблеми. В избирателния район има общо 493 секционни избирателни комисии, които отвориха точно в 7 часа. Машинен вот е възможен в 326 секции. За 27-и район са осигурени и 287 400 бюлетини. Кандидатите за народни представители в 27-ми МИР – Стара Загора, са общо 234. Те ще се борят за 11 места в 49-ото Народно събрание.

Взето е решение в 10 секции в Русенско да се прекрати гласуването с машини, съобщиха от РИК-Русе. От комисията уточниха, че изчакват да се вземе такова решение за още две секции. 

В Пловдив 302 226 души могат да упражнят правото си на глас днес в извънредните парламентарни избори, като за първи път ще гласуват 1 876 избиратели. Изборният ден започна нормално. Най-много са избирателите в район „Централен“, а най-малко в „Западен“.

Във Варна изборният ден също започна спокойно. 

Малко повече от 400 000 са имащите право на глас в областта. Секциите са 653. Осигурени са 406 000 бюлетини. В 542 от секциите има машини. В областта са разположени и повече от 640 устройства за видеонаблюдение. Камерите ще работят в реално време и по време на броенето на бюлетините.

Фалстарт имаше обаче на изборите в Градец, тъй като машината за гласуване не е могла да бъде пусната.

След рестартирането на устройството, то все пак е тръгнало. Това обаче е отнело около 10 мин. „Поставих картата за избиране. Натиснах съответните бутони. Чух звук, че съм гласувал, но не излезе бюлетина, а празен бял лист“, обясни гласоподавателят. Наложи се устройството да бъде отворено. Председателят на комисията отказва да обясни какъв е проблемът, но стана ясно, че той е звъннал и е уведомил РИК. Гласувалият човек няма право да изрази своя вот втори път, защото вече е гласувал с машината, въпреки че бюлетината е била празна. 

В Пернишка област изборният ден започна спокойно. В първа секция в областния град машината за гласуване не е заработила, поради което е предприето преминаване към изцяло хартиен вот. Членове на няколко секционни избирателни комисии (СИК) тази сутрин не са се явили навреме, но е имало кворум и те са отворили в уречения час. Има случай и на секретар, който не е дошъл при отварянето на СИК, който обаче ще бъде заменен от член на същата секция.

Нормално започна изборният ден във Врачанско. Имало е проблем с една от машините за гласуване, който вече е отстранен. Има и неявил се член на 9-членна СИК, той ще бъде заменен, но секцията е отворена и работата в нея тече нормално.  

Проблем с машината в секция номер 2 във Видин. Още в събота тя е дала индикация, а проблемът е в четеца на картата. Затова в тази секция са преминали на изцяло хартиено гласуване.  

С около 10 минути се е забавил стартът на изборния ден там. Близо 83 000 имат право на глас. А секциите в областта са 235.  

Проблем с машините възникна и в кв. "Нов път". В училище "Софроний Врачански" има 8 секции, оказа се обаче, че в две от тях машините за гласуване са разменени. 

"Половин час след започване на изборния ден дойде колегата от другата секция и каза, че машините са разменени. обадихме се на РИК. Написахме протокол. Машините няма да се сменят", обясни председателят на секция номер 80 Милен Стоянов, цитиран от NOVA.

След установяване на размяната на една от сбърканите машини е имало два гласа. При описването на протоколите ще бъде приложен протоколът за размяна на машините, обясни Стоянов. Tой е сигурен, че грешката е направена още в събота, при инсталирането на машините в секцията.

В Сливен охраната на изборните помещения през изминалия ден протече нормално. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Служители на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен, са пряко ангажирани с охраната на изборните места. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност. Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас.

Към изцяло хартиено гласуване преминава секционна избирателна комисия (СИК) № 081700004 в Община Каварна заради повредено специализирано устройство за машинно гласуване, гласи решение в сайта на Районна избирателна комисия (РИК) - Добрич.

"СИК се намира в самия общински център", уточни председателят на РИК Цонка Велкова. Решението е взето, след като техник на „Сиела Норма“ АД е констатирал, че проблемът не може да бъде отстранен, и е съгласувано с Централната избирателна комисия.

Пет машини за гласуване в 15-ти МИР – Плевен не работят. Това съобщи Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен.

Три от машините, дали дефекти, са в община Червен бряг, по една има в Пордим и Левски, уточни той. В тези секции гласуването продължава само с хартиени бюлетини. Не е имало прекъсване на изборния процес.

По думите на Димитров към момента няма сигнали за нарушение на изборния процес в област Плевен. 

Общо сформираните секции на територията на Плевенска област за днешните избори за 49-то Народно събрание са 395.

Избирателната активност към 11.00 часа в 15-ти МИР – Плевен е 8.78 процента.

В Добрич с решения на Районната избирателна комисия (РИК), съгласувани с Централната избирателна комисия, секции № 081500060 и 081500066 в община Добричка и секция № 082700004 в областния център преминават към гласуване само с хартиени бюлетини, гласят съобщения в сайта на РИК.

Причините са повреди на специализираните устройства за машинно гласуване, за които техник на „Сиела Норма“ АД е констатирал, че не могат да бъдат отстранени. 

По-рано, отново поради проблем с една от машините, към гласуване само на хартия премина и секционна избирателна комисия (СИК) № 081700004 в град Каварна.

Общо секциите в изборния район са 378.

15 000 полицаи ще охраняват изборите в днешния ден. До момента в МВР са приети 596 сигнала за нарушения във връзка с изборите и са образувани 130 наказателни производства, свързани с изборните права на гражданите. 

От МВР допълват, че е създадена и специална организация в изборния ден за реакция при евентуално подадени сигнали по имейл за поставени в взривни устройства в избирателни секции, които се намират в училища.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 14 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 8 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично