55

Д оказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2020 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

На базата на решението на Министерския съвет със заповед на здравния министър ще бъдат определени конкретните параметри на временните противоепидемични мерки.

Официално: Извънредни мерки до 21 декември

Мутафчийски каза кога очаква намаляване на смъртността

Премиерът Борисов припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави членки в обща доставка на ваксини за ЕС.

"Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва", изтъкна Борисов.

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят", каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

"Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме", акцентира премиерът Борисов на правителственото заседание.

Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. "Вече сме го правили", каза още Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката.

"Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен бе премиерът Борисов.

"Нашата отговорност ни задължава да предложим мерки, но няма да има КПП-та, няма да се затварят хората по домовете им и никой няма да бъде оставен без подкрепа".

Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

"Намираме се пред труден момент. Момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус! Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да Ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме. Уверен съм, че само заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, заедно като общество можем да се справим! Вече сме го правили!", посочи Борисов.

"През март всички положихме усилия. Част от мерките бяха трудни, за някои бяха строги, но заедно се справихме и преминахме през първата вълна на пандемията. Всеки от нас беше принуден да направи жертви - да се откаже от любими неща, да промени начина си на живот и на работа, известно време да не вижда близките и приятелите си. Но тези мерки помогнаха за две много важни неща – да спасим животи и да укрепим и подготвим здравната си система. Защото светът още не знаеше с какво си имаме работа. Но ние използвахме времето на мерките и намалихме натиска върху болниците и пренастроихме икономиката си. Много български фирми започнаха да произвеждат необходимите защитни материали. Днес няма болнично заведение в страната, в което да липсват маски, защитни облекла, ръкавици, очила и дезинфектанти. И те са толкова качествени, че много от партньорите ни в ЕС и на Балканките заредиха системите си именно с български защитни материали", добави той.

"Със затоплянето на времето интензитета на разпространение на вируса намаля. Страхът от непознатото и несигурността отстъпиха пред нормалния живот. Отново се срещахме с близките си, излизахме по кафета и ресторанти, почивахме на море и планина. През това време държавата укрепваше болниците, гарантирахме всички нужди от защитни облекла и материали. Сега обаче виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма. Въпреки геройството на българските лекари и сестри, здравната ни система е подложена на огромен натиск. Време е да помогнем на здравните власти като дадем значителен отпор на разпространението на вируса. В противен случай болниците ни много бързо ще се препълнят. Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!", заяви Борисов.

"Нашата отговорност ни задължава да предложим мерки за справяне със ситуацията. Следвайки ги заедно стриктно през следващите 3 седмици, ще осигурим необходимата глътка въздух за нашите медици и здравната система. На първо място иска да заявя, че няма да има затваряне на държавата както през март! Няма нито пълно, нито частично затваряне. Няма да има КПП-та и няма да се затварят хората по домовете им! Въвеждаме мерки, които според здравните власти и учените са най-необходимите и гарантират значително ограничаване на разпространението на коронавируса".

"При формулирането на предложените мерки и при вземането на решението за налагането им, правителството се ръководихме на първо място от принципа, че здравето и човешкият живот са на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. От друга страна не може лекомислено да се въвеждат крайни мерки, които биха съсипали икономиката ни. Ето защо призовавам всички – заедно да пазим баланса, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", написа министър-поредседателят.

"В същото време искам да подчертая, че никой няма да бъде оставен сам и без подкрепа. Знаете, че помагаме на всички, които направиха жертви и понесоха тежестта от последвалите кризи след първата вълна на COVID-19. Пенсионерите получават добавки и ще продължат да ги получават. Всички, които са на първа линия в борбата с вируса, също получават допълнително финансиране. Културните дейци, свободните артисти - също бяха подпомогнати. Българският бизнес беше подкрепен сериозно с множество схеми, мерките 60/40 и 80/20 работят перфектно и чрез тях спасихме десетки хиляди работни места в страната. Подкрепата продължава в момента и ще продължи и в бъдеще".

"Подложени сме на изпитания. Но Ви уверявам, че заедно ще се справим с тях. Здравната и социалната ни системи работят, въпреки трудностите. Страната е финансово стабилна и това се констатира от всички международни агенции и институции. Икономиката продължава да произвежда. Продължаваме да строим пътища, защото след пандемията инвеститорите трябва да могат да стигнат до всяко крайче на България. Въпреки всичко децата получават образование, а българските учители също са герои, защото успешно адаптираха образователната система към онлайн преподаване", добави той.

