193

П арламентарната Комисия по бюджет и финанси гласува на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., които предвиждат намаление на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас, предаде БГНЕС.

Предложението за това бе съобщено изненадващо тази сутрин в кулоарите на парламента от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и веднага бе разгледано в ресорната комисия, която го подкрепи с 11 гласа "за“ и само един "против“.

Единствения глас "против“ дойде от ДПС, които се обявиха твърдо срещу намаляването на субсидията.

"Позицията на нашата парламентарна група е неизменна. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вариант няма. Третият вариант е лъжи пред обществото – членски внос и т.н.“, заяви по време на дебатите Йордан Цонев. Той определи предложението като популистко и подчерта, че заради него българската демокрация ще плати висока цена, защото партиите ще станат икономически зависими.

Въпреки че присъстваха в залата, депутатите от "БСП за България“ не участваха в гласуването, което предизвика недоволството на председателя на комисията Менда Стоянова. "Вие бламирате демокрацията“, обърна се тя към опозицията.

"Бламираме единствено вашите циркове“, отвърна й Румен Гечев, който определи бързото вкарване на законовите промени в комисията като кризисен пиар от страна на управляващите заради оценките на ЕС за страната ни. От БСП обявиха още, че ще съобщят официалната си позиция по време на обсъждането на първо четене в пленарна зала, но към тези текстове социалистите прибавят и свое предложение. „Считано от 3 юни тази година, натрупаните депозити в партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на Република България. Така, както в бюджетните организации неизразходваните средства отиват в бюджета за следващата година“, обясни Гечев.

От своя страна председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова припомни, че темата за намаляване на партийните субсидии е била поставяна в различни периоди от различни политически сили. "Този дебат сме го водили почти всяка година, когато гледаме държавния бюджет и сме изразявали становището, че субсидията е нужна, ако искаме да имаме достатъчно политически партии. Политическите партии са онази форма, чрез която се проявява демокрацията в една държава“, заяви Стоянова и подчерта, че от партията подкрепят предложението като отговор на нагнетеното обществено напрежение по темата.

"Ние се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения. Ако продължаваме да браним субсидиите си, това довежда само до негативно отношение към политически партии и то се влошава“, смята тя.

Какво се случи по-рано днес

Парламентът прие единодушно със 170 гласа "за“ промени в Закона за политическите партии. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и с него се предлагат промени, които да прецизират правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, както и да регламентират отношенията във връзка с прилагането на закона в предходни години.

Според вносителите с приемането на текстовете няма да бъдат необходими допълнителни бюджетни средства, като ще се направи икономия на бюджетни средства и субсидиите ще се фиксират в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената промяна общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв., ако този начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. субсидия.

След това се очакваше Народното събрание да разгледа внесеното днес от премиера Борисов и финансовия министър предложение на МС за корекция в държавния бюджет за 2019 г., с която субсидиите да се намалят с 1 лев на глас.

Повече за самото предложение:

Вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия за глас. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с ПГ на ГЕРБ в Народното събрание. 

Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини и ясли, посочи той. 

Новото предложение вече е внесено като законопроект в Народното събрание, каза финансовият министър Владислав Горанов. Субсидията ще бъде намалена, считано от 1 юли тази година. 

Горанов обясни, че след първи юли размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че всъщност партиите да получават по един лев на действителен глас. 
Очакванията за икономиите в бюджета за тази година възлизат между 16 и 19 млн.лв., обясни Горанов. 

"Вкарваме закон за един лев субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите, как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било", заяви Борисов. Борисов припомни как е спечелил изборите като кмет на София - без един лев субсидия, без партия и без нищо и припомни ролята на две фондации "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер" за структурирането на партия ГЕРБ по европейски модел. Той обеща с парите, които ще се спестят, да бъдат построени детски градини и ясли.

Очаквано темата предизвика бурен дебат в пленарната зала.

"Когато се разбра, че има проблем със субсидиите, само прокуратурата реагира адекватно”, започна първи Крум Зарков от БСП. Според него притеснителен е фактът, че за пореден път Народното събрание е сезирано за проблем не от институциите или от участниците в политическия живот, а от медиите. Той обвини Министерство на финансите за това, че е побързал да отхвърлили всички обвинения и да аргументира нарушението с несъвършенства в законодателството, а от Министерски съвет са побързали внесат съответните промени.

