3

К ризисен щаб заседава в Садово заради скъсаната дига на река Чая. Опасенията са, че водата ще излезе от коритото си и ще залее къщите в близкото село Катуница.

На място вече бяха изпратени да помагат военни, министърът на околната среда също отиде при скъсаната дига, съобщава NOVA.

Бедствено положение в Катуница заради скъсана дига

Нов участък от земния насип се е свлякъл през нощта, а откъснатата бетонна стена продължава да пропада в реката.

„С всеки час аварийният участък става все по-сложен. Пропадането продължава. Ако тази река покачи нивото си при тази ситуация, населеното място ще бъде наводнено, ще бъдат наводнени жилища, сгради обществени, църква, училище”, предупреди кметът на село Катуница Красимир Юруков.

В същото време „Напоителни системи”, Басейнова дирекция и общината спорят кой е отговорен за поддържането на съоръжението. Хидроинженери настояват укрепването на защитната стена да започне веднага, независимо от това кой носи отговорност.

„Никой не припознава това съоръжение тази железобетонна конструкция като своя собственост. Това е най-парадоксалното в случая”, посочи Атанас Телчаров, председател на Общинския съвет в Садово.

Общината вече е намерила фирма, която спешно да започне укрепване на разрушената стена. Проблемът е, че няма пари, с които да се разплати.

„Ще трябва да го извърши за негова сметка и оттам нататък в един по-дълъг период ще трябва да си очаква парите, евентуално ако бъдат възстановени от Комисията по бедствия и аварии”, заяви кметът на Садово Димитър Здравков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@