48

И зпълнителят "Артекс" преустановява строителството на небостъргача "Златен век" в София. Това съобщиха днес от фирмата.

"В момента работим по осигуряване на безопасността на обект „Златен Век“, както и по отстраняване на констатираните забележки от страна на ДНСК като технологичният срок за това е до 15.04.2019 г.”, се посочва в съобщението.

"Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя г-н Бойко Борисов. Конструкцията на текущото ниво е необходимо да бъде завършена с цел безопасност и защита на хората от падащи строителни материали и съоръжения при евентуални природни бедствия", поясняват от "Артекс".

"Категорично заявяваме, че проектът "Златен Век" е законен, притежава действащо разрешение за строеж и законни строителни книжа. Съдействаме на всички институции - органите на ДНСК и МРРБ - за извършване на проверки на строежа и документацията", добавят от фирмата - изпълнител на проекта.

"Припомняме на цялото общество, че "Артекс инженеринг" АД е строително-инвестиционна компания, която е от 25 години на пазара. Името ни е синоним на качество, законност и коректност. Спазваме стриктно всички закони на Република България. Никога не сме участвали в приватизационни сделки, обществени поръчки и не сме усвоявали средства по европейски фондове", подчертават от строителната фирма.

Името на "Артекс" нашумя покрай скандала със закупуване на апартаменти на декларирани цени под средните за пазара от политици от управляващата партия ГЕРБ и висши държавни чиновници. Сред тях бяха Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Красимир Първанов.

След  това вниманието се насочи към проекта "Златен Век" за изграждане на 34-етажен небостъргач в столичния квартал "Лозенец".

На 4 април кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи след среща с премиера Борисов, че разрешението за строежа на "Златен Век" е изтекло. Тя допълни, че е поискала от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия за прекратяване на строителството. Междувременно проверка на ДНСК констатира отклонения от проекта, които дадоха основание за спирането му.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@