58

Д ържавата ще бори застаряването. До края на годината властта се заема да поощрява младите да раждат.

Целта на правителството е до края на 2018 г. у нас да се родят 65 500 бебета - или поне за толкова ще стигнат парите в хазната.

2100 от тях - да са близнаци, се казва в репортаж на NOVA.

Друга цел на държавата е да намалеят бащите, които не признават децата си. И 20 хиляди души да се обявят, че имат български произход, въпреки че живеят в чужбина.

Докато правителството разпределя парите, за да мотивира новите раждания, Националната статистика подготвя новото преброяване - през 2021 г.

Според последните данни, населението у нас намалява средно с 40 - 50 хиляди души на година. 

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски съобщи на пресконференция, че се подготвя нов Закон за преброяването във връзка с предстоящото осемнадесето преброяване на населението през 2021 г.

Заместник-председателят на НСИ Диана Янчева изрази надежда проектозаконът да бъде приет от НС през първото полугодие на 2019 г. 

От днес на страницата на НСИ и сайта за обществени консултации ще бъде оповестен Консултационен документ с въпроси, който ще бъде публикуван на 9.07.2018 г. на www.strategy.bg и на сайта на НСИ на адрес: http://www.nsi.bg/bg/node/16367/

След края на консултациите ще се направи доклад, който ще е готов около 28 август. Предстоят регионални срещи в Пловдив - 13 юли и във Велико Търново на 23 юли, а на 27 юли в София. Предвидени са и консултации в министерства и ведомства на 26 юли.

Целта е да се достигне до повече заинтересовани и бъдещи участници в преброяването и да се обобщи тяхното мнение. След това ще има втори етап от консултации по ведомства, като около 7 септември ще има изготвен законопроект, който също ще бъде качен на сайта за обществени консултации. Идеята е към края на октомври да бъдат приключени всички консултационни етапи и проектозаконът да бъде внесен чрез ресорния вицепремиер Томислав Дончев на заседание на МС, който да го утвърди, за да влезе в законодателната програма на НС през първото полугодие на 2019 г., обясниха от НСИ.

Това ще е последното класическо преброяване 

Ако надделее мнението, че трябва да е електронно или да е комбиниран методът, ще ни е нужно време, за да се обяви обществена поръчка и да се изработи информационна система, чрез която да се събира информация и после тя да се обработва и да се достигне до крайни резултати, коментира председателят на НСИ. 

От НСИ са оптимистите, че този път доста повече хора ще се преброят електронно. През 2011 г., когато беше последното преброяване, по електронен път се включи 42 на сто на населението. Тогава около 45 на сто от домакинствата имаха достъп до интернет, напомниха от НСИ. 

Към 31 декември 2017 г. около 68 на сто от населението вече има достъп до интернет. Смятаме, че с напредването на технологиите и навлизането на интернет във всеки дом, доста повече от тези 41 - 42 на сто ще се преброят електронно, уточни председателят на НСИ.

На коя дата ще е преброяването

Предлагат се три варианта за периода за новото преброяване: януари - февруари, май - юни, ноември - декември. От НСИ изтъкнаха плюсовете и минусите на така предложените възможности. През 2021 г. предстоят парламентарни избори през пролетта и президентски през есента, напомнят от националната статистика и изтъкват, че основите помощници на НСИ при преброяването са общините и областните управи, а те са пряко ангажирани с изборите. По тази причина от НСИ не искат, когато са изборите, да има преброяване.

Януари - февруари е добър период, защото населението по-малко пътува, но пък има лоши метеорологични условия. Май ще бъде време след избори и общините няма да са ангажирани с дейности по тях, но тогава има много почивни дни и населението е доста мобилно, анализират от НСИ.

Ноември, след президентските избори, страстите ще са утихнали и няма да има ангажираност от общините, но тогава евентуално ще има лоши метеорологични условия, но населението няма да пътува особено много. От НСИ посочиха, че са отворени към различни предложения.

Обсъждани ще бъдат нови признаци за преброителната карта 

Тепърва ще се обсъжда дали и какви нови признаци ще бъдат заложени в преброителната карта и кои да отпаднат, защото са загубили актуалност.

Рано е да се говори колко варианта пол ще има заложени в преброяването. В регламента са определени два пола - мъжки и женски, напомниха от НСИ. 

От НСИ не се опасяват, че новите регламенти за защита на личните данни ще попречат на преброяването, защото статистиката има дерогации по няколко члена от ресорния регламент.

От НСИ не изключват отново да се появят "експерти" при анализа си на това дали и това преброяване да има въпроси за вероизповедание, етнос и майчин език, коментираха от институцията.

По Закона за статистиката тези въпроси се поставят доброволно, но отговорите на тях са единствен източник на такава информация за страната, коментират от НСИ. 
По тази причина от НСИ се надяват, че следващите три години ще успеят да убедят хората да не се притесняват, че подаването на такава информация би ги застрашила в личен или друг план.

Бюджет на преброяването 

Ръководството на НСИ не се ангажира за това колко ще струва преброяването, но напомни, че при класическото - около 45 000 души са ангажирани - и това влияе върху бюджета на преброяването. 

При ново преброяване от НСИ ще извършват допълнителни дейности, изтъкна председателят на НСИ, които леко биха оскъпили преброяването. Става дума за събиране на информация при предварителното обхождане на преброителните райони, при която ще се прави инвентаризация за жилищния фонд, която ще е основа за изграждането на адресен регистър.

Очаква се той да бъде географиран. 

За да се провери качеството на преброяването, ще трябва да се правят допълнително контролни преброявания, с които да са се установят къде и колко са грешките в регистрацията и обхвата на населението. 

Разходи ще има и по изготвяне на специализиран софтуер и информационна система за събирането и впоследствие предоставянето на тази информация. От НСИ напомниха, че предишното преброяване е струвало около 27,5 млн. лева.

Шест месеца преди същинското преброяване ще има предварително, на което ще бъде тестван инструментариумът му.

Докато българите заминават, македонци стават българи и остават

Защо 1,2 милион жилища у нас пустеят, а младите семейства не могат да си купят собствен дом

Всеки трети българин живее в риск от бедност

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 19 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 15 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 15 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 15 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 15 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат