87

Б СП e "за" намаляване на партийната субсидия, но не на 1 лев, обявиха от пресцентъра на партията.

Националният съвет на социалистите прие позиция парламентарната група на "БСП за България" да не подкрепя предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на получен действителен глас.

Отчитайки и силните обществени настроения срещу партийното финансиране, Националният съвет на БСП възлага на парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии, реши пленумът на партията.

Днешният съвет започна със спор между ръководството на левицата и вътрешнопартийната опозиция, съобщава NOVA.

Доклад представи лидерът на партията Корнелия Нинова. Той беше приет, но ще трябва да бъде допълнен до Конгреса на партията на 16 юни. 

Още преди 11 часа на влизане в централата на БСП се откроиха двете точки на напрежение между социалистите. Първата беше изборът на Петър Витанов като водач на евродепутатите на левицата в европарламента. Чуха се изключително силни думи като "патологичност" и "жалки политически действия" по отношение на Корнелия Нинова.

Втората конфликтна точка се оказа циркулиращата хипотеза, че оставката лидера на БСП няма да бъде потвърдена от Конгреса. Нинова категорично отхвърли тези твърдения.

"В крайна сметка, Коцето Pаскалев го каза: "Оставка, за да остана". Избор, в който Петър Витанов, аз нямам нищо против момчето, но той е избран за ръководител на групата в Европарламента. Нали разбирате, че това е смешно и парадоксално? Този човек не знае къде е Страсбург и Брюксел, а ще води групата. Безтегловност. Тази група е група на парашутистите. Човекът за мен там е Станишев. Как си го виждате заседания на ПЕС и Петър Витанов да докладва становищата, но тази хиперактивност и патология ни води до загуби. Бойко Борисов си дава оставките, но ни би 12 пъти", коментира Георги Гергов от БСП.

"Това е продължение на тенденциозност, поредица от нелогични политически действия, които бяха наложени от Корнелия Нинова. Всичко останало е един театър, аз очаквам той да продължи и на Конгреса с емоционални изказвания. Сценарият вече е написан", смята пък Сергей Станишев.

"Какво значи да натовари това малко момче - Петьо, което не познава коридорите да води групата. Просто едно жалко, примитивно поведение на инат", смята Георги Божинов от БСП.

"Не харесвам агресивния тон и лепенето на етикети. Обръщам се към тези другари, които си позволяват да го правят. Това е грозно и демотивира партията и нейните членове", заяви лидерътна БСП в оставка Корнелия Нинова. "Решението за избор на Петър Витанов е взето с тайно гласувано от петте евродепутати. Неслучайно нямаме политическо решение кой да им бъде председател. Няма решение на Изпълнителното бюро, няма мое решение, няма мое изказване. Умишлена е политиката да не се бъркаме в работата на групата ни евродепутати. Доколкото знам събрали са се, с тайно гласуване, имало е две кандидатури на Петър Витанов и на Сергей Станишев – избрали са си Петър Витанов. Да не ми приписват и това на мен".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@