33

Б ългарската държава ще изплати на тютюнопроизводителите от Североизточна България дължимите от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” суми за изкупена продукция през 2016 г.

Ангажиментът пое министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети село Пристое за среща с протестиращите тютюнопроизводители. В събота те затвориха за кратко пътя Шумен-Силистра с искане за изплащане на задълженията към тях.

Средствата за изплащането на парите, искани от около 430 тютюнопроизводители, ще бъдат осигурени от Държавен фонд „Земеделие” по формата на индивидуални помощи по програмата „Де мимимис”. Общата сума възлиза на близо 2 милиона лева.

В четвъртък Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” ще вземе решение за целта, съобщи Борисов.

„Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите”, категоричен бе премиерът. „Знам какво ще кажат много хора, но България не е само на жълтите павета. Това са отрудени хора, в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, и те заслужават да им се обърне внимание. Деца, жени, мъже копаят, работят ,за да вземат по 5, 6, 7 хиляди лв. - за тях са пари. А и България е и тук, не е само София”.

„Предайте на всички - който е садил и е загубил, да направим така, че по списък след четвъртък да може да си вземе парите”, добави Борисов.

На срещата срещата с премиера стана ясно още, че от 2010 г. тютюнопроизводителите са получавали преходна национална помощ без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад.

„С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим”, коментира Борисов.

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно е да се намеси държавата, но той ще види какво може да се направи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@