3

Ч епеларе и Община Девин обявиха частично бедствено положение заради затрупани от камъни и кал пътища. 

Пожарникари спасиха дете от водите на Арда.  

Кметове се скараха за това кой как харчи парите за справяне с кризата, предаде NOVA.

Обявеното частично бедствено положение и затвореният път към село Забърдо и Чудните мостове породи скандал. Кметът на Забърдо пренебрегна забраната да не се премнава край опасното срутище и пусна движението. Това ядоса кмета на Чепеларе. 

В Неделино евакуираха хора заради огромно свлачище. 

А в село Забърдо страхът у хората остава. Цяла нощ местните жители се следили нивото на реката, която подкопа два моста и отнесе няколко подпорни стени. След едното бедствие, дойде и другото - хората в Забърдо останаха без питейна вода. Отнесен е и водопроводът към селата Павелско и Малево.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова обясни, че ситуацията е сложна и по пътя продължават да падат камъни. Днес на място са били експерти, които са направили оглед, очакват се специалисти и от „Геозащита“ и се очаква утре до обяд да се уточни какви аварийни действия ще се предприемат, поясни Чакърова. 

Продължава борбата с пороите в Тетевен

Остава в сила частичното бедствено положение за трите села в община Девин – Осиково, Чуруково и Михалково, като то може да продължи и утре. Това каза кметът на Девин Красимир Даскалов. Продължава да се работи по отварянето на пътя за село Осиково, който е затворен. Активизирани са свлачища, има наводнени къщи. „Няма проблеми със снабдяването на населението на Осиково с продукти от първа необходимост, а най-важно е, че няма пострадали хора. В селото живеят над 800 души“, подчерта Даскалов. Той уточни, че продължават да се извършват огледи и да се описват щетите, за да бъдат предприети мерки. Аналогични са проблемите и в селата Чуруково и Михалково и не можем да разграничим къде е най-сериозно положението, затова и частичното бедствено положение остава в сила, каза още кметът на Девин.

В Неделино пък се наложи евакуация на хора заради свлачище. Проливните дъждове причиниха щети и по инфраструктурата, а цял квартал е заплашен от земните маси. Според местните една от причините е екопътека, построена с европейски пари.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@