301

„Ако поискам силово оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция, с подобен акт правителството ще падне“. Така Борисов коментира ситуацията в страната пред журналисти в ОАЕ, където е на посещение.

Той обясни, че само по решение на коалицията на Обединените патриоти може да има оставка на Симеонов, защото иначе би нарушил коалиционното споразумение.

„По-сложно е отколкото изглежда, но мое еднолично решение не би имало правна стойност. Разбирам, че между Волен Сидеров и Валери Симеонов има огромно напрежение, но те трябва да си решат вътрешно отношенията”, каза Борисов.

Той допълни, че от името на Симеонов не може да поеме ангажимент и вече е изразил възмущението си от казаните от него две думи, които са обидили майките с деца с увреждания.

„Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка катастрофа? Няма да стане! Затова стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре като имаме предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън”, коментира премиерът.

На вметване от журналист, че Волен Сидеров искал конферентна връзка, премиерът отсече: “Аз имам телефон, нека ми се обади“.

Премиерът беше категоричен, че в този момент не може да хвърли държавата в хаос. Премиерът отново призова майките на деца с увреждания да имат търпение, защото само до няколко дни ще им бъдат приети всичките им искания. 

Протести с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов се проведоха в понеделник в редица градове на страната.

Премиерът се разграничи от думите на Симеонов и го призова да се извини.

В София протестиращите се събраха под прозорците на Министерския съвет в 12.30 ч. и блокираха движението по бул. "Дондуков".

„Това е гавра с децата ни! Симеонов говори така не за първи път. Ние отдавна твърдим ,че спрямо нас има геноцид и сега вицепремиерът го доказа”, заявиха представителите на протестиращите в ефира на „Здравей, България”.

Те са категорични, че извинения няма да приемат, а Симеонов вече „няма място на този пост" и би трябвало да бъде изключен от политическия живот като цяло.

Майките казаха още, че демонстрацията им не е политическа, въпреки че зад тях застанаха представителите на БСП и депутатът от „Атака” Миглена Александрова.

Майките настояват Валери Симеонов не само да подаде оставка, но и по никакъв начин да не участва в управлението на страната.

„Освен, че може да бъде подадена,  оставката може да бъде поискана. Подобни безобразни изказвания са позор за нашето общество”, смята Весела Одажиева.

Друга майка – Мая Стоицева показва ТЕЛК-а на „уж” болното си дете и изразява възмущението си от изказването на Симеонов.

В протеста на майките се включиха и много граждани, възмутени от думите на лидера на НФСБ.

През това време левицата се възползва от думите на премиера Борисов и атакува.

„Аз смятам, че по-голям хаос от това, което е в страната, няма как да стане, така че да не ни плаши”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според Нинова най-нормалното било Валери Симеонов да се оттегли, а сега решаващата дума била на Красимир Каракачанов.

Въпреки искането на Сидеров за спешен коалиционен съвет – такъв нямаше. Въпросът с оставката на вицепремиера Валери Симеонов все още остава отворен.  

Какво каза Симеонов

"Оставката на г-н Симеонов не е толкова важна. Всеки може да иска оставки, особено политически партии и политически лидери". Това каза след среща с работодателски организации в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов по повод искането на майки на деца с увреждания да се оттегли от поста си. Те настояват за това, обидени от изказване на вицепремиера, в което тойги нарече "кресливи жени с уж болни деца".

„Оставката представлява самостоятелно решение за освобождаване на пост. Причините за нея могат да бъдат лични и морални, ако съответният човек смята, че е допуснал грешка и иска по този начин да изкупи вината си. Втората причина за искане на оставка е по политически причини. Такова решение може да вземе коалицията - същите, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по мое желание. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, ще я подам“, каза още Симеонов.

Той обясни, че такова искане може да бъде отправено от петима души, сред които Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. 

Сидеров му я поиска. 

Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ-Обединени патриоти) до края на деня – 22 октомври 18 г., на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер. Това се казва в позиция на председателя на ПГ Обединени патриоти и лидер на Атака Волен Сидеров.

В 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние, добавя Сидеров.

Ръководството на ПП Атака сваля политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, заради недопустимите обиди към хора с увреждания, съобщиха от партията.

Ще настояваме да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер, добавиха от Атака. 

„По втората причина - по лични съображения, не виждам защо. Аз съм казал истината. Знам, че боли, но това е истината и ще продължавам да казвам истината“, подчерта вицепремиерът. И добави, че "протестите на БСП" не го притесняват и те не са в състояние да го свалят от поста.

Зад вицепремиера застанаха работодателските организации, които предупредиха, че ще излязат на протест ако той подаде оставка.

„Този уличен натиск, тези социални протести няма да доведат до нещо добро”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„В този сграда се влиза през избори и се излиза през избори - другото е хунта”, заяви Евгений Иванов от АИКБ.

Марешки: Каракачанов стои плътно зад Сименов

Вицепремиерът Красимир Каракачанов стои плътно зад колегата си Валери Симеонов и го подкрепя в битката му срещу майките на деца с увреждания. Както се видя и предни пъти, той го подкрепя във всички негови изцепки.

Това заявява лидерът на Воля Веселин Марешки в позиция, разпространенаа от партийния пресцентър.

Явно това им е единственото спасение – да се крепят взаимно, за да останат колкото се може по-дълго в управлението. С всичките си действия двамата показват, че са дезертирали от предизборните си обещания и от програмата си, водени само от личния интерес.

Затова колкото по-бързо тези двамата напуснат правителството, толкова по-добре ще е за България и българския народ, констатира Марешки. 

И Каракачанов отговори 

"Утре в 14.30 ч. съм изпратил покани на двамата ми колеги за Коалиционен съвет и тогава ще кажа какво правим". Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод искането на оставката на Валери Симеонов от вицепремиерския му пост.

Утре ще говорим по темата и след това ще кажа. Никога не съм говорил пред медиите преди да съм говорил с колегите, подчерта той. Както виждате не казвам нищо нито за Сидеров, нито за Симеонов. Всичко ще кажа утре, заяви още Каракачанов.

Първата дама - Десислава Радева, също осъди думите на вицепремиера.

В пост във "Фейсбук", съпругата на президента написа:

"Репликата, изречена от него преди няколко дни мога да окачествя само с една дума – позор. Позор за него, че посмя да се отнесе надменно-присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители. Позор за неговата партия, която самоотвержено го защити с нарочна позиция. Позор пак за него (вицепремиера ни), когато самодоволно обяви, че стои твърдо зад думите си. Позор за тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес".

След кресливите майки НФСБ: Позорно е

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 301
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

301 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 2 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 2 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 2 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 2 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 2 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 3 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 3 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 3 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 3 часа

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 3 часа

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 3 часа

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 4 часа

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 4 часа

Версията на Байдън не е потвърдена от документи