"Няма законово нарушение, а техническа грешка“, смята председателят на финансовата комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която напомни, че въпреки критиките на БСП, те също са се възползвали от по-високия размер на субсидията. "Значи БСП "ни лук яли, ни лук мирисали", защото и те са получавали тази субсидия", каза тя по време на дебатите. Стоянова посочи, че целта на внесения законопроект е текстовете да бъдат ясни и партиите да получават субсидия само и единствено за действителните гласове, дадени за тях.

"Ще подкрепим намаляването на субсидията, но настояваме да има текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Най-голямата опасност е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи. Т.е. както се казва – олигархията", посочи Симеонов. 

"Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание и да казва на депутатите какво да правят", каза още лидерът на НФСБ. 

ВМРО се въздържа от подкрепа на предложението за намаление на партийната субсидия на един лев. Проблемът е, че предложението е частично. То отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите. Това каза пред журналисти Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти". Веселинов заяви, че въпросът е много сериозен. 

"Ние многократно сме заявявали, че партийната субсидия, особено за големите партии, е прекомерно голяма. Предложението за намаляване на държавната субсидия трябва да бъде обвързано с предложение за възможните допустими източници за финансиране на партиите", каза още той. 

Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, сред които фирми и бизнес лица, например. 

По-късно вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA, че субсидиите трябва да бъдат намалени. Той обясни, че съществува и вариант, при който може да бъде поставен таван на субсидията. Той обаче отново няма да гарантира равнопоставеност.

„1 лев е символично, но пък, както виждате, с темата със субсидиите опозицията винаги спекулира, когато е в опозиция, а когато е във властта не прави нищо. Ето, сега премиерът им предлага едно решение, парламентът ще го обсъди.

Дали ще отидем на този вариант, или на вариантът, когато субсидията има таван –  пак няма да има равнопоставеност. Ако една партия е взела 300 000 гласа – дали ще вземе 300 000 лв. или по 10 000 лв., а друга партия е взела 1 млн . гласа – субсидията пак не е равнопоставена. В Германия законът е много простичък. Има определена субсидия, но над някаква рамка – например 5 млн. –  няма субсидия”, каза Каракачанов.

„Ако търсим вариант, при които партиите да бъдат финансирани от държавата, за да не бъдат зависимите от външно финансиране, това като че ли е по-добрият вариант, отколкото да ги лишиш от субсидия. Въпрос е на обсъждане, ще има дебат”, каза още лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

ПГ "Воля" ще подкрепи предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев, коментира пред журналисти в парламента Пламен Христов.

"Няма как да не го подкрепим, при положение, че още през 2017 г. по инициатива на г-н Марешки, ние проведохме референдум за отпадане изцяло на субсидиите на партиите", коментира Христов. Той припомни, че именно неговата парламентарна група са внесли промени за намаляване на партийната субсидия през 2017 г. 
На въпрос дали с намаляването на партийната субсидия не се създава опасност партиите да станат подвластни на олигарси и бизнес кръгове, Христов коментира: "В нашата държава всичко е възможно. Виждаме, че когато държавата и контролните органи, не следят стриктно за спазване на закона, може той да бъде нарушен". 
Той бе категоричен, че ако бъде добре контролирана от компетентните органи - няма да има опасност от зависимости при такава промяна в законодателството.

По време на днешното гласуване мнозинството отхвърли предложението на "Воля“ партийна субсидия да получават единствено парламентарно представените парти, а не всички, преминали бариерата от 1%.

В изказването си по-рано днес Бойко Борисов заяви още, че има готовност за отпадане на ДДС върху книгите. "По въпроса за книгите - отдавна го обмислям с Горанов - там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето - данъка върху книгите", коментира Борисов.

Във връзка с предложението на БСП за намаляване на ДДС върху мляко, месо и продукти от брашно на 5%, Борисов попита: "Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС поотделно, заедно не направиха това. Защо сега казаха - има пари в държавата, а при тях - нямаше?"

Той заключи, че ГЕРБ са добри стопани, събират много пари в държавата от битката с контрабандата и от приходните агенции и предлагат нов закон, с който партийната субсидия става един лев. "В момента, в който приемат закона, това което ГЕРБ е получил наддадено, връщаме незабавно в бюджета", каза още Бойко Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че винаги е защитавал тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости.

"Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. По-добро от партиите няма измислено. Те трябва да имат надежден механизъм за финансиране, но след като системните партии, в случая колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017 г. предложиха един лев партийна субсидия", посочи Горанов.

"След като един референдум показа подобно настроение в българското общество, както и след като сами като политици успяваме да ги настроим срещу нас - нека сега да видим как може да се прави политически модел с един лев, каза още Горанов.

"След като системните партии в българския парламент започнаха да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем", коментира още той.

През 2017 г. същото предложение за 1 лев партийна субсидия направиха от БСП, но то бе отхвърлено от парламентарното мнозинство, а година по-рано инициираният от "Шоуто на Слави“ национален референдум също показа такива настроения в българското общество.

Намаляването на партийната субсидия трябва да стане чрез промяна в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и е предвидено да влезе в сила от 1 юли. Така икономиите в бюджета биха възлезли на 16 - 18 млн. лв. само за 2019 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 193
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

193 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Внимавайте с тези храни, консумацията им може да бъде опасна

Внимавайте с тези храни, консумацията им може да бъде опасна

Любопитно Преди 21 минути

Какво са установили учените, вижте:

Почина главата на вероятно най-голямото семейство

Почина главата на вероятно най-голямото семейство

Свят Преди 25 минути

Проучване твърди, че е имал 39 съпруги, 94 деца, 33 внуци и едно правнуче

Кирил Петков

Петков: Безстопанственост, ВКП се самосезира

България Преди 1 час

ВКП се самосезира за ремонт на язовири със средства на Държавната консолидационна компания

Учените с ново откритие за превенция на COVID-19 и грип

Учените с ново откритие за превенция на COVID-19 и грип

Теми в развитие Преди 1 час

Идентифицирането на антивирусни терапии за SARS-CoV-2 все още е изключително важно и нужно, посочват специалистите

Китай

"Зловещите намерения на няколко страни", за какво говори Китай

Свят Преди 2 часа

Какво заяви китайското посолство в Лондон

Мъж откри нестандартен начин за справяне със стреса от пандемията

Мъж откри нестандартен начин за справяне със стреса от пандемията

Теми в развитие Преди 2 часа

"Хората започнаха да ме питат как това ми помага и как могат да ме подкрепят", разказва Дан О'Конър

Здравословна закуска за перфектна фигура

Здравословна закуска за перфектна фигура

Любопитно Преди 3 часа

Вижте как да си я приготвите:

Конгресът на САЩ

САЩ затягат правилата за ИТ гигантите с нови закони

Технологии Преди 3 часа

Предложени са пет проекта за най-голямата антимонополна реформа

Кристиан Ериксен

Кристиан Ериксен с първи думи от болницата

Свят Преди 3 часа

Звездата на Дания колабира по време на мач от UEFA EURO 2020

Китайският марсоход

Китайският марсоход изпрати първи свои снимки

Технологии Преди 6 часа

За целта той използва самостоятелна камера, която е поставил до платформата

<p>Поглед назад към легендарния V8 двигател на AMG</p>

Поглед назад към един от най-добрите двигатели на AMG

Технологии Преди 7 часа

Сред най-епичните творение на AMG е двигателят M 113 K, суперчерджнът V8, който има статута на едно от най-добрите творения на инженерите от Афалтербах.

Байдън и съпругата му пиха чай с кралица Елизабет II

Байдън и съпругата му пиха чай с кралица Елизабет II

Любопитно Преди 14 часа

Байдън е 13-ият американски президент, който се среща с британската кралица

Километрично задръстване на магистрала "Тракия"

Километрично задръстване на магистрала "Тракия"

България Преди 14 часа

Образувала се е тапа при 163 км на магистралата

<p>ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания&nbsp;</p>

ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания и поставените под карантина

Избори 2021 Преди 14 часа

Дописвания в избирателния списък се допускат до 5 юли

Най-вкусният десерт: Сладък тарт с извара

Най-вкусният десерт: Сладък тарт с извара

Любопитно Преди 16 часа

Вижте как да си го приготвите:

Уилям Браудър

Кой е човекът в основата на Закона "Магнитски"?

Свят Преди 17 часа

Уилям Браудър със специално интервю, в което коментира и наложените санкции на страната ни