17

К онстатирани са нарушения при кооперация "Златен век“, но сградата е законна, защото има редовно издадени строителни книжа. Това каза началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) архитект Иван Несторов по време на брифинг за проверката на строежа на сградата "Златен век“ на фирма "Артекс“.

Има отклонения от одобрените проекти, които ние в проверката сме констатирали, отбеляза арх. Иван Несторов.

Несторов припомни, че съгласно Законa за устройство на територията една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа, а в случая тази сграда има издадени такива.

"Архитект Здравков казва, че според него сградата е изгубила правно действие, тъй като едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 г. Аз съм съгласен с него, но има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж", обясни началникът на ДНСК.

По думите му последното допълване на разрешението за строеж на сградата е от август 2018 г. и става със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА "ЗЛАТЕН ВЕК" 

Небостъргачът "Златен век"

В сряда главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" може да се окаже без валидно разрешение. Здравков уточни, че действащото разрешително е изтекло в края на 2017 г. и не е подновено в законния срок до ноември 2018 г. От фирма "Артекс" излязоха с позиция по въпроса.

Небостъргачът "Златен век" - с изтекло разрешително за строеж

През 2017 многократно бяха организирани протести срещу строежа на "Златен век". 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@