40

„Капитализмът е завоювал отново някакво пространство, но той все още не може да разреши проблемите на най-голямата част от човечеството, следователно трябва да продължим да търсим разрешения и социализмът, ако е добре устроен и практикуван, може да бъде едно от разрешенията.”

Това заяви д-р Алейда Гевара Марч, дъщеря на революционера Ернесто „Че” Гевара, която днес гостува в българския парламент.

Че Гевара - чудовище за едни и герой за други

Че Гевара, Сталин и още „на гости“ в Старо Железаре

Тя за трети път е у нас по покана на Асоциацията за приятелство между България и Куба.

Гевара обяви, че до „сетните си сили” ще вярва в комунистическите идеали на баща си, на който България е отдала една от най-големите почести в живота му.

Алейда е родена през 1960 и е дъщеря на Че от втория му брак – този с кубинската партизанка Алейда Марч. Наследява оригиналната професия на баща си – става лекар и се съсредоточава в детските болести.

„Радват ме тениските с неговия образ. Още повече ме радва, че те знаят кой и какъв е този човек”, заяви Гевара за често срещаните продукти с лика на баща й. Интересното е, че легендарната снимка „Партизанинът-герой”, която най-често се репродуцира като портрет на Че, е заснета именно в годината на раждане на днешната докторка – 1960.

Година по-рано аржентинският марксист е основно действащо лице в Кубинската революция, довела до режима на комунистическата партия в страната, продължаващ и до днес.

"Той нямаше да се разочарова от всичко, което се е случило до тук. Щеше да продължи да работи за доброто на всички хора и да търси решения на проблемите, които се изправят пред всички нас", смята дъщерята на Че, която също е марксист и член на Кубинската комунистическа партия.

Тя няма навършени 7 години, когато баща й е заловен и убит при опит да организира подобно на кубинското народно въстание в Боливия.

В живота си обаче следва живота му, както го разбира, и работи като лекар и филантроп в много нуждаещи се държави. В Куба е основала няколко детски центъра за подрастващи с различни проблеми.

Алейда Гевара изтъкна, че една от най-големите почести към легендарния й баща му е оказана от една българска работническа бригада от наша фабрика по време на социализма.

Алейда Гевара
Алейда Гевара Източник: Gettyimages

„Тази бригада всеки месец работеше за още един човек от своя състав, който се наричаше Че Гевара. Отчиташе се и заплата на този човек и тази заплата се внасяше за солидарност с Куба. Мисля, че това е една от най-важните почести, която баща ми е получил", категорична бе тя.

Гевара твърди, че „борбената” й кръв е равно наследство от баща й и майка й.

По-старата Алейда се запознава с Че като участник в партизанските борби и е жива до днес. Написала е две книги за съпруга си. Двамата имат 4 деца.

„Тя е съвсем обикновен човек от народа, но е много смела. Ако аз се чувствам специална, не е защото съм дъщеря на един толкова известен човек, а защото съм дъщеря на двама души, които много силно се обичаха", разказва Алейда Гевара.

До 1959 Че е женен за перуанската комунистка Хилда Гадеа, от която е първата му дъщеря – Хилда. Второто му дете е Алейда.

Тя се чувства свързана с България и чувства много сходства между страната ни и Куба.

"Когато идвам тук в България, единственото, което ме отделя от българите е езика. Във всичко друго сме напълно сходни", смята тя, макар и България да отхвърли властващия в Куба социализъм преди почти 30 години.

„Капитализмът е завоювал отново някакво пространство, но той все още не може да разреши проблемите на най-голямата част от човечеството, следователно трябва да продължим да търсим разрешения и социализмът, ако е добре устроен и практикуван, може да бъде едно от разрешенията”, смята дъщерята на Че Гевара.

Денят на нейната визита в нашия парламент съвпадна с оставката на неговия ръководител - досегашният председател Димитър Главчев. Малката революция в пленарната зала обаче се изчерпа със замяната му с неговата колежа от ГЕРБ Цвета Караянчева. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@