250

П резидентът за пореден път доказа, че той е разединител, а не е обединител на нацията, както му е вменено като функция от българската Конституция, заяви днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той коментира обръщението към нацията на президента, в което Радев заяви, че „основите на българската демокрация са критично застрашени“.

„За всички е ясно, че той е президент на БСП. За всички е ясно, че има координирани действия между БСП, Корнелия Нинова и Румен Радев. Това обаче не помага за решаване на проблемите на българските граждани“, каза Цветанов. Според него именно разделението на властите е силата на демокрацията и между тях трябва да има институционално уважение и възможност за съвместна работа. „Когато обаче ти си възприел този реваншистки и егоцентристки подход, това е вредно за демокрацията“, допълни Цветанов.

Той упрекна президента, че за близо 2-годишния си мандат не е правил обръщения от трибуната на българския парламент. „Този ли човек ще говори за прозрачност, за демократичност?“, попита Цветанов.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента призова за дебат по всички теми, но без конфронтация.

 

Радев: Основите на българската демокрация са критично застрашени

"Кое от това, което казах, не е истина. Нека отговорят на този въпрос", коментира Румен Радев пред български журналисти в Париж, попитан за коментара на Цветан Цветанов. Радев е във френската столица във връзка с отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

"Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило преди 1989 г. Силата на демокрацията е, че всеки може сам да определя пътя си, но когато цялата историческа истина не е изяснена, то ние трудно можем да формираме мнението си на базата на обективната реалност. В началото на прехода ни бе отнета именно тази истина и ако това не се беше случило – днес щяхме да сме много по-демократични, толерантни и нямаше да се наслагва непрекъснато напрежение сред обществото", заяви Цветан Цветанов по време на откриването на научната конференция „Проекции на комунистическия  тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“.

„С идването на демокрацията всички български граждани искаха досиетата на ДС да бъдат предадени на специално създадената комисия по онова време. За съжаление, нямаше политическа воля за това и немалка част от архивите дори бяха унищожени“, посочи той. и обясни, че с идването на ГЕРБ и Бойко Борисов на власт дефицитът на политическа воля е бил заличен и през 2010 г. над 1 млн. архивни единици от архива на бившата ДС са били предадени на Комисията по досиетата.

Цветанов коментира, че днес младото поколение възприема всички блага на демокрацията като даденост и не знае какво са преживели всички репресирани от комунистическия режим. „Правителството на Бойко Борисов имаше политическата воля да вкара историята на комунизма в учебниците и тя вече попада в учебния план за 10-класниците. Това е една положителна стъпка към информирането на младите за режима по онова време и за съхраняването на историческата памет“, уточни зам.-председателят на ГЕРБ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@