22

Е тническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

От осигурените 3,5 милиона лева 400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира "Св. Марина" в с. Каран Върбовка (община Две могили в Русенска област).

Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклонически и туристически обект в района. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

"Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква - Софийската и Пловдивската духовни семинарии", обърна се Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум към премиера Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

На него присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който е благодарил на правителството за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, където се подготвят бъдещите служители в джамиите.

"За нас е от изключително голямо значение тези кадри да бъдат подготвени в България, да бъдат възпитани в духа на обич към Отечеството, с родолюбие, да знаят, че в бъдеще те ще работят в тази страна и ще й служат", е посочил главният мюфтия Мустафа Хаджи и допълни: "Във време, в което хора се опитват да използват религията за политически и користни цели, от голямо значение е да бъдем преграда към подобни опити".

В хода на заседанието е било отбелязано също, че в края на миналата година е започнала реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград, за което правителството осигури 712 450 лв.

"Реставрацията и запазването на джамиите допринасят за толерантното отношение на хората в България. Ние, в България, винаги сме живели заедно. Фактът, че днес всички заедно сме на едно място в Министерския съвет, още по-добре показва доброто отношение едни към други. Нашите бащи и деди са го започнали и наш дълг е да го продължим", каза още главният мюфтия Мустафа Хаджи.

"Аз съм убеден, че когато средствата се инвестират в храмове, джамии, училища, читалища, това е само добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се рушат", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

1 036 552 лв. от отпуснатите днес над 3,5 милиона лева от правителството са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма "Успение Богородично".

"Такава помощ за храмовете в региона не е отпускана от 50 години. "Успение Богородично" е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване. Вярата ни прави по-добри и по-смирени в тези трудни времена", акцентира председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

Другите средства, които са били осигурени днес от кабинета, са за храмове на територията на Софийската митрополия. "С тази подкрепа, която правите, ни насърчавате да бъдем още по-отговорни и още по-дейни в просветното, в църковното и в духовното дело в подкрепа на нашия български народ", каза белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

535 903 лв. са за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм "Св. Димитър" в Кюстендил, построен през 1866 г.

"Това е голям жест към православните християни, нашите предци са строили тези храмове и сега има възможност да се поддържат. Храмовете са на целия български народ", заяви архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и председател на храм "Св. Димитър".

За храм "Св. Мина" в Кюстендил, който заедно с храм "Св. Димитър" представляват два от трите старинни възрожденски храма в града, са били отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности. Ставрофорен иконом Генади Генадиев, председател на храм "Св. Мина", е отбелязал колко навременна е подкрепата за извършването на възстановителните дейности.

За доизграждане на храма "Св. Петка" в с. Невестино, област Кюстендил, правителството е осигурило 195 689 лв. Строителството на Светата обител започва преди двадесет години и понастоящем все още не е довършена. Със средствата храмът скоро ще бъде действащ и осветен, заяви протойерей Данаил Хаджийски, председател на новостроящия се храм.

562 504 лв. са за строително-ремонтни дейности по храм "Св. апостол и евангелист Лука" край с. Граница (общ. Кюстендил), построен през 10-ти век. В хода на заседанието на Министерския съвет иконом Светослав Григоров, ефимерий на манастира "Св. апостол и евангелист Лука", отбеляза, че Светата обител е перла в короната на Кюстендилската духовна архитектура и изказа благодарност за осигурената подкрепа.

За строително-ремонтни дейности по храм "Св. архангел Михаил", с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лв. С тях ще се реализира основен ремонт на манастирската сграда, за да бъде възможно заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч.

"С общи усилия храмове ще добият духовен облик, за да радват православния български народ, да привличат поклонници и туристи", заяви архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на манастира "Св. архангел Михаил" в с. Шума.

За продължаване строителството на храм "Сретение Господне" в Перник на днешното правителствено заседание са били отпуснати 75 000 лв. Строителството на храма започва през 2020 г. и понастоящем са необходими средства за продължаване на строежа му.

Свещеник Стоян Стратиев от храм "Сретение Господне" отбеляза, че е от голямо значение завършването на молитвения дом.

Правителството отпуска 30 млн. лева на 17 общини,

стана ясно още по време на правителственото заседание. 

"Правителството продължава да помага на българските общини, благодаря и на кметовете за тяхната загриженост за населените места и активността им", каза министър-председателят Бойко Борисов

20 милиона лева са средствата за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия за общините Сандански, Симитли, Варна, Дългопол, Трън, Левски, Гулянци, Иваново, Девин, Златоград и Неделино, а 10 милиона лева са одобрени по бюджетите на общините Благоевград, Свищов, Брезник, Перник, Радомир, Трън и Опан.

Министърът на финансите Кирил Ананиев подчерта, че се приема поредно постановление, с което правителството решава изключително важни проблеми на българските общини. „Уверен съм, че парите ще се използват ефективно за подобряване качеството на живота на хората в тези общини и на услугите, които се предоставят за тях“, заяви още финансовият министър.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, под чието ръководство е Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, отбеляза, че се работи едновременно и за преодоляване на последствията от бедствия и аварии, и за превенция. „Взимаме бързи и адекватни решения и реагираме при всяка необходимост“, категоричен беше Терзийски.

За реконструкция на Спортна зала „Септември“ в гр. Свищов правителството предоставя 1,6 млн. лв. Кметът на общината Генчо Генчев уточни, че залата не функционира от две години и заяви, че с парите тя отново ще бъде в полза на гражданите.

По бюджета на община Брезник се отпускат 246 хил. лв. за закупуване на ново оборудване и обзавеждане на читалище „Просвещение-1870“. Кметът Васил Узунов отбеляза, че средствата ще се използват за вътрешен ремонт, така че сградата да може отново да се ползва за важни мероприятия.

За проектиране и изграждане на улица, пътна връзка към индустриална зона „Перник“ Министерският съвет предоставя 2,3 млн. лв. на община Перник. Кметът Станислав Владимиров определи помощта на правителството като навременна и уточни, че със средствата ще се изгради довеждаща инфраструктура към индустриалната зона. „Това ще помогне за привличането на инвестиции в общината“, допълни Владимиров.

2,1 млн. лв. отпуска правителството за реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа в община Радомир. Кметът Пламен Алексиев заяви, че по този начин ще бъде предоставена възможност за първи път да се направи реконструкция и ремонт на ВиК мрежата. Кметът на Опан Генчо Колев благодари за отпуснатите 600 000 лева, като изтъкна, че средствата ще се използват за подобряване на пътищата в общината.

За реконструкция на довеждащия за град Трън водопровод се отпускат 2,2 млн. лв. Освен това за аварийно възстановяване и реконструкция на моста при квартал „Мурговица“ и за изграждане на подпорни стени на р. Ерма се предоставят 1 790 137 лв. по бюджета на общината. Кметът Цветислава Цветкова изтъкна, че помощта е от изключително значение, тъй като през януари подпорните стени на реката са били напълно разрушени.

По бюджета на община Сандански се предоставят 910 902 лева за подпорни стени на улици в регулацията на с. Левуново. Кметът Атанас Стоянов поясни, че със средствата ще се облагороди централната част на селото, от където минава дерето.

За почистване на централно градско дере и реконструкция на десния бряг по ул. “Васил Левски“ и за реконструкция на подпорна стена на ул. „Христо Смирненски“ в община Симитли се одобряват общо 1 730 183 лева. Кметът Апостол Апостолов подчерта, че с поредната финансова помощ правителството доказва, че подпомага всички общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете.

По бюджета на община Варна се предоставят 5 775 000 лева. Средствата ще се използват за изграждане на Буна „Минерален басейн-крило Юг Малък плаж в акваторията на Черно море при курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“. Зам.-кметът Пейчо Пейчев заяви, че проектът е свързан с брегоукрепването на един от най-старите курорти. „Разширяваме и морските плажове, което е изключително важно за Варна като морски град“, допълни той.

540 972 лв. се отпускат по бюджета на община Дългопол за ревизия и възстановителни работи на западното и централното дере и за ремонт на отводнителния канал на жп прелез. Кметът Георги Георгиев подчерта, че средствата ще подпомогнат възстановяването на дейности след наводненията в района.

По бюджета на община Иваново се отпускат 307 200 лв. за укрепване на дере с прилежащи стръмни склонове в обхвата на с. Пиргово. Кметът Георги Миланов благодари за навременните и превантивни действия на правителството.

84 216 лв. предоставя Министерският съвет по бюджета на община Златоград, които ще се използват за аварийно възстановяване на подпорна стена в с. Долен. Кметът Мирослав Янчев благодари за поредната финансова подкрепа на правителството за общината, която ще допринесе и за развитието на туризма в региона.

За възстановяване на здравен дом в с. Малчика в община Левски Министерският съвет отпусна 189 391 лв. За ремонт на част от ул. „Гоце Делчев“ в с. Шияково и прилежащите към нея подпорни стени се предоставят 563 447 лв. по бюджета на община Гулянци. 122 433 лв. правителството отпуска по бюджета на община Девин, които ще се използват за изграждане на подпорна стена за възстановяване на улица в с. Осиково. По бюджета на община Неделино се предоставят 43 547 лв. за подпорна стена и възстановяване на настилка на път. На днешното заседание се отпускат 1 милион лева за оборудване и обзавеждане на сградата в Благоевград, в която се помещават Камерна опера и Читалище „Вапцаров-1866“.

 

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 59 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 11 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 11 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 12 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 13 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус