14

Б ащата на избягалия затворник от Централния софийски затвор Радослав Колев разбрал от телевизията, че синът му е беглец. Родителят застава за първи път пред камерата на NOVA и разказва за сина си.

След като Ангел чул новината, почти веднага полицията нахлула в дома му и отвела другия му син - Христо. "Влязоха с извадени пистолети, прегледаха всички стаи и ни разпитваха за Радослав. В първия момент не знаеха какво да правят, някой им се обади по телефона и прибраха Христо", разказва бащата.

Избягалите рецидивисти се укривали в един апартамент

Борисов за убийството на Пелов: Много се накарах на МВР

Според него е много вероятно синът му да избяга в чужбина.

Другият му син Христо пък е наркоман и човекът признава, че се чувства провален като родител. Твърди, че Радослав не се е опитвал да се свърже с него и се обърна към детето си с думите: "Да внимава, да се пази и да не наранява хора. Ради, обичам те".

След убийството на Владимир Пелов, полицията продължава издирването на другия беглец Радослав Колев. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не даде отговор докъде е стигнало разследването, тъй като оперативната дейност по издирването продължава.

Радев заяви, че

полицията е била на крачка от залавянето на Владимир Пелов.

Той уточни, че е започнала проверка в полицията в Ботевград за случая, след което ще стане ясно дали ще има наказани и уволнени. Проблем бил недостигът на кадри в региона. Министърът обаче беше категоричен, че криминалисти са следели избягалия затворник Владимир Пелов и са били близо до залавянето му.

„Като свършим анализа ще решим има ли виновност, кои лица не са си свършили работата, защо не сме ние, които сме преварили този, който го уби, защо и той е ранен, защото това са български граждани, кой е престъпник, кой не е - решават други. Ние сме тези, които пазим всички и трябваше ние да стигнем до него и аз ви казах - това е уверението, което получих от цялото ръководство, за което не мога да ви предам, защото е оперативно, но те ми казаха ние бяхме буквално на крачка, но така се случи”, добави Валентин Радев.

В отговор на критики, че е имало сигнал за Пелов, главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че полицията в Ботевград била реагирала навреме при получен сигнал за укриването на Пелов в колиба в гората. На въпрос защо затворник дегизиран с качулка и брада е пребивавал свободно 40 дни, Маринов уточни, че има бегълци, които успяват да се укриват дори с години.

"Критиките са безпощадни, включително и от хора, които са работили в системата и много добре знаят как се работи в такива случаи.

Лесно е да се критикува, но е трудно да се запазят професионалистите и да се даде кураж да работят",

отбеляза главният секретар.

Междувременно 14 служители на Софийския затвор са наказани с порицание заради бягството на двамата рецидивисти. Те признават вината си и седмици по-късно получават порицание. "Това е възможността, която ни дава законът за МВР", поясни проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

По време на проверката, свързана с бягството на двамата рецидивисти, са разкрити и още провинения от страна на остранения заместник-началник на затвора Анатолий Борисов. Той беше споменат и в писмото на Пелов до медиите.

След бягството има още въпроси, които остават без отговор.

Като например как Пелов се е сдобил с оръжие зад решетките. Според портрета, направен на Пелов при повторното му влизане в затвора, той бил решителен, жесток, интелигентен човек, който нямало да се спре пред нищо, за да постигне целите си.

Заместник-министърът признава, че може би част от служителите на затвора са го подценили: "Профилът на другия беглец е доста по-банален. Става дума за дребен престъпник от улицата, който е и наркозависим". Проданов обаче не може да отговори как Колев е успял да си набавя наркотици в затвор, но беше категоричен, че сега ще му е много по-трудно да се открие без Пелов.

Във вторник след 23 часа в центъра на Ботевград, зад музея, беше застрелян Владимир Пелов, избягал от затвора в началото на април. Криминално проявеният Марио Панчев и издирваният опасен рецидивист Владимир Пелов откриват стрелба един срещу друг. Марио Панчев оцелява с куршум в тялото. Основната версия са неуредени финансови отношения. Според техни съграждани пък спорът бил за жена. Панчев свидетелствал срещу него за убийството на двама роми и затова Пелов искал да отмъсти - е друга версия. Панчев е в много тежко състояние. 

Властите са разполагали оперативна информация, че от около месец Пелов се намира на територията на Ботевград. Всеки получен сигнал е бил проверяван. Владимир Пелов е бил с променена външност – с брада, облечен със суитшърт с качулка и шапка.

Владимир Пелов избяга заедно със съучастника си Радослав Колев през централния вход на Софийския затвор, след като стреля с пистолет по охраната. А на 2-ри юни в Ботевград бе проведена полицейска акция в търсене на избягалия затворник. Последният сигнал, че Пелов се крие в Ботевград, е подаден преди 3 дни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@