10

Ч астично бедствено положение е обявено от днес в село Катуница заради скъсана дига на река Чая в близост до населеното място. Новината съобщи кметът на община Садово Димитър Здравков пред Агенция „Фокус“.

По-рано през деня той посочи, че дигата е поддала и има опасност да падне и водата да наводни селото. Кметът е издал заповед за обявяване на

частично бедствено положение за първоначален срок от 7 дни.

По мнението му обаче това време е недостатъчно, за да бъде укрепена дигата и най-вероятно бедственото положение ще продължи по-дълго.

Здравков каза още, че в петък е била изпратена комисия от представители на „Напоителни системи“ и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, която да обходи района и да направи оценка на състоянието на съоръжението.

Областният управител на Пловдив е запознат със ситуацията и е издал заповед, с която ще се даде възможност да се работи вътре в реката с цел стената да се укрепи.

Има опасност водата да залее къщите в селото,

които се намират на 60 метра от реката. Там се намира и старото земеделско училище. Това вече се е случвало, особено когато започва затопляне и снеготопене“, добави Димитър Здравков.

Предпазната стена е изградена преди десетки години,

за да пази населението от река Чая, информира NOVA. Тя се е пропукала в следствие на обилните дъждове през почивните дни. В понеделник сутринта са се откъснали около 100 метра от бетонното съоръжение. Водата всеки момент може да го повлече и срути в реката.

„Опасност има ако се стопят интензивно снеговете горе и реката дойде много пълноводна“, казва кметът на Катуница Красимир Юруков.

Според кмета на селото причината за срутвани на дигата е незаконното добиване на инертни материали в района на реката,

което е извършвала частна фирма вече пета година. „Нерегламентирано изземва количества от реката в съседство с падналата подпорна стена и променя течението на реката. То бие в подпорната стена, тя поддава и ще рухне“, казва още кметът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@