65

П од заплахата да му бъде наложена глоба от Европейската комисия от до 10% от оборота или над 10 милиарда долара, руският гигант „Газпром“ е готов да отстъпи и да освободи пазара на природен газ в Източна Европа.

Европейската комисия нанесе удар срещу „Газпром”

ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с монопол

Сега обаче е ред на засегнатите 8 държави, сред които и България, да защитят правата си пред монополиста.

Обвиненията срещу „Газпром“ са, че продава в тези страни синьото гориво на цени, по-високи от пазарните и налага ограничения на търговията с природен газ.

Под натиска на Европейската комисия руската компания се съгласи да предоговори цените и да позволи използването на газопроводите за търговия между отделните държави, отваряйки пазарите за природен газ на България, Чехия, Словакия, прибалтийските републики, Полша и Унгария.

„Газпром” също трябва да премахне и всички клаузи, които намаляват бизнес стимулите за клиентите му да препродават газ, като например изискването руската компания да получава дял от приходите от тези сделки.

Специално за България трябва да бъдат изключени от договора с „Газпром” клаузите за мониторинг, които изолират страната от доставки на газ от други източници. Също така руският монополист ще улесни изграждането на газовата връзка с Гърция и ще даде на българския оператор „Булгаргаз” контрола върху трансграничните потоци от и към българския пазар.

Освен това „Газпром” се съгласи да се откаже от правото на обезщетение от 70 млн. долара за прекратяването на проекта „Южен поток”.

България и останалите 7 държави, на чиито пазари „Газпром” има господстващо положение, ще могат да предоговорят понижение на цените на синьото гориво.

Реализацията на всички тези предложения обаче зависи от правителствата на засегнатите страни.

Европейската комисия отправи покана всички заинтересовани държави да представят позициите си до 4 май.

От Министерството на енергетиката в България посочват, че към настоящия момент все още се запознават с предложенията на „Газпром“.

Процедурата на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е Европейската комисия да приеме предложенията, направени от „Газпром“, така, както те са формулирани.

Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@