41

Е вропа изчерпва запасите от риба, с които разполага до края на годината. Това се твърди в доклад на ООН, според който oколо 33% от световните запаси на риба са обект на свръхулов.

Същевременно годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята. Докладът посочва, че от днес Европа ще разчита изцяло на чужд внос, защото е изчерпала запасите си за годината. 

Екип на NOVA провери каква е ситуацията по българското Черноморие. 

"Като цяло няма много риба в Черно море. Не мога да си обясня защо. Нашето море е много бедно", каза Никола, бургаски рибар.

Представители на рибарското сдружение в Царево и на фирмите, които се занимават с преработване на риба обаче твърдят съвсем друго:

"Не мога да се съглася с доклада. В Европа се лови промишлено, докато у нас е любителски. Риба има, рибари няма", каза Йордан Каракашев.

"При нас лошото е, че рибата е преходна. Тя минава и заминава. Абсолютно нормално е уловът да е слаб. Водата е страшно топла и уникално бистра. От дълги години наред не е била такава. Страхотна вода", коментира още той.

Въпреки че част от европейските рибни запаси са се стабилизирали - поради действия, предприети от ЕС в областта на рибарството, нивото на самостоятелно задоволяване с риба в ЕС е все още твърде ниско и свръхуловът продължава.

Според Европейската комисия 41% от рибните запаси в Атлантическия океан са подложени на прекомерен улов. Тази цифра се увеличава до 88% в Средиземно море. Свръхуловът засяга и рибните запаси в развиващите се страни, които зависят в голяма степен от този ценен ресурс, се казва още в доклада на ООН. 

Вижте още:

Днес човечеството прекрачи прага към екологична катастрофа

Две трети от дивите животни може да са изчезнали до 4 години

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@