67

"Очаквам с Меркел и Макрон да намерим решение за превозвачите. Снощи до 02:30 часа текст по текст, всичко съм им обяснил", обясни премиерът Бойко Борисов преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която е в НДК. 

Министър-председателят подчерта, че е коментирал с Ангела Меркел и Еманюел Макрон новия регламент, засягащ превозвачите, който предизвика протести у нас. Основният аргумент на Германия и Франция е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин, каза Борисов. 

В същото време протестът на превозвачите започна.  

Той влезе в НДК под ръка с канцлера Ангела Меркел. 

СНИМКИ НА ЛИДЕРИТЕ

Лидерите на европейските страни и на държавите от Западни Балкани пристигат в сградата на НДК за участие в най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани. Трябва да бъде подписана декларация. Пеш стигнаха Макрон, Меркел и Тереза Мей. 

„Доброто на Западните Балкани гарантира мир и сигурност за всички нас. Бойко Борисов е инвестирал много работа в тази тема”. Това каза германският канцлер Ангела Меркел минути преди началото на срещата на върха в София.

По темата за превозвачите тя каза, че нито една страна не трябва да е ощетена. 

Меркел благодари на премиера за „чудесната организация” на събитието.

Тя заяви, че страните в ЕС са съгласни, че ядрената сделка с Иран не е „перфектна ”, но все пак трябва да бъде запазена дори и след като САЩ се оттеглиха от нея.

„Всички в Европейския съюз споделят виждането, че тази сделка не е перфектна, но трябва да останем в нея и да ръководим преговорите с Иран по други въпроси, като програмата за балистични ракети”, заяви Меркел при пристигането си на срещата на върха в София.

„Ако няма европейска перспектива на Балканите, влиянието на Турция ще се засилва и това ще доведе до много проблеми”. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц преди началото на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София.

Курц бе категоричен, че страната му подкрепя идеята за разширяване на Европейския съюз.

Бойко Борисов коментира, че е добър знак, че всички лидери са тук. Само испанският премиер не е на срещата, защото не признава Косово. 

Домакин на Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани е министър-председателят Бойко Борисов.

Франция подкрепя движението на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че всички те проведат необходимите реформи. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при пристигането си на срещата на Европейския съюз-Западни Балкани, която се провежда в София.

„Подкрепям движението на Балканите към Европа и тяхното присъединяване като бъдещи членове на ЕС. Но смятам, че трябва с голяма предпазливост и твърдост да се отнасяме към процеса на разширяването. Трябва да помагаме на страните, които се реформират и вървят към Европа. Това е наш стратегически избор“, каза стопанинът на Елисейския дворец.

„Но преди да бъдат завършени необходимите реформи не трябва да бързаме с разширяването. Това няма да е от полза нито на Европейския съюз, нито на страните-кандидатки“, подчерта Макрон, цитиран от ТАСС.

В момента Албания, Македония, Сърбия, Черна гора и Турция са кандидатки да членство в ЕС. За нито една от тези страни не са ясни сроковете, когато могат да се присъединят към Съюза. 

Преди това Борисов имаше среща с Тереза Мей. 

Министър-председателят на Великобритания потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания.

"Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави", каза Тереза Мей. Тя подчерта ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа. Британският премиер посочи, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкна Мей. „За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим“, каза Тереза Мей.

Основна тема на обсъжданията ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@