18

С игнали за дискриминация в айтоско училище са подали, в рубриката „Моята новина“ по NOVA, родители на деца от 1-ви до 4-ти клас , тъй като децата плаюали различна цена за обяда в училищния стол. Според сигналите, от тази седмица

децата с адресна регистрация град Айтос трябва да плащат за купон за храна, а за учениците от селата – храната е безплатна.

В Средно училище Никола Вапцаров в Айтос до края на миналата седмица родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас, които се хранят в училищния стол плащали по 1 лев за купон. В петък разбрали, че цената се променя на 2,04 лв., а заедно с нея има и други промени. Обядът става платен за децата с адресна регистрация в Айтос  и остава безплатен за тези от околните селища.

За мен е несправедливо едните деца да плащат 2 лв., а другите да се хранят безплатно.

А това се случва от този понеделник, т.е. от днес, досега всички деца се хранеха срещу 1 лев на ден. Не е въпросът дали ще е 1 или 2 лв. Просто ме притеснява защо едното дете ще плаща 2 лв, а другото ще се храни безплатно“, разказва баща на ученик в училището.

„Това е някакво решение, което са взели. Повечето хора са против това нещо. Хората, които са тук от града, горе – долу са със същите заплати, които получават и другите“, казва майката Мария Костадинова.

От ръководството на учебното заведение твърдят, че няма нищо нередно.

Оказва се, че от 1 февруари училището им нов директор, след като предшественика му е бил наказан от образователния инспекторат в Бургас заради нарушения свързани с храната на най-малките ученици.

„В чл. 53 от Закона за предучилищното и училищното образование е записано,че за средищните училища, за пътуващите ученици осигуряват целодневно организация на учебния ден, обедно хранене и транспорт“, обясни директорът на училището Ирина Вътева.

От Образователния инспекторат в Бургас разясниха, че с постановление на Министерски съвет всяка година за децата от селата се отпускат по 629 лв. на година на пътуващ ученик за безплатен транспорт, храна и възпитател. Средства, които са целеви.

Всъщност, предишното ръководство е направило нарушение,

защото и децата от града, и тези от околностите са плащали за купоните една и съща цена – 1 лев.

Констатирано е пренасочване на средства от тези за издръжката на пътуващите деца към тези с адресна регистрация в Айтос и затова цената на обяда е била с 1 лев за всички, вместо сегашните 2,04 лв. Сега след реакцията на родителите,  ръководството на училището се ангажира да търси вариант за по-евтин обяд за всички децата, обещава директорката.

„Аз съм убедена, че ще намерим решение за поевтиняване на обедното хранене и на учениците от Айтос, които са на целодневна организация. Ако не и то да бъде безплатно поне за тази учебна година”, казва Ирина Вътева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@