11

Д епутатите подновиха заседанието си днес и избраха Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание (НС).

Желязков бе предложен от ГЕРБ-СДС.

Другото предложение за председател на НС - Петър Петров, дойде от парламентарната група на "Възраждане". 

Желязков бе избран за председател със 136 гласа „за“, 0 - против и 94 - въздържали се.

Другата номинация за председател на парламента – Петър Петров, бе отхвърлена с 36 гласа "за", 59 бяха против и 139 се въздържаха. 

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: БТА

Парламентарната традиция в такива моменти изисква да се кажат думи с тържествен характер, аз обаче мисля,

че не е моментът за патос, не е моментът и за тържество, заяви от трибуната председателят на 49-ото Народно събрание (НС) Росен Желязков след избора му начело на институцията, предаде БТА.

Всички ние осъзнаваме отговорността и тази отговорност са очакванията на обществото за сигурност,

справедливост, за стабилност, посочи той. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция, отбеляза Желязков.

Той благодари за подкрепата и специално на Никола Минчев и Вежди Рашидов, че са водили 47-ото и 48-ото Народно събрание

с достойнство и мъдрост. Искам да благодаря на всеки един от вас като на мои колеги, каза Желязков. Специално искам да благодаря на председателя Минчев и на председателя Рашидов за това, че водиха 47-ото и 48-ото НС с достойнство и мъдрост, посочи той.

След речта, продължила само минута и половина, Росен Желязков пое ръководството на заседанието от най-възрастния присъстващ народен представител Вежди Рашидов. Преди това, след като обяви избора на Росен Желязков, Рашидов го описа като един изключителен юрист, умен, подреден и работлив човек.

ЕТО КАК ПРЕМИНА И ДЕБАТЪТ ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Със спорове има ли формирана нова коалиция, нарушава ли се Конституцията с предложението за ротация на председателското място на парламента на три месеца и с въпроси дали ще бъде предложен и приет нов държавен бюджет премина дебатът за избор на председател на 49-ия парламент.

В началото на днешния ден Десислава Атанасова отново обяви, че ГЕРБ-СДС издига Росен Желязков.

Тя припомни, че номинацията му е обсъдена между първите две коалиции в парламента ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ). Тя заяви още, че ако животът на 49-ото Народно събрание (НС) е по-дълъг от три месеца, има съгласие за ротация между първите две коалиции за председателското място на парламента и на председателя на Комисията по правни въпроси на три месеца. Атанасова подчерта, че разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са за бъдеща законодателна програма, която да бъде предложена на останалите парламентарни групи.

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Георги Димитров

Искра Михайлова от „Възраждане“ представи кандидатурата на Петър Петров с думите, че става въпрос за политическа посока.

Даваме шанс на колегите от ПП-ДБ да не направите огромна грешка и да не предадете избирателите, каза тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите няма да подкрепят Росен Желязков.

Тя запита защо е решено ротацията на председателското място да е точно на три месеца и с какво е обвързан този срок.

„Честито на Никола Минчев, ще бъде председател през лятната ваканция“,

заяви Нинова. И изтъкна, че предложението е „пореден удар“ върху авторитета на Народното събрание.

Знаем, че е сложно, но тази сложност не означава заобикаляне на Конституцията, настоя Нинова.

Тя каза, че когато БСП са подкрепили кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на предходния парламент, върху социалистите е излята „тонове помия“. По повод подкрепа на ПП-ДБ за Росен Желязков, Нинова цитира думи на техни депутати: „Един представител на ПП-ДБ, който напусна групата на БСП и сега е депутат при вас, каза: „По-скоро ще ми изсъхне ръката отколкото да гласувам за ГЕРБ“. Тя посочи думи и на представител на ГЕРБ, който казал, по думите ѝ, по-скоро бих си изрязал ръката, отколкото да подкрепим ПП.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: Георги Димитров

„Какво е това, уважаеми колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка“, допълни Нинова.

