24

Б изнесмен започва битка срещу корупцията в държавата. Ивайло Пенчев, чийто сигнал стана повод за смяна на ръководството на „София Тех парк”, сега се оплака от Комисията за финансов надзор (КФН).

Смениха цялото ръководство на „София Тех парк”

Пенчев: Пощурях покрай „София Тех парк”

Според него институцията без основание проверява платформата му за онлайн сделки.

Фирмата му осигурява за клиентите избор между няколко оферти на застрахователи, за да може да се сравнят цените. По сигнал на Асоциацията на застрахователните брокери обаче регулаторът започна проверка дали дейността на Пенчев е законна.

„Аз нямам инструмент да оказвам натиск над тях. Целта на тази проверка е да установи дали „Окшънайз“ извършва дейност, присъща на застрахователен брокер”, коментира в „Здравей, България” по NOVA Пенчев.

„Най-късно на Коледа правя подарък на българския народ.

Абсолютно безплатно всички държавни институции ще могат да пуснат всичките си покупки в „Окшънайз“. Докато чиновникът пише заявката за търга, всички български граждани виждат каква спецификация пишат те. Тоест тя става публична. Оферирането също става публично. Така целият народ ще може да вижда как протича процеса на търга и как се възлага поръчката”, обясни Ивайло Пенчев.

„На никое място по света чиновниците не искат да вършат работата си прозрачно. Всички те обаче харчат наши пари на тъмно, без да виждаме как”, допълни бизнесменът.

„В момента, в който държавната администрация започне да ползва „Окшънайз“, цените ще паднат с около 30% минимум.

Това са 2-3 милиарда годишно, които няма да бъдат откраднати”, каза още Ивайло Пенчев.

Целия разговор с Ивайло Пенчев вижте във видеото горе.

Мненията по темата в социалните мрежи са различни, като повечето подкрепят бизнесмена:

Но имаше и такива, които не са съгласни с него и смятат, че просто рекламира новия сипродукт:

Комисията за финансов надзор (КФН) излезе със становище по случая във вторник. Ето част от него: „Въздържахме се от реакция до днес, тъй като не бихме искали като институция да се включваме в рекламирането на онлайн-платформа, собственост на Ивайло Пенчев, но безпочвените нападки срещу КФН ни принуждават да вземем отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията.

Срещу дейността на онлайн-платформата „Окшънайз“ е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Комисията е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции.

КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище

по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество“.

Ивайло Пенчев получи отговор на нападките си и от Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ). От там заявяват: „Г-н Пенчев категорично не е запознат с нормативната уредба, регламентираща застрахователната дейност в Република България.

Целта на платформата му да предоставя услуги на свободния пазар е похвална, но застрахователното посредничество е регулирана дейност,

с редица законови, професионални и организационни изисквания както към посредниците, така и към самия процес на разпространие на застрахователни продукти. (...)

Всички членовете на БАЗБ са лицензирани посредници и са под постоянен надзор от страна на КФН. Това изискване е вменено от Кодекса за застраховане именно с цел защита на потребителите на застрахователни услуги. В своето писмо до КФН нашата асоциация изрази своето притеснение именно от факта, че платформата няма лиценз за застрахователно посредничество и не подлежи на контрол при условие, че предлага организацията на сделки между фирми и застрахователни дружества.

В заключение, БАЗБ привества всеки нов участник на пазара, който приема и спазва установените легални и професионални норми. Всички останали твърдения на г-н Пенчев приемаме като опит за безплатна реклама на платформата му. Членовете на БАЗБ са в очакване КФН да приключи проверката и да излезе с решение относно легитимността на сайта“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@