125

П ремиерът Бойко Борисов коментира решението на NOVA да  не излъчи предаването "Часът на Милен Цветков" от 25-и юни, преди заседанието на правителството в сряда.

"Пуснете всички разследващи. Имате прекрасни разследващи журналисти. Да отидат да проверят и ако е истина, ще дойда и ще си оставя там оставката. Но не издевателствайте така върхи мен - или е цензура, или е автоцензура. Няма какво да се прикрива в моята дейност", категоричен бе премиерът. 

Позиция на NOVA

Междувременно и във Facebook той коментира, че нито той, нито екипът му са оказвали намеса в редакционната политика на NOVA или на която и да е медия. 

Той апелира да се изясни истината с неизлъченото предаване и да спре намесата на името му. 

Темата коментираха и от БСП в Народното събрание. 

"Ние често чуваме една теза. Изразител стана и самият премиер - че свободата на словото била отговорност на самите журналисти. Според мен това е перфектно доказателство за факта, че основната цензура от нас има политически основания", заяви Александър Симов от Левицата. 

Нова телевизия заявява, че не се оказва натиск върху продуцентските решения и редакционната политика на медията винаги е била независима. NOVA, като отговорна медия, не може да бъде разпространител на фалшиви новини, защото защитава професионалните принципи на журналистиката. Реакцията срещу разпространението на фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура. 

NOVA се противопоставя на опитите независими редакторски решения на медията да бъдат използвани за политически цели. Отстояваме принципите на професионалнато журналстика, защото свободата на словото е и отговорност. 

Вчера Nova Broadcasting Group заяви:

"Епизодът от "Часът на Милен Цветков" на 25-ти юни не е излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки.

Ръковоството на медията посочва, че "Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение." 

Nova Broadcasting Group подкрепя и ще продължи да отстоява в своята дейност редакционната си независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@