"Освен лекарите, учителите, органите на реда и всички, които са на първа линия в борбата с вируса, всеки един от нас също може да бъде герой. Като носим маски, като спазваме мерките, като пазим хората, които обичаме, като пазим колегите си и дори непознатите в градския транспорт или магазина. Всеки от нас трябва се включи отговорно в борбата с COVID-19. Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност. Здравните власти ще ни информират редовно за развитието на ситуацията. След като дадем глътка въздух и след сериозен анализ на данните, след тези 3 седмици можем да си позволим разхлабване на мерките. За да имаме Коледа и Нова година с близките си хора. А когато пристигнат ваксините и преживеем тази криза, ще можем да се върнем към обичайното си всекидневие. И тогава ще си спомняме с гордост за солидарността и отговорността, чрез които заедно се справихме с това предизвикателство", допълни премиерът.

Българската банка за развитие дава облекчени условия за кредитите до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия.

Това стана ясно от думите на министърът на икономиката Лъчезар Борисов на извънредния брифинг днес.

"Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да получим по-бърз ефект и да достигнем до бизнеса. Облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР, ще получават фирмите - до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият индикатор са фиксираните разходи, но процентът от оборота който са загубили през 3-те седмици също е важен такъв", поясни министърът. 

"Ще освободим 156 млн. лв. ресурс по ОП "Иновации и конкурентоспособност" в помощ на бизнеса, засегнат от новите противоепидемични мерки", каза още Лъчезар Борисов.

"Предложенията за компенсация са в сферата на това да намерим подход да бъдат покрити техни фиксирани разходи или чрез процент от оборота тези бизнеси да бъдат подпомогнати. Това, върху което работим, е да освободим 156 млн. наличен ресурс от ОП "Иновации и конкурентоспособност", които бяха предвидени за две други мерки, които ще бъдат отложени. Те ще бъдат използвани за тези мерки, които ще съгласуваме в близките часове с представителите на бизнеса. Тези мерки ще бъдат подпомогнати от НАП, които ще работят заедно с нас така, че да постигнем най-бързия ефект и да стигнат до бизнеса по най-бързи начин", заяви министър Борисов.

"Днешното заседание на Министерски съвет се водеше от най-висшата ценност – животът и здравето на хората. За да бъде здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора. Постигнахме много тежък баланс. Тези мерки ще работят само 3 седмици и това обещаваме на бизнеса. Сектор "Търговия" остава изцяло отворен, а не каквито предложения имаше. С това гарантираме доставките, производството и промишлеността, с изключение на работата на моловете. Продължава нашата работа и тази на Министерството на труда и социалната политика да намерим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса и то за секторите, които няма да работят заради противоепидемичните мерки", допълни той.

"Днес приехме нова помощ за затворените бизнеси".

Това обяви на извънредния брифинг днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Това е постановление за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Тези работещи, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лв. на ден. Още в петък, когато постановлението излезе в Държавен вестник, на страницата на Агенция по заетостта ще бъдат публикувани всички условия и документи. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, като помощта ще се изплаща директно на работещите и служителите. Работодателят ще трябва да предостави списък на работниците. Работниците съответно ще трябва да са в неплатен отпуск и да се предоставят банковите им сметки", обясни тя.

"В следващите три седмици ще се постараем да удължим всички мерки за подкрепа и да направим така, че да помагаме на всички, които имат нужда от помощ и никой да не бъде оставен сам. Това, което продължава, са разбира се мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните хора, посочи министърът.

Сачева уточни, че продължава и изплащането на 1 000 лв. за медицинския персонал на първа линия в борбата с коронавируса, както и подкрепата за общо практикуващите лекари.

Проф. Николай Габровски: Питайте тези, за които такъв вирус няма

БЛС: Заразени у нас са реално 60-70% от населението

COVID-19: 4382 нови случаи при 10 474 PCR теста

Рекорден брой починали в България през октомври

СЗО: Ваксините няма да спрат коронавируса

И Оксфордската ваксина с висока ефективност. Германия и Великобритания може да започнат ваксиниране през декември

Увеличават допълнителните възнаграждения на лекари, сестри и санитари

Увеличават допълнителните възнаграждения на лекари, сестри и санитари

Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 25 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 56 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 8 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове