0

Д а се разхождаш виртуално из най-различни културно-исторически забележителности из България. И не само. Да имаш възможността да посетиш какви ли не съществуващи обекти в миналото, настоящето или бъдещето - замъци, хотели, да си участник във възстановка на събития и да се докоснеш дори до недостъпни дестинации като... Луната. Звучи футуристично, но всъщност е напълно възможно!

В това вярват трима 25-годишни студенти с експертиза по информационни технологии, технологични иновации, предприемачество, комуникации, мултимедия и разработване и дизайн на игри. Те участват със своя продукт - 3Д сцена, в която потребителите могат да се разхождат с помощта на устройство за виртуална реалност (VR headset) и да се потапят по интерактивен начин в дигиталното пространство, в 10-ото юбилейно издание на Innovation Academy - най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори.

Проектът е посветен на развититието на предприемачески умения на студенти и финансирането на техните първи бизнес идеи. 

Какво представлява проектът им?

Пилотният проект на Фондация „Виртуални разходки“ e виртуална интерактивна разходка с екскурзовод на възрожденската къща Клианти в Стария град на Пловдив и е осъществен в партньорство с Община Пловдив и Общинският институт „Старинен Пловдив“.

3Д сцените планираме да се купуват чрез дигитален билет, с който клиентите ще имат достъп до виртуалното изживяване, като ще предлагаме и ексклузивно създаване на индивидуални поръчки за VR изживяване“, разказват те.

А кои са младите умове?

Светлана Чепилска – бакалавър по „Информационни системи“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в момента учи в магистърската програма „Предприемачество и иновации в информационните технологии“ в Софийски университет. Работи като разработчик на бизнес решения и визуализация на данни. Интересуват я екстремните спортове, образованието на младите и употребата на новаторски подходи за решаване на проблемите в обществото.

Илия Хайтов – бакалавър по „Комуникация, Мултимедия и Дизайн“ от Университета по приложни науки Ханзе в Холандия, в момента учи в магистърската програма „Предприемачество и иновации в информационните технологии“ в Софийски университет. Работи като разработчик на приложения тип игри. Обича да комуникира с хора, да приключенства и да разработва проекти с технологии като VR и AR за подобряване ежедневието на хората.

Васил Кичев – бакалавър по „Комуникация, Мултимедия и Дизайн“ от Университета по приложни науки Ханзе в Холандия. Началник на бизнес разработката в международната фирма за видео игри DX Gameworks. В миналото е работил по подобни интерактивни проекти за музеи и общини с холандската фондация „Indietopia“. Интересува се от дигитализиране на културата, опазването на природата и философия.

Как се е зародила идеята?

"Идеята се зароди съвсем случайно, докато се разхождахме из една известна туристическа дестинация - Перперикон. Пристигнахме на мястото час преди да затвори и не успяхме да си вземем екскурзовод, нито да получим детайлна информация за обекта. Останахме разочаровани, защото много от информационните табели бяха счупени. Запитахме се дали ние не можем да дигитализираме забележителностите по начин, който да улесни туристите при посещението им, а именно като създадем виртуални игрови разходки на забележителности с интересно поднесена информация, възможност сам да определяш с какво темпо да се движиш и с интерактивни елементи, които да държат вниманието ти докрай."

Защо вярват, че в продукта им има смисъл?

Едно от основните предимства на виртуалните разходки тип игра е, че те допринасят за туристическото преживяване като позволяват на потребителите дигитално да докоснат историята на мястото и им представят информация чрез интеракции и вграден разказвач.

Допълнително, проектът дава възможност на хора с увреждания да посещават историческите обекти чрез телефона или компютъра им, правейки ги по-лесно достъпни за всички. Реализирането на проекта допринася и до привличането на по-широк диапазон туристи – младежи, както и чуждестранни посетители.
Виртуалните разходки представляват и ефективен образователен инструмент. Те могат да бъдат и отличен ресурс за ученици и студенти, тъй като осигуряват по-завладяващ начин за запознаване с историята, бита и културното наследство.

Също така осигурява достъп до обектите – недвижими културни ценности, при обявена епидемиологична обстановка като пандемията от коронавирус.


И какви са очакванията им след реализацията – как ще променят средата?

Фондация „Виртуални разходки“ активно се занимава с търсене на проекти, свързани с история и култура в България и чужбина. Надяваме се да бъдем началото на едно обмислено и продължаващо модернизиране в туристическия сектор, а защо не и в образователния - една от неизпълнените ни мечти е да пресъздаваме исторически събития в училищните стаи.
Искаме да привлечем по-голям брой туристи, за да стимулираме българския бизнес, но и да провокираме патриотизма у нашите съграждани, тъй като България има вековна история и много велики личности и събития, които за съжаление са забравени.

Повече за Innovation Academy:

Основната цел на Академия за иновации е да се превърне в изнесен център за споделено знание между университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига. Исторически, проектът стартира през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2023 г. ще се проведе в национален мащаб, в партньорство с повече от 14 университетa и обучителни центрове. С подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България.

В проекта са обучени над 4680 участници и повече от 737 екипа до момента, от които са стартирани и преминали над 15% предприемачески идеи.

Сред лекторите на събитието са били международни гости като Чарлз Ландри, авторът на концепцията за креативен град, Антони Христов, бивш арт директор в Pixar, Линзди Шилваши, Innovation Space Manager в Google и много други.

Ако имате страхотна идея, можете да се регистрирате тук: https://innovationacademy.bg/bg/

И още допълнителни материали за студентите - инструкция за работа с ментор, инструкция за изработка на pitch deck, инструкция за валидация на идея и др., можете да видите ТУК.
 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израелски въздушен удар в Рафах, има жертви, сред които и деца

Израелски въздушен удар в Рафах, има жертви, сред които и деца

Свят Преди 11 минути

Град Рафах, който се намира на границата с Египет, в момента е убежище на повече от половината от населението на Газа

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Свят Преди 1 час

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 3 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 3 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 4 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 4 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 5 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 6 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 6 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 7 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 7 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 7 часа

Причината за инцидента е отнето предимство