По-важното от тази уйдурма е законодателната програма, продължи още лидерът на БСП с изказването си. Тя смята, че въпросът не е чия ще е тази програма, но кой застава зад нея и защо се предлага тя без бюджет.

Асен Василев от ПП-ДБ заяви, че „Възраждане“ имат идея за развитие на страната, която не се споделя от неговата формация.  

По вашите събирания се виждат повече руски знамена и по-малко български. Вие искате не европейско развитие на България, не да сме част от Европейския съюз, да сме част от Шенген и еврозоната, събирате подписи за референдуми против това, каза той. Това, за което се борите, означава в България да се установи режим на управление като този в Русия, коментира Василев.

Радостин Василев и Асен Василев
Радостин Василев и Асен Василев Източник: Георги Димитров

На критиките на Нинова той отговори, че се прави опит да се свърши полезна работа с избора на председател и с приемането на законодателна програма.

Тези закони, ако бъдат приети, даже и този парламент да не излъчи правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред и в икономически, и в политически план, каза още Василев.

Ако бъде внесен бюджет, ние ще гласуваме за неговото скоростно разглеждане, посочи също той в отговор на Нинова.

Ние имаме решение на националните ръководства, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първия мандат или с негово участие, подчерта Василев.

Драгомир Стойнев от „БСП за България“ отбеляза, че големият въпрос е в следващите три месеца кой ще управлява страната. Той попита дали има договорка с президента той да бъде част от „тази завера“.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: Георги Димитров

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори на Василев, като подчерта, че референдумът е бил за подкрепа на българския лев. Той посъветва ПП-ДБ да се притесняват за своите избиратели. Подменяте техния вот и превръщате техните избраници, вас самите,  в патерица на ГЕРБ, заяви още Костадинов.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ каза, че неговата формация не си „врътка“ на ротационен принцип мнението и ще гласуват както и предишния път миналата седмица, когато подкрепиха Росен Желязков, защото, по думите му, така изисква парламентарната етика.

Тошко Йорданов
Тошко Йорданов Източник: Георги Димитров

Като правило на най-голямата парламентарна група се полага да предложи председател на парламента, докато се оформи мнозинство в НС, което да подреди структурата, управлението в парламента и в изпълнителната власт, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му е естествено Движението, при оформилото се мнозинство, от което не е част, да е в опозиция.

В Конституцията не е записано, но не пречи в правилника на Народното събрание да бъдат регламентирани тримесечни председатели, тримесечен парламент, продължи председателят на ДПС.

Това, което чуваме от тази трибуна, можем да определим по тийнейджърски - ГЕРБ плюс „Промяната“ е равно на подмяна,

посочи още Карадайъ. Мисля, добави той, че това мнозинство е съвсем естествено, ако погледнем, битието им е еднакво, защото един и същи създател ги създава по един и същи модел - чрез лъжа, в нарушение на законите на страната, за да рушат демокрацията, държавността и в крайна сметка държавата, коментира председателят на ДПС. И всичко това зад мантрата на върховенството на закона и промяна на модела, допълни Карадайъ.

Целта е да продължават модела на създателя си и за три месеца да се приключи държавата, държавността, демокрацията.

Съдебната реформа не е вашият модел „стани да седна“, а законопроектът на ДПС за промяна на Конституцията, обърна се Карадайъ към Даниел Лорер (ПП-ДБ), който преди това го репликира.

Явор Божанков
Явор Божанков Източник: Георги Димитров

В дебата за избор на председател на Народното събрание бившите съпартийци Явор Божанков и Георги Свиленски си размениха реплика за избор на морал.

От ПП-ДБ и ДПС спориха и за съдебната реформа. Водещият заседанието Вежди Рашидов призова депутатите да не губят време и да пристъпят към избора. 

Избор на председател на 49-ото НС
Избор на председател на 49-ото НС Източник: Георги Димитров

Припомняме, че вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за обща законодателна програма

на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. Ако законодателният орган работи повече от три месеца, те са се договорили изборът на председател на НС и на правната комисия да е на ротационен принцип между двете най-големи политически сили. 

А преди великденските празници, на 12 април, новоизбраният парламент се събра на първо заседание,

но тогава народните представители не успяха да си изберат председател. При първата процедура никой от кандидатите – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“, не получи необходимия брой гласове, за да застане на поста. Затова първото заседание беше прекъснато и на следващия ден подновено, но само за минути. Така изборът на председател на НС остана за след Великден.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петя и Дилян от „Един за друг“: Изложихме се най-много във Вилата на любовта

Петя и Дилян от „Един за друг“: Изложихме се най-много във Вилата на любовта

Любопитно Преди 27 минути

Двойката от Сливница напуснаха най-романтичното риалити в ефира

<p>&quot;Чехия е мишена и е възприемана от Русия като вражеска страна&quot;</p>

Заради предполагаеми кибератаки на руски хакери: Прага и Берлин протестират пред Москва

Свят Преди 29 минути

Същевременно Германия привика посланика си в Русия

Израел установи контрол върху пропускателния пункт "Рафах"

Израел установи контрол върху пропускателния пункт "Рафах"

Свят Преди 1 час

Говорител на граничните власти на Газа заяви, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен

<p>Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика&nbsp; (ВИДЕО)</p>

Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика

България Преди 1 час

От няколко дни новата организация по булевардите „Витоша”, „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен” поражда дискусии и спорове

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Свят Преди 2 часа

Демонстранти протестират в страната срещу закона за "чуждестранните агенти"

"Хизбула" с нова атака срещу Израел, има жертви

"Хизбула" с нова атака срещу Израел, има жертви

Свят Преди 2 часа

Израел и ливанската групировка, която натрупа огромен арсенал от 2006 г. насам, си разменят ежедневни удари

Светли вторник е днес, кого почитаме

Светли вторник е днес, кого почитаме

Любопитно Преди 2 часа

Той е третият ден на Великден - вторник от Светлата седмица, която цялата е посветена на Христовото Възкресение

<p>Макрон отправи покана към Си Цзинпин, ето каква (СНИМКИ)&nbsp;&nbsp;</p>

Макрон кани Си Цзинпин на планинска разходка в Пиренеите

Свят Преди 3 часа

Си беше посрещнат тържествено в Париж и проведе разговори с Макрон и с председателката на ЕК

ГЕРБ регистрира листата за 25 МИР: Борисов е водач, Фандъкова – втора

ГЕРБ регистрира листата за 25 МИР: Борисов е водач, Фандъкова – втора

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

Днес предстои представители на ГЕРБ-София да регистрират листите на партията и за 23 и 24 МИР

Владимир Путин встъпва в петия си президентски мандат

Владимир Путин встъпва в петия си президентски мандат

Свят Преди 3 часа

Путин, който е на 71 години, беше преизбран на поста на избори през март

Избори 2 в 1: Изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК

Избори 2 в 1: Изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

До днес инициативен комитет, регистриран за участие в изборите за членове на ЕП, може да подаде заявление до ЦИК да бъде заличена регистрацията му

BYD Atto

Китайските марки искат двойно по-високи цени за колите си в Европа

Технологии Преди 4 часа

BYD продава свои модели с до 174% по-високи цени в Европа спрямо Китай

Когато автомобилът спре да „дърпа”, причините

Когато автомобилът спре да „дърпа”, причините

Технологии Преди 4 часа

Ограничаването на мощността на двигателя си има логично обяснение, даваме го

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Любопитно Преди 4 часа

Интуитивното хранене не е просто режим за отслабване, а по-скоро начин на живот

<p>Откритията и трагичният край на Мария Кюри</p>

Животът и наследството на Мария Кюри

Любопитно Преди 4 часа

Какво не знаем за едно от най-значимите имена в науката