27

О ОН има за цел да премахне бедността от света до 2030 г. и да гарантира устойчиво развитие на икономиката. Според Малкълм Джонсън, зам.-секретар на Международния съюз за телекомуникации, който е в София за Webit, единственият начин за постигане на тези цели е чрез широкото използване на информационните и комуникационни технологии.

Хората на 25 г. никога няма да имат сигурна работа

По улиците тръгна първият автобус без шофьор

Комунизмът - най-вероятното бъдеще

Ако погледнем към всички поставени цели, можем да видим, че ще се нуждаем от много технологии, като умно управление на отпадъците, енергията, водата, радари, които да регулират движението в градовете, автомобили с автопилоти и много други.

Единственият начин да намалим консумацията на енергия е да използваме умни мрежи. За да намалим употребата на вода, отново технологията е от ключово значение. Живеем в свят с ограничени ресурси. Особено по отношение на водните ресурси трябва да действаме бързо и ефективно. Трябва да направим така, че да ограничим използването  на прясна вода за напояване.

В същото време има много опасения спрямо новите технологии. Хората се страхуват, че устройствата с изкуствен интелект ще отнемат техните работните места и то с основание.

Но ползите от изкуствения интелект силно превъзхождат негативите. Наистина много работни места ще изчезнат с широкото навлизане на новите технологии. Но в същото време ще бъдат създадени нови работни места, по-добре платени и по-интересни.

Ето защо е от ключово значение повече хора да се обучават и да могат да работят с новите технологии, за да се възползват от възможностите, които предлага бъдещето.

България има уникалния шанс да играе роля в тази нова технологична революция. Но за целта трябват повече образовани хора и идеи, които да се реализират тук.

Робърт Уолкът, основател на KIN, коментира на Webit в София, че четвъртата технологична революция ще промени напълно света. Това ще е поредица от разрушителни иновации, които ще заменят всички сегашни модели на производство и маркетинг.

Промяната, започнала с първите персонални компютри преди няколко десетилетия ще доведе до напълно нов свят, в който неща като продажба на бройки, масово производство и много други просто няма да имат смисъл.

3D принтерите ще заменят поточните линии. Дронове ще правят доставките. До 20 години проблемът за автомобилите с автономно управление няма да бъде - дали да бъдат позволени, а дали да е разрешено на хората да шофират.

Въпросът, който трябва да си задават компаниите сега не е: „как да подобря работата си“, а: „какво мога да направя днес, което никога не е правено преди“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@